Is hoogsensitiviteit een hype?

hoogsensitiviteit (HSP) een taboe
2 minuten

Is hoogsensitiviteit een hype? Uit Amerikaans onderzoek  (Aron & Aron) is gebleken dat 15-20% van de bevolking hoogsensitief is. Dat is circa 1 op de 5 mensen. Hoewel dit een aardig grote groep betreft, is het ook een minderheid. In hoeverre is hoogsensitiviteit onzin en slechts een hype?

Karaktereigenschap

Om te beginnen is hoogsensitiviteit (HSP) geen stoornis of ziekte, maar een karaktereigenschap. Hier is met de benaming Highly Sensitive Person (HSP) pas de laatste 20 jaar meer specifieke aandacht voor gekomen met dank aan Elaine Aron. Dit maakt het nog relatief onbekend en dat zorgt ervoor dat er nog een hoop werk aan de winkel is om hoogsensitiviteit beter op de kaart te zetten.

Daarnaast was er onduidelijkheid over wat hoogsensitiviteit nou eigenlijk is, waardoor er een wildgroei aan ideeën ontstond over hoogsensitieve personen binnen de new age beweging. Zo zouden ze bijvoorbeeld over paranormale gaven beschikken en spirituele wezens zijn.  Dit houdt mijns inziens in stand dat hoogsensitiviteit een hype lijkt te zijn. Hoogsensitieve mensen vinden zingeving belangrijk en een deel is ook graag bezig met spiritualiteit. Dit geldt niet voor iedereen, zingeving kun je ook vinden in je inzetten voor een goed doel, in het geloof of bijvoorbeeld in filosofie.

HSP en hulpverlening

Hoewel er steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan is het dus nog een relatief nieuw terrein, met name voor artsen en hulpverleners. Dit wil zeggen dat hoogsensitiviteit niet altijd als zodanig erkend wordt of zelfs als onzin wordt bestempeld, waardoor de hoogsensitieve mensen die worstelen in onze maatschappij soms onjuiste diagnoses krijgen.

Ook kan er wanneer er een juiste diagnose uit de DSM 5 gesteld is, sprake zijn van onvoldoende aandacht voor hoogsensitiviteit. Wanneer deze niet erkend wordt en de balans in het omgaan met hoogsensitiviteit voor de desbetreffende persoon ontbreekt, heeft dit zijn weerslag op elk gebied en kan dit het herstel belemmeren.

Mythes over hoogsensitiviteit

Tot slot doen er diverse mythes over hoogsensitiviteit de ronde die de hype gedachten rondom hoogsensitiviteit alleen maar bevorderen. Zo worden hoogsensitieve mensen vaak geassocieerd met kenmerken als overgevoelig, labiel, hoogsentimenteel en zwak. Dit is niet terecht. Elk mens voelt zich weleens labiel en kan onder bepaalde omstandigheden overgevoelig reageren enzovoorts, maar dat is altijd een momentopname. Is dit voor langere tijd aan de gang dan spelen hier vaak eerdere negatieve mee, en kan zowel gelden voor HSP’s als niet-HSP’s. Ook wordt hoogsensitiviteit nog weleens in de spirituele hoek weggezet als zweverigheid, mensen met paranormale gaven enzovoorts. Dit zijn allemaal geen specifieke kenmerken van hoogsenstiviteit.

💡 Een deel van de HSP’s is gevoelig voor afwijzing (Rejection Sensitivity). Dit is geen specifiek HSP kenmerk, want deze gevoeligheid ontwikkel je door omstandigheden terwijl je met hoogsensitiviteit wordt geboren.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoogsensitiviteit een hype

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.