22 dingen die je herkent als je hoogsensitief (HSP) bent

22 dingen die je herkent als je hoogsensitief (HSP) bent
5 minuten

Je houdt er van voor mensen te zorgen maar je schrikt van kritiek. Je bent creatief en ook graag op jezelf. Zo’n 15-20% van de bevolking is hoogsensitief maar lang niet iedereen is zich dit ook bewust. Hier lees je 22 dingen die je in meer of mindere mate zult herkennen als je hoogsensitief bent. Enjoy!

1. Je kunt goed luisteren

Je bent geïnteresseerd in het verhaal van een ander en je kunt je goed inleven waardoor je de juiste vragen stelt. Het kan wel een uitdaging voor je zijn je het verhaal van de ander niet teveel aan te trekken.

💡 Luisteren is voldoende, je hoeft niets voor een ander op te lossen.

2. Je vindt het lastig om gebeurtenissen en emoties los te laten

Gebeurtenissen komen hard binnen en je hebt tijd nodig, soms dagen, om het los te laten. Je verwerkt dingen anders dan ‘gemiddelde’ mensen en je hebt dus ook deze tijd nodig.

HSP tips om bij jezelf te blijven

💡 Het kan helpen om je emoties in bijvoorbeeld in een creatieve vorm te uiten. Lees ook deze tips om bij jezelf te blijven voor HSP

3. Je bent graag op jezelf

Zodat je kunt bijkomen van alle indrukken die je hebt opgedaan en even al je voelsprieten die naar buiten gericht staan kunt ontspannen. Deze me-time is essentieel als je hoogsensitief bent. De duur is per persoon verschillend.

4. Je kunt intens genieten van kleine dingen

Wanneer alles bij hoogsensitieve mensen harder binnenkomt geldt dit natuurlijk ook voor fijne gevoelens! Een lach van een jong kind, fijne muziek, kunst…waar kan jij intens van genieten?

💡 Doe regelmatig iets waar je van kunt genieten, hier krijg je energie van. Ter inspiratie vind je hier 21 leuke ideeën voor HSP.

5. Je bent gevoelig voor licht, geluid en/of geur

Als je hoogsensitief bent ben je waarschijnlijk ook gevoelig voor voor zintuiglijke prikkels zoals geuren, geluiden en licht. Hou je ook heel erg van kleuren? Lees dan even dit artikel over de invloed van kleur door.

6. Je bent snel overweldigd

Vanwege je diepgaande wijze van verwerken kun je als er veel tegelijk gebeurt of dingen onverwachts wijzigen je direct overweldigd voelen. Is dat het geval neem dan even de tijd om tot rust te komen alvorens je besluiten of andere actie onderneemt.

💡 Lees meer over overprikkeling

7. Je bent eerder bezig met een ander dan met jezelf

Typisch als je hoogsensitief bent want je voelsprieten staan meer naar buiten gericht. Zo heb je vaak sneller in de gaten wat een ander nodig heeft dan waar jouw eigen behoeften liggen

💡 Gelukkig kun je dit wel leren, lees het ideale me-time recept bijvoorbeeld even door.

8. Je ervaart rust in de natuur

In de natuur kun je heerlijk tot rust komen. Hier hoef je even niets behalve gewoon te zijn en te genieten van de mooie natuur om je heen. Je laadt ook direct weer even je batterijen op.

9. Perfectionisme is je niet vreemd

Veel hoogsensitieve mensen zijn ook perfectionisten. Logisch, als je bedenkt dat je meer nuances waarneemt en deze diepgaand verwerkt. Je hebt van nature meer oog voor details.

💡 Meer informatie over perfectionisme bij HSP

10. Je houdt van dieren

En je vindt er troost bij. Dieren accepteren je zoals je bent en dus ook je hoogsensitiviteit. Ze zijn er onvoorwaardelijk voor je en kunnen een rustpunt zijn in een hectische periode.

11. Je zoekt het probleem altijd bij jezelf

Wanneer er iets aan de hand is zoek je automatisch bij jezelf wat je anders of beter kunt doen. Dit komt omdat je wanneer je hoogsensitief bent vanzelf gaat reflecteren op situaties en jouw rol daarin. Soms is het echter niet, of in elk geval maar gedeeltelijk, jouw probleem.

22 dingen die je herkent als je hoogsensitief bent

💡 Leer goed onderscheiden wat van jou is maar vooral ook wat van de ander is.

12. Je hebt een sterke intuïtie

Je voelt (vaak) feilloos aan wat nodig is in een situatie. Let wel op dat je het niet verwart met invullen. 😉

💡 Lees meer over je intuïtie

13. Je voelt je niet op je gemak in grote groepen

In grote groepen mensen zijn altijd veel indrukken op te doene n dit wordt door veel hoogsensitieve mensen dan ook liever vermeden.

💡 Heb je moeite met verjaardagen? Lees dan even deze HSP tips voor verjaardagen.

14. Je piekert snel en/of maakt het jezelf moeilijk

Veel nuances waarnemen als je hoogsensitief bent en nadenken over hoe je jezelf kunt verbeteren maken dat je kunt verzanden in piekeren. De kans bestaat dat je het jezelf daarmee moeilijk maakt of mensen in je omgeving vinden dat je te moeilijk doet. Check de 7 fasen naar een positieve HSP flow als je in zo’n spiraal terechtgekomen bent.

15. Je hebt oog voor details

Een nieuw kapsel, een kleine verandering aan het interieur van iemand. Jij bent zo iemand die dit direct ziet. Ook in je eigen huis of kleding kun je dit waarschijnlijk terug zien in kleuren die matchen enz.

22 dingen die je herkent als je hoogsensitief bent

16. Conflicten ga je liever uit de weg

Conflicten geven vaak intense emoties en die ga je daarom liever uit de weg. Onthoud dat met ergernissen rond blijven lopen je in verhouding meer energie kost.

17. Gewelddadige films of foto’s van dierenleed vermijd je liever

Geweld en (dieren)leed geven je sterke gevoelens van afschuw en deze probeer je zoveel mogelijk te vermijden.

💡 Hoe gevoelig ben jij? Doe hier de uitgebreide HSP test.

18. Je kunt het humeur van anderen snel overnemen

Met je grote inlevingsvermogen en je sensitieve voelsprieten naar buiten gericht kun je het humeur van de ander gemakkelijk oppikken en overnemen. Hierdoor kun je van het ene op het andere moment van stemming wisselen. Leer dicht bij jezelf te blijven met deze HSP tips.

19. Je voelt je regelmatig moe

Doordat je je bijvoorbeeld probeert aan te passen aan anderen, het je meer energie kost situaties te verwerken, of omdat je het gevoel hebt niet jezelf te kunnen zijn in bepaalde situaties of gezelschappen.

20. Je kiest liever de veilige weg

Wat je ongetwijfeld zult herkennen als je hoogsensitief bent is het kiezen voor de veilige weg. Letterlijk én figuurlijk. Een nieuwe weg is vaak heel spannend omdat je niet goed weet wat je te wachten staat.

💡 Stap voor stap kun je wel leren meer op jezelf te vertrouwen in onbekende situaties. Daag jezelf uit!

21. Je vindt het moeilijk om met kritiek om te gaan

Kritiek komt hard binnen en vat je vaak persoonlijk op.

22. Je twijfelt regelmatig

Wat is de beste keuze? Hoe pakt mijn keuze uit? Het liefst weet je ook hier waar je aan toe bent en vaak weet je pas na je keuze echt hoe het is. Dit maakt dat je kunt gaan twijfelen en niet weet wat je moet kiezen.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

22 dingen die je herkent als je HSP bent

Ook interessant

24 Reacties

 1. Omdat ik als pastoraal werkster in onze kerk functioneer Kwam ik via cursussen op dit gebied in aanraking met h.s.p. Bij mij viel het het kwartje. ongeveer 12 tot 15 jaar terug al dus. Het was n erkenning en herkenning. Apart is dat bijna al mn vriendinnen dit ook hebben.Van de 6 vriendinnen 4. Tot die tijd van herkenning, heb ik altijd gedacht dat er n steekje los was bij mij. Het moest verborgen blijven want ik had hele andere dingen nodig dan de meeste mensen.Inmiddels hoort dit bij mn leven, ben nu ruim 72.En heb dit aanvaard.Ik zie uit naar tips voor de extraverte h.s.p,er en hoogbegaafde.m.v.g. Elly

  • Dank je wel voor het delen van je ervaring, ook weer fijn voor anderen die dit lezen. Mooi dat je het hebt kunnen aanvaarden. Wat mij betreft één van de basis elementen voor het leven met hoogsensitiviteit.

 2. Wat een herkenning!
  Dank voor alle informatie en handige tips.

 3. Vol verbazing gelezen. Alles herkenbaar.
  Ik ga er mee aan de slag.
  Ik ben 75 en mijn ervaring en conclusie: Als je helpt wordt je altijd afgestraft.
  Dus is er bij mij de neiging om me af te sluiten. Maar zo gauw iemand hulp nodig heeft sta ik weer klaar, om vervolgens weer teleurgesteld te worden.

 4. Wat ik mij afvraag. Als ik met iemand over iets heb wat we graag samen willen doen, dat is dat voor mij meteen werkelijkheid. Wat ik veel meemaak dat ik het serieuzer neem dan de ander. Die ander vergeet het en gaat met andere dingen aan de gang. En ik ben dan verbaasd en denk He, maar we zouden toch samen dat gaan doen?

  Is dat ook een eigenschap van HSP?
  De rest herken ik en ben ik ook al jaren bewust van. Maar loop de laatste tijd hier zo tegenaan. En nu kwam ik dit artikel tegen en vroeg mij af of het erbij past.

  Groet Hanneke

  • Hoi Hanneke,

   Goede vraag. Het zou kunnen zijn dat je bij de mogelijkheid iets samen te gaan doen je al meteen helemaal inleeft in dat je dat aan het doen bent. Hoogsensitieve mensen hebben een groot inlevingsvermogen en kunnen zaken heel serieus nemen. Daarbij zijn ze associatief en denken vaak in stappen vooruit. Terwijl de ander het nog slechts als een mogelijkheid ziet, ben jij al met de uitvoering ervan bezig. Een goede afstemming met de ander (hoe ziet hij/zij dit?) kan hierbij helpen.

   • Hai Maaike,
    Dank voor je antwoord. Heel herkenbaar. Ik zie het al helemaal voor me op het moment dat ik het erover heb met iemand. En daardoor voelt het dus inderdaad als iets wat gaat gebeuren. Fijn dit te weten. Door daar zelf bewust van te zijn, kan ik mezelf ook soort van terug fluiten. Blij zijn met het beeld in mijn hoofd. Maar vervolgens mezelf eraan herinneren dat het een momentopname is. En dat alles in elk moment weer een ander beeld kan geven. Super zonde als ik dan het oude beeld blijf vasthouden. Dank je wel hiervoor!
    Liefs Hanneke

   • Vanaf hele jonge leeftijd merkte ik dat ik heel gevoel was voor prikkels, energieën en spanningen. Was altijd bezig wat andere over mij dachten, wat ik anders had kunnen doen etc. Had na school, of een drukke dag even een moment voor mezelf nodig om tot rust te komen, anders kreeg ik flinke hoofdpunt.

    Mijn ouders hadden snel door dat ik extra gevoelig was voor bepaalde dingen.

    Van de 22 kenmerken zie ik er 20 terug bij mezelf. Kan dus wel zeggen dat ik degelijk Hoogsensitief ben.

    Ik heb geleerd om gebruik de maken van de kenmerken die horen bij HSS en deze om te zetten kwaliteiten. Ik heb 15 jaar in de psychiatrie en verslavingszorg gewerkt en werkt sinds februari bij woningcoörperatie waar ik onder andere conflictbemiddelaar ben

 5. Dit artikel kwam als geroepen, ik kan nu alles verklaren… Mijn jongere broer is onlangs overleden, en het heeft behoorlijk ingehakt. In 4 maanden tijd, na een ongeneeslijke ziekte! Ik ben HSP-er. Mijn Dank voor dit artikel,
  Vriendelijke Groet: Gery.

 6. Goedendag, Is de struggle kiezen tussen verstand, hart en gevoel ook een onderdeel van HSP?

  • Beste Y,

   Dat kan inderdaad een struggle zijn bij hoogsensitieve mensen. Vaak komt dit wel ergens uit voort. Vanuit de eigenschap hoogsensitiviteit hoeft er in aanleg geen struggle te zijn. Wanneer het denken bijvoorbeeld teveel aan staat heeft dit vaak onder andere te maken met het niet voldoende op je eigen gevoel kunnen vertrouwen.

   Warme groet,
   Maaike

 7. Beste Maaike,

  Ik vraag mij af vanaf welk punt de diagnose HSP vastgesteld mag worden. Nou kan ik mezelf in veel kenmerken dingen herkennen, echter denk ik dat een aantal punten erg algemeen zijn en door mensen snel herkend kunnen worden. Het is erg lastig om de bovengenoemde punten waarin ik uitschiet te attribueren aan HSP, mede omdat er ook een aantal punten zijn waar ik me dan helemaal niet in herken.

  Mijn voornaamste probleem is dat ik uitstekend gehoor heb, maar mensen verstaan op plekken waar ruis is of in groepen, lijkt soms onmogelijk. Andere mensen lijken het hier veel makkelijker mee te hebben dan ik en dit is hooguit frustrerend.

  Bedankt in ieder geval, het zet aan het denken.

  • Beste Mitchell,

   Hoogsensitiviteit kan niet als diagnose vastgesteld worden, want het is geen stoornis. Bovenstaande 22 punten kunnen voortkomen uit hoogsensitiviteit Dit zijn de HSP kenmerken(genuanceerder waarnemen en diepgaander verwerken), maar dit hoeft niet allemaal te passen. Je bent namelijk meer dan alleen (mogelijk) hoogsensitief. 🙂

   • Dag Maaike,

    Sinds vorig jaar weet ik dat ik een HSP ben. Eigenlijk ben ik heel tevreden met mijn positieve eigenschappen. Sinds ik het verschil ken tss betrokkene of verantwoordelijk en deze ook toepas, dwz ben ik betrokkene=delete, was dit al een hele verademing en gaf me al een rustgevend gevoel. Ok leerde ik TM (transcendente meditatie) en voel ik eindelijk innerlijke rust. Alleen heerst de coronatijd de bovenhand. Te veel grijze zone, ben in de war… Best moeilijk..bijna panisch

    • Dag Nathalie,

     Zorg goed voor jezelf en ga eventueel naar de huisarts voor hulp als je merkt dat je er teveel last/paniek van krijgt.

     Sterkte.

     Warme groet,
     Maaike Kruijsen

    • Maaike
     Mijn moeder is ooit door een hooggeleerde heer als HSP geïdentificeerd. Inderdaad herken ik veel van wat je hierboven schrijft in haar. Anderszins denken wij dat zij wat autistische trekken heeft. Autisme komt voor in de familie. Is er een verband tussen HSP en autisme?

     • Beste Hans,

      Nee, er is geen verband. Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap en autisme is een stoornis. In beide gevallen is er sprake van een gevoeligheid voor overprikkeling maar dit komt door andere oorzaken. Om te kunnen bepalen of er sprake is van autisme dient dit getest te worden. Voor hoogsensitiviteit zijn er nog officiële testen, mede omdat dit geen stoornis betreft.

      Warme groet,
      Maaike Kruijsen

 8. Hallo Maaike,
  Ik weet al een hele tijd dat een van mijn sterke kenmerken hoogsensitief is. Ik zit nu tussen twee banen in en kom steeds dichter bij mijn gevoel te staan en merk dat ik nu kritischer wordt naar nieuwe werkzaamheden. Wat het voor mij (samen met corona en weinig banen) ook moeilijker maakt om een nieuwe baan te vinden. Heb jij tips in het zoeken van werk en rekening houdende met mijn gevoeligheid.

  Groetjes Layla

 9. Beste Maaike!
  Handige tips! Meeste doe ik al onbewust maar ik merk dat ik soms vergeet dat ik hoogsensitief ben.
  Heb je ook tips voor het te inleven tijdens films kijken? Wat ik merk is, de laatste jaren enorm inleef bij het kijken van een film of een actieve game speel (vroeger had ik het niet maar het wordt erger) Bij een romantische film kwam er een ongeluk en had ik bijna mijn vriend een kopstoot gegeven van de schrik, van de week een actie film, wijn bijna geknoeid op de nieuwe bank van schrik. En waarvan ik schrik… laat nergens op Ik merk dat ik er helemaal in zit, volgens mijn vriend communiceer ik met mijn hand de hele film en ik merk dat ik gespannen ben. Heb regelmatig tegen mijzelf moeten zeggen, ontspan, ontspan. Ik vond de film heel leuk, maar die stress die ik ervan krijg… laatst met film over gijzeling in hotel Mumbai, ik kan mij zo goed inleven dat het niet meer ontspannen film kijken is. Laat staan dat ik een Jurassic park film kijk (ook al 20x gezien), de stress is denk niet goed voor mijn lijf! Ik had dit vroeger niet maar het wordt steeds intenser. Ik wil wel graag nog spannende films kijken maar liever niet met al die stress! Heb je hier tips voor? Liefs Patricia

 10. Hallo Maaike, alle punten zo herkenbaar voor mij. Ik volg je al tijd en blijf me elke keer steeds terug zien in wat je schrijft. Dankjewel

 11. Hallo Maaike

  Mooi om dit op deze website weer te lezen ,weet al heel wat jaren dat ik een hsp persoon ben maar vergeet het ook weer heel vaak eigenlijk,net als de reactie hier boven heel herkenbaar .

  Groet Peter

 12. Met grote verbazing geluisterd naar radio 2, men had over hoogsensitiviteit. Ik wist niet eens dat het bestond, gaan opzoeken en kwam terecht bij uw website. 18 Van uw opgesomde punten zijn van toepassing op me zelf. Ben de 75 reeds gepasseerd en kan nog steeds bij leren, trouwens ik ben het volledig eens met de stelling van o.a, Cornelia. Dank u dat ik uw website ontdek heb. De Jef


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.