Leef in het moment en ervaar rust

Leef in het moment
2 minuten

Leef jij in het moment? We hebben allemaal in meer of mindere mate overlevingsmechanismen ontwikkeld om bij deze maatschappij te horen. Een maatschappij die vooral gericht is op materieel bezit, status, kennis, een  goede toekomst, enzovoorts. Hierdoor zijn we gaan leven naar de patronen en overtuigingen die we hebben meegekregen waardoor we geneigd zijn in de toekomst en het verleden te leven. We vergeten het heden.

Overtuigingen

Er zijn talloze overtuigingen die ons dagelijks bezighouden. Overtuigingen die bepalen hoe het leven hoort te gaan, wat we moeten bereiken in ons leven, maar ook  hoe we reageren op situaties. Keurig beheerst en vooral niet te emotioneel. Vaak gaat dit vanzelf en hebben we het niet in de gaten. Tot je besloten hebt in het Nu te gaan leven. Dan ontdek je ineens hoe vaak je bezig bent met van alles en nog wat behalve het Nu.

Hoe herken je het moment?

Eigenlijk is dat heel simpel: wanneer je bezig bent met dit moment.  Mensen die een ramp meemaken of ineens te maken krijgen met een ongeluk van een dierbare, bijvoorbeeld. Er telt even niets anders meer dan de situatie. Maar ook wanneer je bijvoorbeeld ineens ontzettend blij wordt en je hart een sprongetje voelt maken. Of bijvoorbeeld het moment met je geliefde waarin de tijd lijkt stil te staan, een gevoel van eenheid en verbondenheid met alles om je heen. Dit zijn de wat grotere voorbeelden om je een idee te geven.

22 dingen die je herkent als je hoogsensitief bent

Leef in het moment

De vraag is nu natuurlijk hoe ga je dat in je dagelijks leven toepassen? Simpel: stop met sturen van hoe het zou moeten, wat je denkt dat je zou willen en laat het leven door je heen golven. Vrees niet voor wat er mogelijk komt, zoek niet maar kijk gewoon Nu in stilte om je heen.

  • Komt er een emotie? Laat die er zijn, maar klamp je er niet aan vast.
  • Weet je het even niet? Laat dat er dan gewoon zijn zonder oordeel.
  • Zit je in een lastige situatie? Accepteer die dan als je realiteit en onderzoek hoe je er het allerbeste mee om kunt gaan vanuit de invloed die je wél hebt.

Observeer wat er met je gebeurt in en om je heen zonder je te identificeren met je emoties of oordelen en gebeurt dit toch laat dit er dan zijn.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Leef in het moment

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.