10 meest gelezen HSP artikelen

10 meest gelezen HSP artikelen
5 minuten

Wat zijn de meest gelezen HSP artikelen op deze website? Uit de inmiddels meer dan 100 artikelen die ik schreef over hoogsensitiviteit en aanverwante onderwerpen heb ik er 10 geselecteerd die het meest gelezen zijn.

Ik hoop je met de artikelen te kunnen ondersteunen in je zoektocht naar een fijner leven met je hoogsensitiviteit. Veel leesplezier!

1. Dit zijn de HSP kenmerken

HSP kenmerken, HSP symptomen of kenmerken van hoogsensitiviteit, wat zijn ze precies? Sinds Amerikaanse psychotherapeute Elaine Aron in 1996 de term ‘highly sensitive person’ (hoog sensitief persoon) introduceerde, zijn er veel mensen die zich herkennen in haar beschrijving van deze groep. Er wordt steeds meer over bekend. Maar wat zijn de kenmerken? Je leest het hier.

Dit zijn de HSP kenmerken

💡 Ga naar:  dit zijn de HSP kenmerken

2. 22 dingen die je herkent als je hoogsensitief (HSP) bent

Je houdt er van voor mensen te zorgen maar je schrikt van kritiek. Je bent creatief en ook graag op jezelf. Zo’n 15-20% van de bevolking is hoogsensitief maar lang niet iedereen is zich dit ook bewust. Hier lees je 22 dingen die je in meer of mindere mate zult herkennen als je hoogsensitief bent. Enjoy!

3. 6 tips bij acute en chronische overprikkeling

Is het je weleens ineens teveel? Of heb je al een hele tijd stressgerelateerde klachten? Dan is er grote kans dat je te maken hebt (gehad) met acute en/of chronische overprikkeling. In dit artikel meer informatie, maar ook een aantal concrete tips die jou hierbij kunnen helpen.

4. HSP tips voor op je werk

Een groot deel van ons leven besteden we doorgaans aan werken. Het is belangrijk dat dit een prettige omgeving voor je is waar je als hoogsensitieve werknemer goed uit de voeten kunt. Je hebt namelijk een aantal hoogsensitieve kwaliteiten die dan optimaal tot z’n recht kunnen komen.

💡 Ga naar: HSP tips voor op je werk

5. Het ideale me-time recept voor HSP

Als je hoogsensitief bent, is me-time cruciaal voor een fijn leven met deze karaktereigenschap. Je komt er namelijk van tot rust, je lichaam kan zich herstellen én je laadt ook weer op. Tenminste, dat is wel de bedoeling. 😉 Hoe zit dat precies met HSP’s en me-time? Waarom werkt het niet altijd en hoe kun je ervoor zorgen dat je ervan ontstresst en weer oplaadt?

6. 6 communicatieproblemen voor een HSP met een niet-HSP

Op Instagram en Facebook stelde ik de vraag: waar loop je tegenaan in communicatie met niet-HSP’s? Er kwamen heel wat reacties. Ik heb 6 reacties geselecteerd en ik geef uitleg waarom deze communicatieproblemen er voor een HSP zijn. Ook deel ik een aantal HSP tips om toe te passen in je eigen leven.

7. Wat is er nodig voor een fijn leven met hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap dat zich op veel gebieden in het leven laat zien. Vaak gekenmerkt doordat je je anders voelt. Logisch, je brein werkt ook anders. Wat is er nodig voor een fijn leven met hoogsensitiviteit? In dit artikel neem ik je mee in de wondere en uitgebreide wereld van je hoogsensitieve karaktereigenschap en geef ik je tips hoe je hier mee om kunt gaan.

8. 4 typen van intelligentie

We verwarren vaak de mate van rationele intelligentie, ook wel IQ genaamd, met je waarde als mens. Op zich niet vreemd in een maatschappij waar we vooral gericht zijn op de vermogens die daarbij horen zoals redeneren, plannen, vinden van oplossingen, rekenen en talen. Maar het is natuurlijk wel een heel eenzijdig beeld van de mens dat zoveel meer omvat dan alleen het IQ!

De meest bekende is dus het IQ maar daarnaast zijn er ook nog het FQ, EQ en SQ.

9. Wetenschappelijke HSP weetjes

Er wordt steeds meer onderzoek naar hoogsensitiviteit gedaan. Zo is hoogsensitiviteit inmiddels wetenschappelijk aangetoond door hersenscans in een fMRI en wordt er in allerlei onderzoeken gekeken naar de voor- en nadelen van hoogsensitiviteit. In dit artikel vind je een aantal van deze wetenschappelijke HSP weetjes. Handig als je weleens wat termen hoort vallen en je afvraagt wat daarmee bedoelt wordt.

10. Omgaan met moeilijke mensen, hoe doe je dat?

Moeilijke mensen, we krijgen er allemaal weleens mee te maken. Maar wie zijn dat eigenlijk en hoe kun je nou het beste mee omgaan met moeilijke mensen? Als HSP is je inlevingsvermogen en empathie vaak sterker aanwezig en kan je onbaatzuchtigheid bij deze groep mensen ten koste van jezelf gaan.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

10 meest gelezen HSP artikelen

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.