De positieve effecten van muziek voor HSP

De positieve effecten van muziek voor HSP
3 minuten

Muziek heeft een bijzondere plaats in ons leven. Van jong tot oud houden we van het luisteren naar muziek. Ook het hoogsensitieve brein heeft er baat bij. Laten we daarom eens dieper ingaan op de positieve effecten van muziek.

Muziek en het brein

Volgens neuropsycholoog Erik Scherder is muziek een verrijking voor het brein. Verschillende breingebieden en verbindingen hebben baat bij het luisteren naar of het spelen van muziek. Van breinontwikkeling bij een jong kind (onder andere op het gebied van taal) tot het terugbrengen van herinneringen bij mensen met dementie: muziek heeft een belangrijke rol in ons leven.

De positieve effecten van muziek

Hieronder de positieve effecten van muziek op een rijtje. Eerder heb ik al een aantal playlists samengesteld voor HSP en zijn er nog een aantal andere handige muziektips voor je. Check wat bij je past en vind je eigen voorkeuren.

Hoogsensitiviteit en muziek

Van het hoogsensitieve brein weten we inmiddels uit diverse onderzoeken dat je meer profijt kunt hebben van positieve gebeurtenissen. Je merkt dat bijvoorbeeld doordat je kunt genieten van de kleine dingen in het leven. Fijne muziek kan jou dus extra goed doen.

Effect op je gezondheid

Ben je gestresst of bang? Dan kan luisteren naar je favoriete muziek een positief effect op je lichaam hebben. Fijne muziek kan namelijk helpen om je verhoogde ademhaling, hartslag, spanning in de spieren, stresslevels en bloeddruk (indien van toepassing in de situatie) te laten dalen.

Check hier ter inspiratie de HSP playlist >>

Bilaterale muziek

Bilaterale muziek wordt ingezet in EMDR, door middel van een koptelefoon hoor je afwisselend links en rechts een bepaald ritme. Dit zou een kalmerend effect hebben. Voor sommigen werkt het echter alarmerend. Check dus altijd bij jezelf of het goed voor je voelt.

Check onderstaande video maar eens (met een koptelefoon voor het bilaterale effect):

Muziek zet aan tot bewegen

Als je luistert naar muziek ga je vaak spontaan (lichtjes) mee bewegen. Volgens Scherder komt dit omdat de emotie van muziek en de motorische gebieden in het brein vlak bij elkaar liggen. Wist je dat dansen het geheugen, je balans en je concentratie verbetert? Let’s move!

HSP coach Maaike: Ik hou van dansen en vind Zumba daarom een heerlijke manier van sporten. Plezier hebben en werken aan je conditie, een ideale combi!

Steun en troost

Muziek kan een heilzame functie hebben als je verdrietig bent. Songteksten kunnen bijvoorbeeld steunend zijn en de muziek kan goed passen bij de stemming die je op dat moment hebt. Dit heeft een troostende werking.

Feeling happy?

Heb je al een feelgood playlist samengesteld? Over de positieve effecten van muziek gesproken… Het is natuurlijk heerlijk om naar te luisteren als je lekker in je vel zit, maar kan je daarnaast helpen opvrolijken op mindere dagen.

Natuurgeluiden

Wist je dat wanneer je visualiseert dat je in de natuur bent, met behulp van beeld en geluid bijvoorbeeld, dit bijna net zo krachtig is als in de natuur zijn? Is het te slecht weer of kun je om andere redenen de deur niet uit, kijk dan eens wat het opzetten van natuurgeluiden met je doet.

Check de playlist >>

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Wil je HSP tips in je mailbox ontvangen?

+ gratis HSP minigids

Ja, ik neem kennis van de privacy verklaring en door het formulier te verzenden ga ik akkoord.

Bewaar voor later op Pinterest:

De positieve effecten van muziek voor HSP

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.