Hoogsensitiviteit en autorijden gaan meestal prima samen, maar kunnen ook zorgen voor de nodige spanningen. Voor een HSP kan autorijden een uitdaging zijn vanwege de vele prikkels en de snelle beslissingen die je moet maken in het intense verkeer. Dit geldt niet voor iedereen, sommige HSP’s vinden rijden juist ontspannend. In dit artikel een aantal handige tips die je kunnen helpen om comfortabeler de weg op te gaan.
Hoogsensitiviteit en autorijden
Als je hoogsensitief bent, is het belangrijk om je bewust te zijn van je eigen sensitiviteit. Weet dat je sneller overweldigd kunt raken door prikkels zoals verkeersgeluiden, fel licht en andere automobilisten. Daarnaast vraagt de diepgaande verwerking in je hoogsensitieve brein regelmatig om sudder- en hersteltijd en heb je vaak even tijd nodig voor je een beslissing kunt maken. Maar onderweg kan dat niet altijd en moet je soms razendsnel keuzes maken. Dat kan het nodige van je sensitieve brein vergen. Door jezelf beter te kennen, kun je gerichte maatregelen nemen om je stress te verminderen tijdens het rijden.
Autorijden als ontspanning
Voor we naar de tips overgaan, nog even aandacht voor de mensen die rijden juist als ontspannend ervaren. Omdat je tijdens het rijden veel op de automatische piloot kunt doen, kun je onderweg vaak goed je gedachten op een rijtje zetten. Sommige HSP’s, waaronder ikzelf, gaan zelfs graag een stukje rijden en ervaren het als me-time. Bijvoorbeeld tussen het drukke werk en gezinsleven in kan de reistijd even een momentje voor jezelf zijn. Het kan heerlijk zijn om je gedachten dan de vrije loop te laten zonder dat je afgeleid wordt door dingen die nog moeten gebeuren.
Ga uitgerust de weg op
Je brein werkt het meest optimaal als je goed uitgerust bent. Dat doe je door op tijd je grenzen aan te geven, pauzes in te lassen als je die nodig hebt, regelmatig te bewegen en voldoende te slapen. Het geeft niet als dat een keertje afwijkt, als je over het algemeen maar goed voor jezelf zorgt.
Bereid je goed voor
Ik spreek regelmatig HSP’s die een nieuwe route spannend vinden. Dit is een van de dingen die bij de combinatie hoogsensitiviteit en autorijden aardig wat energie kan kosten. Vaak helpt het dan als je de route maar vooral de plaats van bestemming al een keer gezien hebt, op Google Earth bijvoorbeeld. Je kunt dan ook meteen even checken waar je het beste kunt parkeren. En probeer nieuwe routes vooral niet te vermijden, want dan wordt de angst vaak nog groter.
Kies rustige routes en tijdstippen
Probeer drukke wegen en spitsuren zoveel mogelijk te vermijden. Plan je ritten op rustigere tijden van de dag en zoek alternatieve routes met minder verkeer. Dit zal helpen om overprikkeling te voorkomen en je meer op je gemak te laten voelen achter het stuur.
Creëer een comfortabele omgeving
Maak van je auto een comfortabele en rustgevende plek. Verminder externe prikkels door een goede zonnebril en in de avond een nachtbril tegen felle koplampen. Zet een lekker muziekje op als dat een rustgevend effect op je heeft. Aromatherapie kan een aangename geur in de auto verspreiden, er zijn speciale versies voor in de auto. Een comfortabele omgeving kan de angst en stress verminderen die je als hoogsensitief persoon kan ervaren tijdens het rijden.
Neem regelmatig pauzes
Regelmatige pauzes nemen tijdens lange ritten is essentieel voor hoogsensitieve bestuurders. Dit stelt je in staat om even te herstellen, je benen te strekken en eventuele spanning te verminderen. Maak gebruik van rustige plekken langs de weg, zoals parken of rustplaatsen, om even te ontspannen en op te laden voordat je weer de weg op gaat.
Ademhaling en meditatie
Diepe ademhaling, meditatie of luisteren naar rustgevende muziek kan helpen om de spanning te verminderen en je beter te voelen tijdens het autorijden. Uiteraard moet je niet te ontspannen worden, enige alertheid heb je wel nodig op de weg. 😉 Probeer verschillende technieken om te ontdekken welke het beste voor jou werkt en je helpen goed gefocust te blijven.
Stel grenzen en communiceer
Wees niet bang om je grenzen te stellen en je comfortniveau aan te geven aan je medepassagiers. Als hoogsensitieve bestuurder heb je mogelijk behoefte aan stilte of een rustige omgeving in de auto op bepaalde momenten, denk aan lange ritten, drukte op de weg, inparkeren enz. Communiceer dit duidelijk, zodat ze begrijpen wat jij nodig hebt om je op je gemak te voelen tijdens het rijden.
💡 Lees ook: Herken je deze stresssignalen als HSP?
Verminder afleiding
Je kunt als HSP gevoeliger zijn voor afleiding. Beperk daarom de mogelijke bronnen van afleiding in de auto. Schakel je telefoon bijvoorbeeld op stille modus of niet storen. Beperk ook het gebruik van andere elektronische apparaten die je kunnen afleiden van de weg. Houd je aandacht gericht op het rijden en verhoog zo de veiligheid.
Anticiperen is een voordeel
Wist je dat hoogsensitiviteit en autorijden niet per se lastig hoeft te zijn en je hoogsensitieve brein hier zelfs weleens in je voordeel kan werken? Goed anticiperen tijdens het rijden is een belangrijke vaardigheid als je auto rijdt. Veel HSP’s herkennen zich in het in meerdere stappen vooruit denken en op de weg is dat heel belangrijk.
Door de mogelijke gevaren en verkeerssituaties van tevoren goed in te schatten, heb je meer controle over je rijervaring. Blijf gefocust, observeer je omgeving en houd voldoende afstand tot andere voertuigen om onverwachte situaties te vermijden.
Vraag om steun indien nodig
Daarnaast is het als je hoogsensitief bent ook belangrijk om je te realiseren dat je niet alleen bent. Als autorijden een grote bron van angst of stress blijft, aarzel dan niet om steun te zoeken. Praat met vrienden en familie over je ervaringen en gevoelens en zoek zo nodig hulp. Soms kan het delen van je zorgen en het krijgen van advies van anderen enorm helpen.
Tot slot
Kortom, hoogsensitiviteit en autorijden kan een uitdaging zijn, maar met de juiste strategieën en aanpassingen kun je een veilige en comfortabele autorit hebben. Begrijp je eigen sensitiviteit, kies rustige routes en tijdstippen en creëer een comfortabele omgeving. Daarnaast is het belangrijk om rust te creëren, grenzen te stellen, afleiding te verminderen en anticiperend te rijden.
Door jezelf beter te begrijpen en bewust te zijn van je sensitiviteit, kun je proactief maatregelen nemen om stress te verminderen tijdens het rijden. Het kiezen van rustige routes en tijdstippen, het creëren van een comfortabele omgeving en het gebruik van bijvoorbeeld aromatherapie kunnen allemaal bijdragen aan een positieve rijervaring.
Ik hoop dat dit artikel je nuttige informatie heeft gegeven. Veel succes en veilige ritten gewenst!
1 Reactie
Wat een fijne tips, deze ga ik zeker toepassen. Ik (22) heb nu bijna 4 jaar mijn rijbewijs en eigenlijk nauwelijks gereden door angst voor o.a. optrekken en drukte op de weg. Ik hoop dat deze tips mij een zetje geven om weer eens achter het stuur te gaan zitten.❤️