Onbegrip als HSP: tips voor acceptatie, communicatie en zelfzorg

Omgaan met onbegrip als HSP
5 minuten

Als HSP kan het lastig zijn om je begrepen te voelen. Andere mensen hebben bijvoorbeeld minder behoefte aan me-time, snappen de intensiteit van je emoties niet altijd en ze nemen niet alle details waar die jij opmerkt. Of ze vinden je misschien te complex denken, omdat je eerst alle opties overweegt of in meer stappen vooruit denkt. Kortom, niet-HSP snappen niet altijd wat hoogsensitiviteit inhoudt en betekent in je leven. Dat kan soms leiden tot gevoelens van frustratie, eenzaamheid en onbegrip. In dit artikel gaan we dieper in op het ervaren van onbegrip als HSP en hoe je hiermee om kunt gaan.

De karaktereigenschap hoogsensitiviteit

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat hoogsensitiviteit een karaktereigenschap is en dat ongeveer 15-20% van de bevolking hiermee te maken heeft. HSP’s hebben een gevoeliger zenuwstelsel en zijn daardoor gevoeliger voor prikkels zoals geluiden, geuren en emoties en verwerken daarnaast die indrukken diepgaander. Hierdoor heb je meer sudder- en hersteltijd nodig dan een niet-HSP. Gebeurt dit niet voldoende dan kan dat leiden tot overprikkeling. En na langere tijd uitmonden in overspannenheid en een burn-out. Dat wil zeggen dat je als HSP gevoeliger bent voor stress en daardoor beter van tevoren rekening met je eigenschap kunt houden door onder meer goed voor jezelf te zorgen.

Onbegrip

Helaas is de werking van het hoogsensitieve brein nog niet bij iedereen bekend. Daardoor komt het nog regelmatig voor dat niet-HSP’s soms denken dat HSP’s zich aanstellen, te gevoelig zijn of overdreven reageren op prikkels. Het kan lastig zijn om uit te leggen wat je voelt en hoe prikkels bij jou binnenkomen. Immers, de ander ervaart niet wat jij voelt. Hierdoor kun jij je onbegrepen voelen in je ervaringen.

Omgaan met onbegrip als HSP

Hoe ga je met onbegrip om als je hoogsensitief bent? Hieronder geef ik je een aantal tips om je daarbij te ondersteunen.

Accepteer jezelf

Ten eerste is het belangrijk om te erkennen dat jouw gevoelens en ervaringen oké zijn, ook al begrijpen anderen dit misschien niet. Probeer jezelf niet te veroordelen of te kleineren omdat je anders bent. Onthoud dat er niets mis is met hoogsensitief zijn en dat het een waardevolle eigenschap kan zijn. We willen van oudsher ergens bij horen en anders zijn lijkt daar tegenstrijdig aan, maar je kunt hoogsensitiviteit met alle talenten die het met zich meebrengt ook zien als een mooie aanvulling op de maatschappij. Als iedereen hetzelfde is, zou het ook maar saai zijn. 😉

Wees concreet in je communicatie

Daarnaast is het goed om concreet te communiceren over je hoogsensitiviteit. Denk daarbij vooral aan je doel: begrip. Daarvoor is het handig dat de ander snapt hoe het in jouw brein werkt en wat je nodig hebt. Dat is vaak zinvoller dan de term hoogsensitiviteit noemen waarbij de ander lang niet altijd snapt wat dat inhoudt. Probeer uit te leggen wat het concreet voor jou betekent (ik heb soms wat meer tijd nodig om na te denken bijvoorbeeld) en hoe het jouw dagelijks leven beïnvloedt. Op die manier kunnen anderen beter begrijpen waar je vandaan komt en wat je nodig hebt.

Niet iedereen heeft begrip

Hoe graag we het ook zouden willen, niet iedereen kan begripvol zijn. En dus zul je onbegrip als HSP niet helemaal uit je leven kunnen bannen. Daar waar jij waarschijnlijk je gemakkelijk inleeft in een ander, is een ander daar andersom niet altijd toe in staat. Je kunt dat maar het beste accepteren, want er tegen vechten heeft weinig zin. Probeer in dat geval te focussen op begrip naar jezelf en goed je grenzen te bewaken.

Zoek begrip bij gelijkgestemden

(H)erkenning is belangrijk voor ieder mens. Als HSP ben je in de minderheid ten opzichte van niet-HSP, het kan je daarom goed doen om gelijkgestemden op te zoeken en ervaringen uit te wisselen. Toen ik nog HSP-café’s organiseerde, kreeg ik vaak te horen dat ze blij waren dat ze aan een half woord genoeg hadden.

Maak voldoende tijd voor zelfzorg

Tot slot is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Als HSP heb je meer rust en ontspanning nodig dan anderen om overbelasting te voorkomen. Neem de tijd om te ontspannen en doe dingen waar je energie van krijgt. Door goed voor jezelf te zorgen, sta je sterker in je eigen kracht en kun je beter omgaan met het gevoel van onbegrip.

Vraag hulp

Soms kan het lastig zijn om je hoogsensitiviteit te accepteren of goed te zorgen voor jezelf. HSP begeleiding kan je dan helpen om je leven beter af te stemmen op je sensitieve eigenschap. Vind je hulp vragen lastig? Weet dan dat het zoeken van hulp geen teken is van zwakte, maar juist van kracht. Wanneer er sprake is van trauma is een HSP coach niet altijd voldoende. Check ook even dit artikel om te bepalen welke HSP begeleider in jouw situatie het beste kan zijn.

Tot slot

Kortom, het ervaren van onbegrip als HSP kan moeilijk zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat jouw gevoelens en ervaringen oké zijn. Door te accepteren wat je voelt, concreet te communiceren over wat hoogsensitiviteit voor jou betekent, gelijkgestemden op te zoeken en goed voor jezelf te zorgen, kun je beter omgaan met het gevoel van onbegrip en jezelf sterker voelen in je eigen kracht.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Wil je HSP tips in je mailbox ontvangen?

+ gratis HSP minigids

Ja, ik neem kennis van de privacy verklaring en door het formulier te verzenden ga ik akkoord.

Bewaar voor later op Pinterest:

Omgaan met onbegrip als HSP

Ook interessant

1 Reactie

  1. Zo herkenbaar, dankjewel dat jij zo duidelijk verwoordt hoe het is. Lange tijd begreep ik het zelf niet, maar tijdens mijn burn-out vielen veel puzzelstukjes op hun plek. Mede dankzij jouw artikelen kan ik nu ook makkelijker aan ánderen uitleggen hoe het voelt en wat ik nodig heb, zonder me daarbij ‘raar’ te voelen.


Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.