Fijn wonen, wie wil dat nou niet?! Voor jou als HSP is het zelfs extra belangrijk. Je bent als HSP namelijk meer gevoelig voor omgevingsfactoren, zowel positief als negatief. In dit artikel vind je meer informatie en een aantal factoren om op te letten als je hoogsensitief bent.
Bijkomen van indrukken en de diepgaande verwerking gebeurt veelal thuis. Het is daarom essentieel om thuis je rust te kunnen vinden. Zowel binnenshuis als in de omgeving is het belangrijk dat het prettig voelt. Zo wordt je huis een fijne en en ook veilige thuishaven waar je je kunt terugtrekken en opladen.
Fijn wonen: waar je wel en geen invloed op hebt
Het is goed om allereerst even stil te staan bij het feit dat je niet overal invloed op hebt. Niet alles in het leven is maakbaar, pech en geluk zijn ook onderdeel van het leven. Zie het als het weer: de ene dag regent het en de volgende dag schijnt de zon. Daar hebben we als mens geen invloed op.
Het is daarom belangrijk om onderscheid te maken tussen welke invloed je hebt en welke niet. Accepteer dat niet alles maakbaar is en dat het soms gewoon moeilijk is. Niemand heeft belooft dat het leven altijd makkelijk is, het hoort er ook bij. Dat scheelt je ook een hoop teleurstelling en energie die dan gaat naar zaken die je niet kunt veranderen.
Buren
Je buren bijvoorbeeld. Misschien heb je de meest geweldige buren of juist last van luidruchtige buren. In elk geval: ieder mens heeft zo zijn of haar eigen behoeften. Als je hoogsensitief bent is rust meestal heel fijn, voor niet-hoogsensitieve mensen kan gelden dat ze juist energie krijgen van rumoer. Met geen van beide is iets mis, maar de combinatie gaat meestal niet geweldig samen.
Buren die verderop wonen en tot laat luidkeels in de tuin praten bijvoorbeeld of buren die vaak BBQ’en. Je buren heb je helaas niet voor het uitkiezen. Ze komen en gaan en met de een kun je beter overweg dan met de ander. Een factor om rekening mee te houden. Je kunt wel alles doen wat binnen je invloed ligt: aanbellen bij potentiële nieuwe buren en zo alvast even een inschatting maken. Maar laten we reëel wezen, daarmee kun je niet alles voorkomen. Een beetje geluk hierin doet wonderen.
Het kan namelijk ook zomaar zo zijn dat je juist hele leuke buren naast je en in de buurt hebt. De uitdrukking is niet voor niets “beter een goede buur, dan een verre vriend”. Buren kunnen je woonplezier namelijk vergroten wanneer je er een goede band mee hebt en weet dat zij er zijn wanneer je ze nodig hebt…ze zijn dan in ieder geval dicht in de buurt. 😉
Klusgeluiden
Wat ook tot ergernis kan leiden zijn klussende buren of werkzaamheden door een gemeente in de buurt. Sommig gereedschap maakt een hoog en indringend geluid en vooral als je net even fijn in de tuin wilde uitpuffen na een drukke werkweek kan dat storend zijn. Gelukkig is dat meestal wel van korte duur en komt er vanzelf een keer een einde aan.
Kinderen in de buurt
Een andere factor waar veel hoogsensitieve mensen moeite mee kunnen hebben is het hoge geluid (ehh lees gegil) dat kinderen kunnen produceren. Met name als niet af en toe is, maar onophoudelijk doorgaat. Daar tegenover staat dat het vertederend is om een jong kind te horen giechelen en lachen. Die is nog zo mooi onbevangen de wereld aan het leren kennen.
Hebben mensen er in deze tijd meer last van dan vroeger? Ik kan me nog goed herinneren dat ik vaak gecorrigeerd werd op mijn geluidsniveau en ik weet zeker dat er nu nog steeds ouders zijn die dat doen. Maar dat gaat niet voor iedereen op. Daarnaast kan de een er gewoon beter tegen dan de ander.
Kortom, een kind moet kind kunnen zijn en maakt soms een hoop kabaal, maar er zijn grenzen aan de ruimte die ze daarmee innemen. Als je er veel last van hebt, kijk dan of je in contact met het kind of ouders kan komen en dit eens kan aangeven. Mensen kunnen pas rekening met je houden als ze weten dat je er last van hebt, ze ruiken het niet. 😉 Het maken van afspraken wil daarbij nog weleens helpen.
Evenementen
Jaarlijks zijn er, normaal gesproken, diverse evenementen in een stad of dorp. Ze horen erbij, dragen bij aan de saamhorigheid, maar zorgen daarnaast vaak voor een hoop lawaai. Als je het als HSP overweldigend vindt, kun je ook besluiten er even kort heen te gaan. Heb je er niets mee dan kun je die dagen ook een weekendje of weekje weg plannen.
💡 Lees ook: Ben jij gevoelig voor geluid?
Wat is belangrijk voor jou in het leven?
Welke dingen zijn waardevol voor jou in je leven? Van welke dingen krijg je energie en/of een voldaan gevoel? Als je daar niet direct antwoord op hebt, stel je dan eens je droomhuis en droomplek voor, zonder beperkingen. Kijk goed naar alle kenmerken daarvan. In hoeverre zijn die aanwezig in je huidige leven? Het gaat daarbij niet om materiële zaken maar voor om de behoefte eronder.
Voorbeeld: Een eigen moestuin = in het hier en nu zijn.
Wat kun je in je huidige woonsituatie doen om dat meer aandacht te geven en bij te dragen aan fijn wonen?
Een fijn thuis
Je hebt het niet altijd voor het kiezen natuurlijk (zeker in deze tijd is er weinig keuze op zowel de koop- als huurmarkt) en het allerbelangrijkste is dat het als een fijn en veilig thuis voelt. Past jouw huis en omgeving daar ook bij?
Zo niet, is er iets wat je kunt doen zodat het meer als jouw thuis voelt? Luister goed naar dat gevoel en als je merkt dat het er niet helemaal is, kun je ook kijken wat je eraan kunt doen zodat je het meer jouw thuis kunt maken of een plan maken om – op termijn- te verhuizen naar een woning of omgeving die beter past. Denk hierbij ook aan je zintuigen. Doordat je extra van de fijne dingen kunt genieten, kun je daarmee je voordeel doen.
Creëer een rustplekje in huis
Maak een plekje voor jezelf, bijvoorbeeld in een hoek of een aparte kamer, waar je jezelf even lekker kunt terugtrekken. Spreek ook met je familieleden of huisgenoten af dat ze je daar voor een bepaalde tijd niet storen. Maak het helemaal jouw plekje met kleuren, een fijne stoel, knusse kussens bijvoorbeeld. Trek je daar terug als je even rust nodig hebt en ga er iets fijns doen waar je op dat moment behoefte aan hebt.
💡 Lees ook: Hygge en HSP, waarom ze zo goed samengaan
💡 Ben je op zoek naar een huis?
Let dan op de volgende zaken:
- Hoe voelt het huis?
- Is het er gehorig?
- Hoe goed is het huis geïsoleerd (ivm te grote temperatuurschommelingen en gehorigheid van geluiden buiten)?
- Hoeveel daglicht is er in huis?
- Aan welke kant ligt je potentiële slaapkamer? Is dat aan een rustige kant?
- Is er een tuin of buitenruimte bij die je groener kunt maken?
Een prettige omgeving
Met je opmerkzaamheid neem je vaak onbewust en bewust heel wat prikkels waar. Dit kunnen zowel interne prikkels zijn (gedachten, gevoelens, fysieke sensaties) als externe prikkels in je omgeving. Van een (te) drukke omgeving kun je behoorlijk last hebben. Een prettige en rustige omgeving daarentegen kan je juist heel goed doen.
Hou je meer van de stilte dan is een stad wellicht te druk en is het fijner om wat meer afgelegen te wonen. De een vindt het saai en de ander een verademing. Fijn wonen betekent dus voor iedereen iets anders. Ook hier geldt net als bij de rest: overdenk diverse opties en luister goed naar wat bij jou het beste aansluit. Let niet teveel op wat anderen doen en voel goed waar jij rust van krijgt en/of blij van wordt.
Wanneer je kijkt naar een nieuwe woonplek, scan dan op meerdere tijdstippen op de dag goed de omgeving op potentiële drukte en/of lawaai. Zoals bijvoorbeeld:
- Winkelcentra (en vrachtwagens die vroeg winkels bevoorraden), jaarlijkse kermis.
- Cafés in de buurt.
- Scholen en kinderdagverblijven.
- Speeltuinen.
- Drukke straten met veel verkeer.
- Snelwegen in de omgeving.
Kijk ook naar fijne factoren zoals:
- Groen in de buurt.
- Vrienden en familie in de buurt.
- Wandel- en fietsmogelijkheden in de nabije omgeving.
- Water in de buurt of aan je huis voor de liefhebber.
- Dichtbij alles in de buurt of juist liever wat afgelegen.
Waar heb je behoefte aan in je buurt?
Voor veel HSP’s geldt bijvoorbeeld dat ze eerlijkheid, harmonie en verbinding in het contact met de ander als belangrijk ervaren. Past de buurt erbij of, als je er behoefte aan hebt, zou je iets in jouw buurt kunnen betekenen waarmee je daaraan bijdraagt?
Dat zou ook mooi kunnen aansluiten bij de behoefte om van betekenis te zijn. En bovendien heeft je betrokkenheid in de buurt een belangrijke invloed op de leefbaarheid ervan waardoor het je gevoel van fijn wonen versterkt. Sommige buurten zijn extra actief met bijvoorbeeld buurtborrels, stadstuintjes, boomspiegels, creatieve projecten en allerlei leuke activiteiten voor kinderen.
💡 Introvert, extravert, ambivert
Daarnaast heb je introverte mensen die meer van 1 op 1 contacten houden en graag tijd alleen doorbrengen, extraverte HSP die juist energie krijgen van het contact met anderen en ambiverte HSP die daartussenin zitten. Me-time hoeft dus niet te betekenen dat je die tijd altijd alleen doorbrengt, van activiteiten met een ander waar je blij van wordt kun je ook bijkomen en opladen. Belangrijk is goed te kijken naar je behoefte van dat moment, daar zit je antwoord.
Lees ook: hoogsensitief, introvert of verlegen?
Welke sfeer heerst er in de buurt?
Een andere factor die bij fijn wonen hoort is de sfeer in de buurt. De ene buurt is de andere niet, sommige plaatsen zijn extra gelovig en hebben daardoor bepaalde sociale regels, ook in de buurt. Andere buurten kijken veel naar elkaar om en sommigen juist helemaal niet.
Bepaalde woonprojecten zijn zelfs gericht op het samen leven met elkaar, met ieder een eigen huis. Wat vind jij prettig en wat niet? Het helpt om dat te weten zodat je je keuzes daarop kunt baseren. Dit vergroot je woonplezier. En waar je geen zin in hebt hoef je natuurlijk niet aan mee te doen.
Nog geen reacties. Reageer hieronder!