8 handige tips voor daten als HSP

praktische tips voor daten als
3 minuten

Daten als HSP, hoe gaat jou dat af? Met je subtiele waarneming die via al je zintuigen binnenkomt kan het zowel overweldigend als prachtig zijn. Of zelfs allebei tegelijk. Waar moet je rekening mee houden? En waar heb je profijt van als je hoogsensitief en aan het daten bent?

Daten als HSP - Wees specifiek

Als je gaat daten als HSP realiseer je dan dat niet iedereen de voelsprieten heeft die jij hebt. Hoe duidelijker je bent, hoe beter een ander rekening met je kan houden. Zeker in de snelle wereld van de datingapps is het belangrijk om specifiek te zijn. Met welke intentie ga je daten? Zoek je iemand voor een langere tijd of juist niet? Wees helder, dat zorgt voor betere matches. 😉

1. Kies voor een fijne locatie

Als HSP ben je gevoelig voor omgevingsinvloeden. Gebruik dat in je voordeel en spreek af op een locatie waar je je prettig voelt. Bijvoorbeeld omdat je het kent of de locatie smaakvol ingericht is. Een andere optie is in de natuur. Wandelen kan helpen als je het spannend vindt en de natuur werkt ontspannend voor elk mens (als het weer een beetje meezit tenminste).

2. Je grenzen zijn belangrijk

Een ander kan jou niet leren kennen als jij je grenzen niet kent en stelt. Bekijk van tevoren bijvoorbeeld hoe lang je wilt afspreken. Daten als HSP kan best intens zijn. Wat is gezien de spanningen en emoties voor jou haalbaar zonder dat het too much wordt? Maar het gaat ook over de stappen die jullie samen zetten, doe niets overhaast. Als je bang bent dat de ander hier geen begrip voor heeft, bedenk je dan dit: wat heb je aan een partner zonder begrip?!

3. Doe het rustig aan

Neem de tijd om de ander te leren kennen. Zo is de kans meteen ook kleiner dat je over je grenzen gaat. Je hoeft niet in één dag iemand volledig te leren kennen (en daarbij jezelf te verliezen). Bovendien moeten HSP’s vaak eerst even wennen, neem die tijd ook.

4. Vertel je of je hoogsensitief bent?

Er is niks mis met vertellen wie je bent, maar het is wel handig dat de ander dan ook snapt wat dat inhoudt. Iemand die de term hoogsensitiviteit niet kent kan dat op verschillende manieren interpreteren. Terwijl als je meer inhoudelijk vertelt hoe hoogsensitiviteit voor jou werkt, zoals bijvoorbeeld dat je extra geniet van de kleine dingen en af en toe even tijd voor jezelf nodig hebt is dat veel duidelijker voor een ander dan de term zelf.

5. Blijf ten alle tijden voelen!

Voel goed wat er met je gebeurt. Ben je op gemak en jezelf of merk je dat je erg je best aan het doen bent voor de ander? Dit kan een teken zijn dat diegene misschien niet goed bij je past of dat de afspraak net iets te lang duurt. Denk eraan dat een match vanzelf moet matchen, als je er te hard voor moet werken is de klik er mogelijk niet.

6. Herken de signalen

Er zijn een aantal signalen waar je op kunt letten als je aan het daten bent.

  • Gaat het als vanzelf en voel je je op je gemak?
  • Hebben jullie humor samen?
  • Zien jullie allerlei overeenkomsten?

7. Genieten van de fijne momenten

Weet je het nog, als HSP heb je niet alleen meer last van negatieve situaties maar geniet je ook intenser van positieve gebeurtenissen. Maak daar gebruik van en sta bewust stil bij de fijne momenten ongeacht hoe het verder loopt. Blijf in het hier en nu.

8. Ben je gevoelig voor afwijzing?

Ben jij gevoelig voor (mogelijk) afwijzing van anderen? Werk daar dan aan met een HSP coach of psycholoog. Ruim je bagage op, zodat deze tijdens het daten als HSP niet meer in de weg staat en je proces kan vertroebelen.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

praktische tips voor daten als

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.