HSP ondernemers delen hun ervaringen

Ervaringen van HSP ondernemers
8 minuten

Hoe ervaren HSP ondernemers hun ondernemerschap? Hieronder lees je ervaringen van parttime en fulltime ondernemers die hoogsensitief zijn. Ze delen de voordelen en nadelen als ondernemer in hun vak. 

Veel leesplezier!

Wilma, fulltime: eigenaar B&B en groepsaccommodatie

Wat zijn de voordelen van je hoogsensitiviteit in je onderneming?

Empathie met de gasten, hun beleving is voor mij heel belangrijk. Wij hebben destijds onze accommodatie zo ingericht: wat zouden we zelf fijn vinden als we hier zouden logeren? Het gebouw straalt rust uit door hoe we het aangekleed hebben. We zijn flexibel in wat er kan, maar geven ook duidelijk grenzen aan.

Het voordeel van een eigen onderneming is dat jij bepaalt, je kunt gas terugnemen in een rustige tijd en als het druk is dan ga je ervoor. Mijn beroep laat dat toe, het is niet altijd druk. En wanneer je een time out nodig hebt kun je de kalender blokken. We zijn behoorlijk perfectionistisch. Wanneer er een fout gemaakt wordt, kun je jezelf op je kop geven. Het is heel frustrerend als je in een groep samenwerkt en een aantal gaat er niet voor. Ik werk samen met mijn dochter en in het seizoen een vaste medewerkster.

 

Wat zijn de nadelen van je hoogsensitiviteit in je onderneming?

Ik ben teveel betrokken, grenzen stellen, zorgen voor meer structuur. Luisteren naar je gasten, maar wel selectief.

Ik had er in het begin moeite mee als gasten met negatieve kritiek kwamen. Nu heb ik zoiets van: dit is zoals wij onze accommodatie presenteren, daar horen bepaalde zaken niet in thuis. Wanneer je dat belangrijk vindt, moet je voor een andere accommodatie kiezen.

Zoals bijvoorbeeld: We hebben buiten een aantal hondenkennels, in onze accommodatie zijn honden niet toegestaan. Sommige gasten boeken eerst en vertellen dan pas dat ze een hond bij zich hebben en dat hun hond toch echt op de kamer moet.

Ik vind het lastig om te zeggen dat de regels van het huis zijn geen honden op de kamer, en ja dan gaat de boeking veelal niet door (gaat steeds beter).

 

Waar zou je beter in willen worden?

Structuur aanbrengen.

 

Waar zie je jezelf in 5 jaar?

Hopelijk nog steeds op deze plek, het geeft me veel positieve energie.

 

Bekijk Wilma’s accommodatie

Lydia, fulltime: hondenuitlaatservice en hondentrainer

Wat zijn de voordelen van je hoogsensitiviteit in je onderneming?

Het goed aan kunnen voelen van de behoeften van zowel de mensen als de honden en hierop in kunnen spelen. 

In de periode dat ik mijn praktijk ervaring op heb mogen doen bij een ervaren hondentrainer kreeg ik de kans om zowel de hondentrainer te observeren, als de klant en de hond. Wat deze periode voor mij ontzettend leerzaam maakte, is dat ik het verschil kon zien in de werkwijze tussen mijn succesvolle collega hondentrainer (wie niet hoogsensitief is) en mezelf en het effect van het hsp zijn tijdens de training.

Ondanks dat de hondentrainer ontzettend succesvol is in haar vak en al veel honden en hondeneigenaren heeft mogen trainen en geholpen merkte ik dat het inlevingsvermogen van de hondentrainer t.o.v. de klant en de hond, veel minder sterk aanwezig was dan dit bij mij het geval is. Dit resulteerde erin dat ik door middel van het invoelen op de energie van de klant een mooie extra bijdrage heb kunnen leveren aan de training. Zowel de trainer als de klant zijn zich hierdoor bewuster geworden van het effect van het inzetten van positieve energie en de uitstraling van zelfvertrouwen op het gedrag van de hond.

Wat zijn de nadelen van je hoogsensitiviteit in je onderneming?

Het kan overweldigend zijn om veel met mensen bezig te zijn.

Mensen die hulp vragen bij het trainen van hun hond weten vaak zelf geen raad met het gedrag van hun hond en kunnen daardoor soms het ‘probleem’ bij mij neer willen leggen om het op te lossen. Doordat ik als hsp de energie en de wanhoop voel en altijd een drang heb om het probleem op te willen lossen en mensen te helpen, is het soms lastig om afstand te houden van de (wanhopige) energie en het terugplaatsen van het probleem naar de eigenaren van de hond. De uitdaging ligt in het zoeken van de balans tussen betrokkenheid en medeleven en het houden van een gezonde afstand ter bescherming van mezelf om in mijn kracht te kunnen blijven staan.

Waar zou je beter in willen worden?

De balans vinden in het aanbieden van hulp, zonder dat het ten koste gaat van mezelf.

Waar zie je jezelf in 5 jaar?

Hopelijk in hetzelfde werkveld, met meer ervaring en vooral tevreden klanten.


Meer over Lydia’s werk

Melissa, fulltime: fotograaf, verhuurder, administratief werker

 

Wat zijn de voordelen van je hoogsensitiviteit in je onderneming?

Fotograaf: Ik voel mensen aan, stem me af op wat de ander nodig heeft. Ik kan zo het beste uit het resultaat halen.

Verhuurder: je voelt wat mensen willen, gedetailleerde uitleg over hoe eea werkt en waar bijvoorbeeld de winkels zijn.

 

Wat zijn de nadelen van je hoogsensitiviteit in je onderneming?

Te lief, meelevend en naïef.

Ik geef veel te vlug korting, of werk een slag in ‘t rond omdat opa jarig is enz. Of ik laat mensen bijvoorbeeld vroeger of later komen, want de kinderen enz.

En als ze me lief aankijken zeggen dat de tafel geschonden is zeg ik oh ja, ipv borg te verrekenen.

 

Waar zou je beter in willen worden?

Concreter zijn, harder.

 

Waar zie je jezelf in 5 jaar?

Hetzelfde maar dan meer resoluut.

HSP ondernemers

Ben jij een hoogsensitieve ondernemer? Of overweeg je dat te worden? Wat zijn de voordelen en waar liggen de aandachtspunten? En welke kwaliteiten heb jij als HSP in je werk? In dit artikel ga ik daar dieper op in en geef ik handige tips voor HSP ondernemers.

Brenda, fulltime paardencoach/holistisch kinder- en gezinstherapeut

Wat zijn de voordelen van je hoogsensitiviteit in je onderneming?

Doordat ik als zelfstandige mijn eigen tijd in kan delen, kan ik beter voor mezelf zorgen. Heb ik een drukke week, dan kan ik dat afwisselen met wat meer vrije tijd. Ben ik thuis nodig voor mijn kinderen, dan kan ik ook daar meer tijd voor vrij maken. Wanneer je in dienst bent van een werkgever, zit je vast aan die uren, en ben je minder flexibel. Het zelf kunnen indelen van de agenda is belangrijk van mijn gezondheid en mijn welzijn.

Als coach / therapeut werkend, is het sensitief zijn een grote kracht, het maakt dat je goed kan vertrouwen op je gevoel, je intuïtie. Wanneer je eenmaal zo zelf bewust bent en je zelf hebt ontwikkeld, voelt hoogsensitief zijn niet meer als iets waar je last van hebt, maar ben je er echt heel erg blij mee, want het is van groot toegevoegde waarde in mijn werk.

  

Wat zijn de nadelen van je hoogsensitiviteit in je onderneming?

Soms onzekerheid qua inkomen.

 

Waar zou je beter in willen worden?

Mijn bedrijf profileren.

 

Waar zie je jezelf in 5 jaar?

Heerlijk bezig met mijn werk. Voor mezelf beginnen is het beste wat ik ooit heb gedaan heb.

 

Check Brenda’s werk

Carin, parttime self-proclaimed theesommelier 

Wat zijn de voordelen van je hoogsensitiviteit in je onderneming?

In contact met anderen voel je aan wat de ander wil. Of je bedenkt het op voorhand. Een soort van inschatten.

Als HSP voel je zowel de onuitgesproken nuances alsmede de nuances in de gesproken taal. Of op schrift. Het tussen de regels doorlezen. 

Een voorbeeld: Oh, OK, je hebt dus interesse in een thee-product, maar ik merk dat je wat minder budget wilt uitgeven of hebt voor bijvoorbeeld het één of ander. Of, oh, OK, je wilt eerst nog wat meer informatie hebben, want je bent nog niet zo bekend met. Er mist nog wat benodigd vertrouwen. 

Mensen kopen niet op basis van ratio, maar op basis van emotie. En op basis van gunnen. Vertrouwen moet je zien te verdienen. Door goede kwaliteit en service te leveren én open en transparant te zijn in wat je doet (mijn webshop is daarom flink volgeschreven qua omschrijvingen van de producten). 

Bovendien kan je nooit over andermans geld bepalen en hoe hard de ander daarvoor heeft moeten werken. Dus ga daar respectvol mee om. Eer elke aankoop van elke klant. Oh, iemand bestelt maar 1 theebloem. Ja en?! Ook dat is goed. Want die ene theebloem kan leiden tot meer naderhand. Of niet. En dan is het ook goed. 

En ja, het is super balen als je op je bestelling moet wachten en je daardoor lichtelijk geïrriteerd raakt. Dan zoek ik voor je uit waarom je bestelling nog niet aangekomen is. Er blijkt bijvoorbeeld een vertraging bij het verzendbedrijf te zijn. Ik kan zelf ook geïrriteerd raken, want jeutje, gaat “de klant” nu al “zeuren”? Nee, een klant zeurt niet zomaar. Door een klant niet als klant te zien, maar als een mens zoals jij en ik kun je zaken oplossen. Dan ga je tevreden “uit elkaar”, terwijl je in feite tot elkaar gekomen bent. Op die manier sta ik in mijn verkoop van mijn thee-producten.

Hoe wil ik zelf behandeld worden? Dus behandel dan ook een ander op die manier. Want ik ben zelf ook een klant in het leven. Ook ik baal als iets niet gladjes verloopt bij een aankoop. Of verkoop.

 

Wat zijn de nadelen van je hoogsensitiviteit in je onderneming?

Als ik een “foutje” maak, voelt dat als een major mistake, wat niet zo is.

Zo baal ik enorm als een bestelling niet binnen een redelijke termijn aangekomen is bij de klant. Bij nader onderzoek lag het dan aan het verzendbedrijf (soms dealen zij met topdrukte). Dat ligt dan buiten mijn bereik qua kunnen, maar dan reken ik het mezelf in eerste instantie aan. Heb ik iets niet goed gedaan? Aldoende leer ik daar wel van. Kan het dan meer en meer loslaten. Overigens komt 99% van mijn bestellingen gewoon netjes op tijd aan. Daar houd ik me dan aan vast. Oh, wacht, dit was dus niet een fout van mij. Een zucht, van opluchting. Ik ben dan oprecht blij als de klant een e-mailtje stuurt dat het pakketje aangekomen is. Yeuh!

 

Waar zou je beter in willen worden?

Geen idee. Het is zoals het is. Wat ik vandaag niet weet, weet ik morgen of overmorgen enz. Go with the flow.

 

Waar zie je jezelf in 5 jaar?

Geen idee. Ik leef van dag tot dag.

 

Meer over Carin’s werk check je hier

Marleen, parttime yogadocent en dichter

Wat zijn de voordelen van je hoogsensitiviteit in je onderneming? 

Vanuit mijn eigen gevoelsbeleving les kunnen geven en mijn creativiteit kwijt kunnen in de lessen. Veel met stilte kunnen werken, die stilte heb ik ook nodig om tot gedichten te komen.

 

Wat zijn de nadelen van je hoogsensitiviteit in je onderneming?

Gevoelig zijn voor energie van anderen. Er was één deelnemer die onderhuids zoveel frustraties in zich had, dat dit zijn weerslag had op mijn lesgeven in die les. Ik vond dat heel moeilijk, kan dan niet in mijn kracht staan. 

Of bijvoorbeeld ineens onzeker kunnen worden als ik voor de les iets wil uitleggen over de les. Zodra ik met de oefeningen ga beginnen is dat gelukkig voorbij.

Waar zou je beter in willen worden?

Beter in het openbaar kunnen communiceren.

Mijn dichtbundel nog meer onder de aandacht brengen. Ik kan wel goed schrijven, maar iets van mezelf ‘verkopen’ vind ik lastig. Dan moet ik steeds zichtbaar zijn. Dat lukt me steeds beter via Social Media, op mijn instagram account @mijmertijd publiceer ik mijn gedichten.

 

Waar zie je jezelf in 5 jaar?

Nog steeds met plezier lesgeven, wellicht wat meer zelfzeker in het praatje voorafgaande aan mijn lessen. Mijn schrijfbedrijf nog verder ontwikkeld.

 

Meer over Marleen’s werk kun je hier lezen.

Tot slot

Dit waren de ervaringen van een aantal HSP ondernemers. Is dat herkenbaar voor jou of heb je nog handige tips? Deel dat dan in een reactie hieronder.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Ervaringen van HSP ondernemers

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.