Wat ligt er allemaal buiten jouw comfortzone?

Wat ligt er allemaal buiten jouw comfortzone
3 minuten

Comfortzone

Eerder schreef ik over het leven op de automatische pilootDat raakt aan je comfortzoneWij mensen vinden het immers heel fijn en veilig te doen wat we altijd al deden, want daarvan kennen we de uitkomst. Iets nieuws is, zeker als je hoogsensitief bent en niet gestimuleerd in je jeugd, voor velen een grote uitdaging.
 
Vaak willen we al van tevoren weten of het gaat lukken. Eén van de hardnekkigste overtuigingen hierin is dat je geen fouten mag maken. Maar waarom eigenlijk niet? Wie zegt jou dat je perfect moet zijn? Ongetwijfeld heb je deze overtuiging eens heel hard nodig gehad. Misschien mocht je voor je gevoel jezelf niet zijn in je jeugd of ben je iemand die de lat heel hoog legt voor zichzelf.

Geef jezelf de ruimte

Wat er ook aan ten grondslag ligt, vandaag is een nieuwe dagVandaag is het aan jou om je eigen leven te leiden en keuzes te maken die bij jou passen. Geef jezelf de ruimte om verder te kijken dan dat je tot nu toe gewend bent.

Ervaringsverhaal

Hoogsensitieve vrouw

Omdat ik werk in mijn eigen atelier en daar ook lesgeef aan mensen die voor een groot deel ook hoogsensitief zijn, leek het me goed eens uit mijn comfortzone te stappen. Ik meldde me aan voor een cursus Spaans. Taal, lesruimte, docent, medecursisten…alles was me onbekend. Behalve de buurt waar de lessen gegeven zouden worden. Die kende ik goed. Een veilige basis om voorzichtig uit de comfortzone te stappen. Een week voordat de lessen zouden beginnen kreeg ik te horen dat de cursus in een andere plaats zou worden gegeven. Weg veilige buurt, maar ik ging toch!

Het bleek een vrij grote groep te zijn en de lessen werden gegeven in een kantoorruimte. Tijdens de lessen verloor ik mezelf behoorlijk in de groep. Pas thuis kon ik me bezighouden met de leerstof. Na twee seizoenen van stug doorzetten werden de lessen ergens anders gegeven. Een fijne, veel kleinere ruimte, met minder mensen en wat dichter bij huis. Ik kies nu altijd voor een plaats aan een hoek van de tafel, zodat ik maar één persoon naast me heb zitten. Dat scheelt al heel veel.

Als de les is afgelopen ga ik meteen naar huis. Mijn grens is dan bereikt. Bij afspraken met mensen geef ik ook altijd de eindtijd aan. Dat voelt voor mij goed. Tijdens een les of een afspraak merk ik soms weinig van de energie van de ander,  maar als ik dan thuiskom kan ik ‘gesloopt ‘ zijn. Twee uur intensief met anderen is mijn grens. Ik ga er wel eens overheen om te leren, weer te voelen hoe dat is en of er een verandering is.

Het kan zijn dat iets wat onwennig is en voor verwarring zorgt, later een comfortzone is geworden. Dan is het tijd voor weer iets nieuws. Voorlopig ga ik nog even door met de Spaanse lessen. Ik verlies mezelf niet meer in de groep en kan genieten van de mooie taal en de Spaanse cultuur.

*De schrijfster van dit verhaal heeft ervoor gekozen anoniem te blijven.

Avonturier

Zie jezelf als een avonturier die de wijde wereld in trekt. Enthousiast en nieuwsgierig naar wat de wereld te bieden heeft en wat je zult tegenkomen. Er bestaat geen foute ervaring, alleen dat wat werkt en dat wat niet werkt. Voel je vrij en laat je meevoeren met je levensflow!

Jouw ervaring en/of tip

Wil je ook jouw hoogsensitieve ervaringen delen of heb je een tip bij het omgaan met je hooggevoeligheid? Neem dan contact op.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Comfortzone HSP

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.