Maak tijd voor jezelf als je hoogsensitief bent – 15 handige tips

Maak tijd voor jezelf als je hoogsensitief bent
5 minuten

Tijd voor jezelf, ook wel bekend als me-time, alleentijd, hersteltijd, inchecktijd enz. Hoe je het ook noemt, als je hoogsensitief bent is het cruciaal. Dit heeft te maken met je opmerkzaamheid en de wijze waarop je indrukken diepgaand verwerkt als HSP. In dit artikel: hoe kun je meer tijd voor jezelf maken?

Tijd voor jezelf en hoogsensitiviteit

Terwijl voldoende tijd en ruimte voor jezelf belangrijk is voor elk mens, is het als je hoogsensitief bent zelfs een extra aandachtspunt. Het beeld kan daardoor ontstaan dat je als HSP minder aankunt of overal overprikkelt van raakt, maar dit klopt niet. Wel is het belangrijk dat je voldoende me-time neemt, zodat je de ruimte hebt om de prikkels op jouw manier te verwerken én voldoende plezier en ontspanning in je leven ervaart. Je leest hier meer over in het ideale me-time recept voor HSP.

Het ideale me-time recept voor HSP’s

De positieve effecten van me-time

  • Tijd voor jezelf geeft je de ruimte om prikkels te verwerken en de hei rustig te overzien alvorens je in actie gaat (bijvoorbeeld voordat je een keuze kunt maken, een antwoord geeft enz).
  • Het helpt stress te verminderen en overprikkeling te voorkomen.
  • Door fijne activiteiten en beweging maak je happy stofjes aan waardoor je meer geniet.
  • Je hebt niet op alles in je leven invloed. Bepaalde omstandigheden heb je niet in de hand. Momenten voor jezelf wél, maak er gebruik van.

Zo maak je meer tijd voor jezelf

1. Welke activiteiten passen bij jou?

Maak 2 lijstjes met tijd voor jezelf activiteiten die bij jou passen:

  1. Met hele korte momenten (even in de zon zitten, kopje thee drinken, ademhalingsoefening of een fijn nummer luisteren).
  2. Met activiteiten die langer duren (zoals een wandeling op het strand, een boek lezen, leuke film kijken, bios, sporten, naar een concert, tuinieren enz). Zet er ook bij welke prioriteit elke activiteit heeft van 1 tot 10.

2. Waar geef je prioriteit aan?

Het spreekt bijna voor zich: maak tijd voor prioriteit-activiteiten, want die geven kwaliteit aan je leven en dat geeft energie.

3. Maak de balans op

Kijk eens naar je agenda op dit moment: hoe staat het met de balans tussen werk, gezin en tijd voor jezelf? Wat zou je daar aan willen veranderen?

4. Blok momenten in je agenda

Als je het niet gewend bent om momenten voor jezelf te plannen, begin dan klein (zie de 5-minuutjes verderop). Het gaat niet om de kwantiteit, maar de kwaliteit! Blok bijvoorbeeld een dagdeel in het weekend, een avond(en) of een uur voor jezelf.

💡 Heb je kinderen, kijk dan of je met je partner, vriendin of een familielid afspraken kunt maken zodat je even je handen vrij hebt voor jezelf.

5. 5-minuutjes

Zorg voor 5-minuutjes gedurende je dag. Ben je tijdens werk op kantoor dan is de wc een alternatief. Zijn je kinderen thuis? Zorg indien haalbaar dat de kinderen dan even iets voor zichzelf doen (dat is vanaf een bepaalde leeftijd goed met ze af te spreken).

6. Maak er een gewoonte van

Plan dagelijks een wandel ommetje of hardloop rondje. Als je dit een tijdje dagelijks op hetzelfde tijdstip doet wordt het vanzelf een gewoonte. Dit geldt ook voor andere dingen. Wees creatief.

7. Doe een cursus in iets wat je leuk vindt

Door naar de cursusdagen te gaan maak je automatisch ruimte voor jezelf en heb je een stok achter de deur om het ook echt te gaan doen.

💡 Lees ook: HSP boekentips >>

8. Groepslessen

Daarop aansluitend: doe groepslessen in de sportschool of sluit je bij een hobbygroep aan zodat je ook op die manier meer tijd vrij gaat maken. Denk aan een tuiniervereniging, tai chi, koor enz. Als het maar bij jou past. 😉

9. Zorg voor dagelijkse rituelen

Naast dat dit tijd voor jezelf is, geven vaste momenten door middel van rituelen ook rust in je dag. Dat helpt bij balans in je leven en zijn fijne momenten om op terug te vallen als er veranderingen in je leven plaatsvinden.

10. Op welke plekken voel je je fijn?

Heb je plekken waar je je extra fijn voelt? Een bepaald natuurgebied of fijn vakantiehuisje bijvoorbeeld? Plan momenten in dat je daar een dagje/weekend/week (streep door wat niet van toepassing is) naartoe gaat. Ik combineer bijvoorbeeld regelmatig een plek in de natuur en het zien van vrienden of mensen voor werk in verschillende delen van het land.

11. Spreek af met leuke mensen

Datzelfde geldt voor een groep vrienden, collega’s, mensen uit je studententijd of gelijkgestemden bijvoorbeeld. Maak tijd vrij om met deze mensen in een groep of juist 1 op 1 af te spreken. Ook dat is tijd voor jezelf, het hoeft niet altijd alleen. Mits je er wel energie van krijgt.

12. Daag jezelf uit met leuke dingen

Zo heb ik mezelf een keer uitgedaagd 365 foto’s te maken. Elke dag één die past bij die dag. Maar het kan ook kleiner, de truc is dat het haalbaar blijft zodat je niet ontmoedigd raakt.

13. Wie of wat inspireert jou?

Hoeveel tijd besteed je daar nu aan en is dat genoeg? Maak tijd vrij voor inspiratie. 

14. Plan verwenmomenten

Een dagje sauna, fijne massage of gewoon een beauty avondje thuis. Het is heerlijk ontspannend, een mooie kans om optimaal te genieten van tijd voor jezelf.

15. Waar krijg jij energie van?

Heb je er wel eens bewust bij stilgestaan waar jij energie van krijgt? Van welke dingen word je echt blij en maakt je hart een sprongetje?

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Maak tijd voor jezelf als je hoogsensitief bent

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.