Op vakantie als HSP, 6 praktische tips

Op vakantie als HSP
5 minuten

Op vakantie als HSP, hoe doe je dat?  Vakantietijd…het klinkt zo heerlijk, maar de realiteit zorgt bij hoogsensitieve mensen soms vooral voor vakantiestress. Soms kiezen hoogsensitieve mensen er dan ook liever voor om gewoon thuis te blijven en af en toe uitstapjes te maken. Dat is natuurlijk prima, je hoeft niet op vakantie! Anderen kiezen ervoor om ondanks de bijbehorende uitdagingen toch lekker weg te gaan. In dit artikel vind je een aantal handige HSP tips voor op vakantie.

Op vakantie als HSP

Een vakantie buitenshuis kan heel dubbel voelen. Enerzijds kan het even weg zijn uit de dagelijkse gang van zaken en het verkennen van een nieuwe omgeving een heerlijk vooruitzicht zijn. Terwijl al die nieuwigheid en een ander ritme tegelijkertijd ook voor onrust kan zorgen. Daar komt bij dat je meestal samen met je partner, een vriend(in) of familie gaat. Dit geeft op sociaal vlak soms ook een aantal aandachtspunten.

Hoogsensitiviteit en vakantie

HSP tips voor op vakantie

Hoe jij je vakantie voorbereidt en invult bepaalt voor een groot gedeelte het slagen ervan en de verminderde vakantiestress. Zorg dat je goed voorbereid bent, maar ook tijdens de vakantie goed blijft voelen wat voor jou belangrijk is en dit helder communiceert naar je reisgezelschap. Hieronder nemen we alles stap voor stap door, zodat je alle tools hebt & extra kan genieten van je vakantie!

1. Een goede voorbereiding van je vakantie

Een goede voorbereidingen is het halve werk. Het geeft overzicht & rust en zorgt ervoor dat je minder stress zult ervaren.

Een aantal concrete tips

 1. Begin op tijd met inpakken, dat voorkomt last minute stress.
 2. Check van tevoren goed je accommodatie, omgeving & de verkeersregels ter plaatse.
 3. Print alle reispapieren uit en berg ze handig bij elkaar op.
 4. Download alvast een vertaal app.
 5. Bookmark allerlei vakantietips op je bestemming in je telefoon/tablet en koop een reisgids.
 6. Bespreek met je eventuele reisgezelschap alvast jouw behoeften tijdens een vakantie.
Hoogsensitief op een avontuurlijke vakantie
La Palma, Canarische Eilanden

2. Je bestemming

Een fijne bestemming die bij je past is onontbeerlijk. Zowel qua land en omgeving als waar je slaapt. Check van tevoren goed of je bestemming voldoende rust heeft en zich bijvoorbeeld niet in een druk centrum bevindt. Ga ook na of er (voldoende) plek binnen of buiten is waar je je even terug kunt trekken.

Om die reden kies ik zelf regelmatig voor Airbnb. Het is in mijn ogen veel gezelliger dan een hotel en via de omschrijving van de accommodatie, host en de recensies kun je meteen een goede indruk krijgen.

“Elke vorm van reizen geeft de nodige prikkels. In hoeverre en welke mate je hier last van hebt is persoonlijk. Het is daarom belangrijk om goed te kijken wat jij nodig hebt en wat voor jou werkt.”

3. Je reisgezelschap

Veelal reis je met je partner, een vriend(in) of familie. Dat kan even schakelen zijn wanneer je elkaar in het dagelijks leven wat minder vaak of lang ziet. Het is dan ook belangrijk om tijdens je vakantie wederom goed op je me-time te letten. Het kan helpen om hier van tevoren afspraken over te maken, dit voorkomt meteen heel wat vakantiestress. Geef ook zeker vooraf aan dat je af en toe even tijd voor jezelf nodig hebt. Het is niet raar als je er een dag of dagdeel alleen op uit gaat, ik vind dat altijd heerlijk!

4. Reizen als HSP

De reis kan behoorlijk stressvol zijn. In een vliegtuig zit je met een hele groep mensen en soms huilende kinderen. Ga je met de auto dan zit je al gauw uren op de weg als bestuurder of bijrijder. Tot slot kun je ook nog met trein, boot en bus reizen. Elke vorm van reizen geeft de nodige prikkels. In hoeverre en welke mate je hier last van hebt is persoonlijk. Het is daarom belangrijk om goed te kijken wat jij nodig hebt en wat voor jou werkt.

Een paar algemene reis tips

 • Neem oordopjes en/of een koptelefoon mee.
 • Neem een fijn boek mee (check bijv deze HSP boekenlijst).
 • Zorg dat je relaxte of juist oppeppende muziek op je telefoon hebt staan.
 • Zorg voor voldoende tussendoortjes, zodat je bloedsuikerspiegel niet te laag wordt.
 • Een slaapmasker en travel nekkussen kan prettig zijn.
 • Neem een blanco boekje en tekenpotloden/pen mee.
 • Bekijk ook tips om bij jezelf te blijven.

💡 De reis gaat sneller als je tijdens de reis iets leuks kunt doen.

Tip: Neem iets mee om te doen waar je rust van krijgt en indien voor jou van toepassing iets waar je je energie in kwijt kunt. Dit kan per moment verschillen, dus het kan handig zijn voor beide situaties iets mee te nemen. Af en toe je ledematen strekken en wiebelen met je voeten kan ook helpen.

5. Bij aankomst

Neem even de tijd om te landen wanneer je op je bestemming aan bent gekomen. Ook hier geldt dat je even de tijd nodig hebt om alle nieuwe indrukken te verwerken. Je accommodatie, de omgeving, het land, de taal, de temperatuur, de cultuur en noem maar op ;). Geef jezelf de tijd om even te wennen en doe het in overleg met je reisgezelschap rustig aan als je daar behoefte aan hebt.

6. Een planning die bij je past

Van wat voor soort vakantie hou je? Geef je de voorkeur aan veel ondernemen en avontuur of doe je het liever rustig aan? Ben je graag in de natuur of ga je liever steden bekijken? Weet van tevoren goed wat jouw behoeften en die van je reisgezelschap zijn. Zo kom je tijdens je vakantie niet voor verrassingen te staan. Zorg dat je planning tijdens de vakantie goed aan blijft voelen en pas dit anders zo nodig aan. 

Een paar extra tips

 • Wissel activiteit en ontspanning per dag af.
 • Ga er rustig een dag(deel) alleen op uit (of blijf lekker even alleen in je accommodatie).
 • Relax wanneer je merkt dat je je druk maakt, je bent op vakantie 🙂
 • Check regelmatig bij jezelf: hoe voel ik me, waar heb ik behoefte aan?
Ga jij op vakantie als HSP? Ik hoop dat je met deze tips extra geniet van je vakantie. En blijf je liever thuis? Dan is dat natuurlijk ook een uitstekende manier om van je vakantietijd te genieten. Maak er vooral JOUW vakantie van!

Fijne vakantie!

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Op vakantie als HSP

Ook interessant

1 Reactie

 1. Mijn zoon is hoogsensitief. Hij gaat komende zomer voor het eerst op zomerkamp en vindt dit best spannend. Het is goed om te weten dat een goede voorbereiding veel stress weg kan nemen. Ik zal proberen om hem goed voor te bereiden op het kamp, hopelijk gaat alles dan goed!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.