8 inspirerende quotes over hoogsensitiviteit

inspirerende quotes over hoogsensitiviteit
3 minuten

Hoogsensitiviteit raakt steeds bekender en daardoor is er tegenwoordig aardig wat informatie op internet te vinden. Ik deel graag een selectie van 11 inspirerende quotes over hoogsensitiviteit. Enjoy!

1. Carl Gustav Jung – sensitiviteit is een verrijking

‘Bovenmatige sensitiviteit is een verrijking van de persoonlijkheid.’

Aldus Psycholoog en psychiater Jung in 1913. Hij voegde er aan toe dat wanneer er zich moeilijke en ongewone situaties voordoen, dit voordeel vaak verandert in een zeer groot nadeel. Dit wordt door onderzoek naar HSP in deze tijd bevestigd. Maar ik zie zeker ook voorbeelden dat juist in moeilijke tijden of ingrijpende situaties hoogsensitieve mensen in hun kracht gaan staan.

2. Elaine Aron – HSP’s met een goede jeugd

‘Er is bewijs dat HSP’s met een goede jeugd juist een betere mentale en fysieke gezondheid hebben dan niet-HSP’s.’

Psycholoog Elaine Aron is grondlegger van de term hoog sensitief persoon (HSP) en auteur van het boek hoogsensitieve personen. Niet alle HSP’s hebben een slechte jeugd gehad of last van hun hoogsensitiviteit. Vaak zit de last die hoogsensitieve personen ervaren in overprikkeling en/of een door omstandigheden ontwikkelde overgevoeligheid voor (mogelijke) afwijzing.

7 HSP tips voor een geslaagde vakantie in je eentje

3. Arthur Japin – ik weet ongewild wat er in anderen omgaat

‘Ik weet te goed wat er in een ander omgaat. Dat gebeurt ongewild, ook bij mensen die ik niet ken of alleen van verre zie.’

Arthur Japin is schrijver en valt op met zijn quotes over hoogsensitiviteit. Hij merkte bijvoorbeeld ook op over zijn hoogsensitief zijn: ‘Lang heb ik niet begrepen dat anderen mij niet net zo konden lezen als ik hen’.

4. Elke van Hoof – als je overprikkeling voorkomt

‘Als je overprikkeling weet te voorkomen, hoef je weinig tot geen negatieve effecten van je hoogsensitiviteit te ervaren.’

Elke van Hoof is klinisch psycholoog en doet aan de Vrije Universiteit van Brussel onderzoek naar de karaktereigenschap hoogsensitiviteit.

5. Karin Bloemen – kwetsbaarheid als kracht

‘Ik vind dat er veel meer waardering moet komen voor gevoeligheid. We proberen maar stoer te zijn, maar juist die kwetsbaarheid en openheid is een kracht.’

Cabaretière Karin Bloemen weet het treffend te verwoorden.

6. Véronique de Gucht – positieve dimensies onderbelicht

‘De positieve dimensies van hoogsensitiviteit worden sterk onderbelicht in de wetenschappelijke informatie die er nu is.’

Dit zegt gezondheidspsycholoog Véronique de Gucht, verbonden aan Universiteit Leiden. Ze besloot daarom zelf onderzoek te gaan doen naar hoogsensitiviteit. Dat is goed nieuws voor een meer evenwichtiger beeld van deze karaktereigenschap.

7. Dirk de Wachter – laten we het koesteren

‘Ik pleit eigenlijk vóór de term gevoeligheid. Het zijn toch geen slechte eigenschappen als men erg inzit met de mens? Laten we dat eerder koesteren.’

Mooie woorden van psychiater Dirk de Wachter. Hij voegt nog toe: ‘Mensen geraken soms vlug overprikkeld, maar in se vind ik de ongevoeligheid van de wereld problematischer.’ Voila, heldere taal.

8. Liesbeth Kamerling – intens genieten

‘Als ik goed voor mezelf zorg kan ik intens genieten van kleuren, lieve mensen, wandelen met de hond en de bomen in de straat.’

Actrice Liesbeth Kamerling geeft hiermee mooi weer hoe fijn hoogsensitiviteit kan zijn. Samen met Lieke Zunderdorp schreef ze Overprikkeld, een boek over hoogsensitiviteit met eenvoudige tips en tricks.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

inspirerende quotes over hoogsensitiviteit

Ook interessant

3 Reacties

  1. Goedemorgen, ik ben 65 en is het eerste wat ik er van hoor. Via mijn kleinkind die het is, drie jaar oud.

    Hoe weet u of men hsp is?
    Kan een relatie lukken met twee hsp personen?

    Alvast bedankt.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.