Het griepseizoen brengt voor iedereen uitdagingen met zich mee, maar voor hoogsensitieve personen (HSP’s) kan deze periode bijzonder overweldigend zijn. HSP’s ervaren de wereld intenser, met een verhoogde gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels, diepere emotionele reacties en een sterke behoefte aan tijd alleen. Wanneer griep toeslaat, kunnen de fysieke symptomen en de daaruit voortvloeiende emotionele stress intenser aanvoelen voor iemand die hoogsensitief is. In dit artikel de uitdagingen van griep en HSP, met praktische tips om er zo goed mogelijk mee om te gaan.
Wat is griep?
Griep, of influenza, is een infectie veroorzaakt door influenza virussen. Het kan mild tot ernstig zijn. Symptomen van griep kunnen onder meer zijn:
- Koorts of koude rillingen
- Hoesten
- Keelpijn
- Loopneus of verstopte neus
- Spier- of lichaamspijn
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Soms braken en diarree (meer voorkomend bij kinderen dan bij volwassenen)
- Griep verspreidt zich voornamelijk door kleine druppeltjes die worden gemaakt wanneer mensen met griep hoesten, niezen of praten.
💡 Lees ook: Verkoudheid bij HSP: tips en inzichten
Wat is hoogsensitiviteit (HSP)?
Hoogsensitiviteit (HSP) is een karaktereigenschap. Deze kenmerkt zich door het waarnemen van meer subtiele nuances en een diepgaande manier verwerken van situaties in het brein.
Eigenschappen van HSP’s zijn bijvoorbeeld:
- Een gevoeligheid voor externe prikkels zoals lichten, geluiden en geuren.
- Het opmerken van subtiele nuances in de omgeving en in sociale situaties.
- Grondig overwegen alvorens een beslissing wordt genomen.
- Diepe emotionele reacties en empathie.
- Tijd alleen nodig hebben om overprikkeling te voorkomen of ervan te herstellen.
Lees de HSP kenmerken voor meer eigenschappen.
Griep en HSP
De relatie tussen griep en HSP is nog niet onderzocht, maar het is bekend dat HSP’s intenser kunnen reageren op fysieke pijn en ongemak. Hierdoor kunnen de symptomen van griep ernstiger aanvoelen voor iemand die hoogsensitief is. Bovendien kun je mentaal en emotioneel meer last hebben van een futloos tot zelfs down gevoel. Dat komt omdat je dit vaak intenser ervaart.
Hoe kun je als HSP met griep omgaan?
Griep en HSP zijn geen ideale combinatie en je kunt je er knap vervelend door voelen, maar van tijd tot tijd moeten we er aan geloven. Hoe kun je er dan het beste mee omgaan als je hoogsensitief bent?
- Voldoende rust nemen: Zorg voor voldoende slaap en neem tijd voor jezelf om te herstellen. Loop er dus niet in eerste instantie mee door, maar geef je lichaam de ruimte om te kunnen herstellen.
- Drinken en eten: Blijf gehydrateerd met thee en (warm) water en eet voedzame voeding om het immuunsysteem te ondersteunen.
- Neem je gedachten en gevoelens niet te serieus: Als je merkt dat je sterk reageert op situaties of wat negatiever denkt over jezelf, neem dat dan vooral niet te serieus. Maak ook geen overhaaste keuzes of drastische beslissingen als je je rot voelt. Kijk eerst maar even of je er nog zo in staat, zodra je je beter voelt.
- Communiceer je behoeften: Wees open over je behoeften met vrienden, familie en eventueel hulpverleners, zodat ze begrijpen hoe ze je het beste kunnen ondersteunen.
- Vraag hulp: Dit is een open deur die voor veel HSP’s lastig blijkt, hulp vragen. Maar bedenk even dit: je staat vaak graag voor de ander klaar. Hoe voelt dat voor jou? Grote kans dat je zegt: heel goed, het is fijn om iets voor iemand te kunnen betekenen. Gun de mensen om je heen dat gevoel naar jou ook en schroom dus niet om hulp te vragen.
Tot slot
Voor jou als hoogsensitief persoon kan een griep op allerlei fronten een uitdagende tijd zijn, omdat je intenser kan reageren op de symptomen van griep en hulp vragen lastig kan zijn voor je. Door te zorgen voor een ondersteunende en rustige omgeving, voldoende rust te nemen en in contact te blijven met de omgeving, kun je het beste omgaan met griep en HSP. Kijk daarbij goed naar wat voor jou het beste werkt. Ook onder de HSP’s, is niemand hetzelfde. Volg dus altijd jouw eigen lichaam en behoeften.
Nog geen reacties. Reageer hieronder!