Heb jij het gevoel dat je anders bent dan anderen?

HSP’s zijn in de minderheid

Volgens Amerikaans onderzoek is 15 tot 20% van de bevolking hoogsensitief. Dat wil zeggen dat 1 op de 5 mensen meer sensitief is. Dat is een relatief grote groep mensen, maar wel een minderheid. Zeker als je bedenkt dat niet iedereen zich bewust is van zijn of haar sensitiviteit. 

Omdat jij in bepaalde opzichten de wereld meer diepgaand ervaart ten opzichte van de meerderheid kun je onzeker worden en je gaan afvragen of je wel ‘normaal’ bent. Misschien heb je zelfs wel het gevoel (gehad) dat je er niet bij hoort. 

Dit komt omdat mensen elkaar continu spiegelen wanneer ze communiceren. Als je hoogsensitief bent wil je die bevestiging voor jouw beleving van het leven natuurlijk ook, maar loop je soms tegen een muur van onbegrip aan. Met als gevolg dat je je gaat aanpassen aan de ander.

Sensitief zijn & je intuïtie

Als hoogsensitief persoon heb je doorgaans een sterke verbinding met je intuïtie. Hierdoor voel je bijvoorbeeld aan hoe een ander in zijn of haar vel zit. Maar je kunt dit natuurlijk ook inzetten voor jezelf: wat voelt goed voor jou? Dit kan gaan over voeding, het contact met de ander, nieuwe stappen in je leven en noem maar op.

Angst kan hier soms wel wat voor verwarring zorgen en op je intuïtie lijken. Het is belangrijk om onderscheid te leren maken tussen die twee. Wanneer is het angst (of weerstand) die het eigenlijk heel spannend vindt en wanneer is het je intuïtie die je voor iets wil behoeden? Je leert dit door ervaring. Je intuïtie is als het ware net een spier die getraind moet worden.

Voel je veel aan van anderen? Dan is het ook van belang om onderscheid te maken tussen jou en de ander. Jouw inlevingsvermogen kan namelijk ook zo goed op de ander afgestemd zijn dat je jezelf (onbewust) helemaal vergeet. Je weet dan wel heel goed wat voor de ander goed is, maar waar ben je zelf?

Je sensitiviteit mag er zijn

Ja maar, wat denken anderen ervan als ik mezelf ben?” Dit is een gedachte die je misschien wel zult herkennen. Je blijft liever onopvallend op de achtergrond. Dit geldt vooral wanneer je tot de introverte groep hooggevoelige mensen hoort, een kleiner percentage hooggevoelige mensen is extravert.

Bekijk het eens van een andere kant: je herkent vast wel dat je geneigd bent je automatisch aan te passen aan een ander. Is deze wat stiller dan ben jij vaak ook wat stiller, is het iemand die zich comfortabel en relaxed voelt dan ben jij ook meer op je gemak. Dit is een mooi voorbeeld van het spiegelen in communicatie waar ik eerder over schreef.

Dit kun je natuurlijk ook positief inzetten: wees jezelf en straal je eigen authenticiteit, vriendelijkheid en rust uit. Hoe meer mensen gewoon zijn wie ze zijn, hoe meer dit anderen inspireert hier een voorbeeld aan te nemen.

Welke voeding heb je nodig?

Door jezelf te voeden met informatie, mensen en een prettige omgeving waar jij je thuis bij voelt, versterk je jouw sensitieve zelf. Check van tijd tot tijd even of je daar voor jezelf voldoende aandacht aan schenkt.

Inspiratie is minstens zo belangrijk om jezelf te ontwikkelen tot een krachtig aanwezige sensitieve man of vrouw als de uitdagingen aangaan die je op je pad tegenkomt.

3 praktische manieren om jezelf te voeden:

1. Ontmoet gelijkgestemden

Wanneer je andere hoogsensitieve mensen ontmoet versterk je elkaar. Daar waar je normaal gesproken niet alles als vanzelfsprekend kunt delen, kan dat onder gelijkgestemden wel. Vaak is een half woord al genoeg. Gelijkgestemden voeden en stimuleren je gewoon te zijn wie je bent.

Angst kan hier soms wel wat voor verwarring zorgen en op je intuïtie lijken. Het is belangrijk om onderscheid te leren maken tussen die twee. Wanneer is het angst (of weerstand) die het eigenlijk heel spannend vindt en wanneer is het je intuïtie die je voor iets wil behoeden? Je leert dit door ervaring. Je intuïtie is als het ware net een spier die getraind moet worden.

2. Lees over je hoogsensitiviteit

Hoe meer boeken en artikelen je leest, des te helderder is het beeld wat je krijgt van je hoogsensitiviteit en van wat met jou specifiek resoneert. Zoals alle mensen uniek zijn, zo is er geen één identiek hoogsensitief mens. We delen een aantal HSP kenmerken  en vanaf daar hebben we allemaal unieke nuances. Leer de jouwe kennen en deel ze in de maatschappij!

3. Voel je thuis in jezelf

Er zijn heel wat manieren om je thuis te voelen. Voor de hand ligt dat je dit in je eigen huis ervaart, natuurlijk. Er zijn ook manieren om je wat dieper thuis te voelen. Zo is een (geleide) meditatie daar een goed voorbeeld van waarin je kunt focussen op jouw beleving van een (veilig) thuis in jezelf. Maar ook de natuur, een inspirerende lezing of een plek met zingeving (en/of zingevende activiteiten) kan je een thuis gevoel geven. Ontdek wat bij jou past daarin.

Van buiten naar binnen

Je zult merken dat wanneer je je aandacht verlegt van buiten naar binnen je steeds meer jezelf gaat zijn. Laat los wat anderen (misschien) over je denken en of jouw visie wel past in deze maatschappij, want de maatschappij dat zijn wij allemaal, inclusief jou!

Vond je dit leuk? Deel met anderen:
  • 1
  • 73
  •  
  •  
  •  

Bewaar voor later op Pinterest:

Leef sensitief bewust

Leef sensitief bewust

Mijn naam is Maaike Kruijsen, ik ben HSP coach en begeleid hoogsensitieve mensen (HSP) naar een fijn & ontspannen leven.

Ik deel handige tips en informatie over hoogsensitiviteit op deze website en via social media Pinterest, Instagram, Facebook.