Verbinding maken met anderen als HSP met 3 essentiële tips

Verbinding maken met anderen als HSP
4 minuten

Verbinding tussen mensen is een belangrijke behoefte voor iedereen. Het hebben van verbinding draagt onder meer bij aan een ontspannen en fijn leven. Voor hoogsensitieve mensen die zich vaak anders en niet altijd begrepen voelen is het dan ook heel belangrijk om voldoende verbinding te ervaren. Bovendien is verbinding maken met anderen als HSP iets waar je vaak goed in bent. Verbinding met jezelf kan daarentegen een uitdaging zijn, want dat betekent dat je daarvoor soms een ander teleur moet stellen om het contact met jezelf te behouden.

Wat is verbinding?

Volgens Brené Brown, onderzoekshoogleraar en auteur van diverse boeken is verbinding de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Waarin geven en ontvangen zonder oordeel is en je steun en kracht kunt ontlenen aan de relatie. De verbinding kun je met de ander leggen, maar ook met jezelf. Jezelf horen, zien en waarderen is namelijk net zo belangrijk, zo kun je beter rekening houden met jezelf en duidelijker aangeven aan de ander wat je nodig hebt. Kortom, beiden zijn belangrijk in je leven.

Verbinding maken met anderen als HSP

Maken hoogsensitieve mensen makkelijker verbinding dan niet-HSP? Ja, wat mij betreft is dat een vrij duidelijk gevolg van de opmerkzaamheid, zoals bijvoorbeeld de gemoedstoestand van de ander, én diepgaande verwerking bij hoogsensitiviteit. Een mooie kwaliteit die zowel privé als op de werkvloer prachtig van betekenis kan zijn.

Met een kleine maar: mits je niet teveel vol zit met opgedane ervaringen die nog niet verwerkt zijn (zoals trauma’s) en een daardoor ontwikkelde afwijzingsgevoeligheid bijvoorbeeld, waardoor er weinig ruimte kan zijn voor het maken van verbinding.

Is de verbinding wederkerig?

Waarschijnlijk gaat verbinding maken met anderen als HSP je dus goed af, toch is het ook goed rekening te houden met het volgende aandachtspunt: is de verbinding wederkerig? Het is een mooi talent dat je allerlei nuances oppikt en vanuit daar uitreikt naar een ander, maar als de ander hier minder of niet toe in staat is kan dit je veel energie gaan kosten. Je kunt als HSP, hoe graag je ook wilt, niet in je eentje verbinding maken. De ander moet het ook willen of er toe in staat zijn én daarvoor in actie komen.

Wat is er nodig voor verbinding met de ander?

Verbinding maak je niet met iedereen even makkelijk, dat heb je vast al in je leven gemerkt. Met de één gaat het als vanzelf terwijl het met de ander een moeizaam proces is of niet lukt. Het is oké als dat niet met iedereen even makkelijk gaat. Karakterverschillen, andere behoeftes, eerdere ervaringen, er kan van alles aan ten grondslag liggen. Maar het is tegelijkertijd ook belangrijk dat er voldoende fijne verbindingen zijn met mensen want dat geeft levensvreugde.

Verbinding maken met anderen als HSP, 3 essentiële tips

1. Maak (meer) verbinding met jezelf

Verbinding ontstaat vanuit de verbinding die mensen in eerste plaats met zichzelf hebben. Hoogsensitieve mensen zijn geneigd te focussen op de buitenwereld en vergeten daarbij nog weleens zichzelf. In hoeverre sta jij in verbinding met jezelf? Kun je goed bij je gevoel en behoeften en neem je ze serieus in je leven? Check regelmatig bij jezelf in hoe het met je gaat en waar je behoefte aan hebt, ook in het contact met anderen en zorg dat je toekomt aan de behoeften die je hebt. Kom echt in actie en plan ze bijvoorbeeld in je agenda.

2. Kies zorgvuldig je mensen uit

Wees zorgvuldig in wie er wel en niet bij je past. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je je veilig voelt bij iemand. Als je merkt dat je je niet anders hoeft voor te doen en de ander betrokken luistert naar wat er in jou om gaat zijn dit signalen dat je mag zijn zoals je bent. Niet iedereen kan dit aan je geven en al heb je nog zoveel begrip voor de redenen hierachter (bijvoorbeeld omdat iemand veel heeft meegemaakt), het is voor jezelf alleen maar een pijnlijke kwelling als je het dan toch probeert. Ik hoor niet voor niets vaak in de praktijk dat mensen zichzelf ‘te open vinden’. Dat zit hem vaak in situaties met mensen die vervolgens niet begripvol (kunnen) reageren en dat kan erg pijnlijk zijn en zelfs een reden worden om met niemand meer iets te delen.

3. Stel jezelf open en kwetsbaar op

Verbinding maken als HSP terwijl je jezelf achter een muurtje verstopt (bijvoorbeeld doordat je denkt dat je je aanstelt of invult dat een ander vast niet op je verhaal zit te wachten) gaat natuurlijk niet. Je kwetsbaar opstellen is spannend, maar ook essentieel voor het maken van verbinding. Openheid en kwetsbaarheid tonen vergt moed, leer dit stap voor stap te doen als dit een uitdaging voor je is, verwacht niet dat het in één keer helemaal lukt.

Verlangen naar verbinding – Brené Brown

In haar nieuwe boek herdefinieert Brené Brown wat het betekent om er werkelijk bij te horen in een tijd van toenemende polarisatie: het vereist dat we volledig in onszelf geloven en alleen durven te staan wanneer dat nodig is.

Met haar kenmerkende mix van onderzoek, verhalen en eerlijkheid duikt Brené in dit belangrijke onderwerp en geeft ze ons de moed die we nodig hebben om de weg naar onszelf en elkaar terug te vinden.

Bestellen >>

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Verbinding maken met anderen als HSP

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.