De voordelen van tuinieren voor hoogsensitieve personen

De voordelen van tuinieren voor hoogsensitieve personen
4 minuten

Als HSP kan het leven soms intens voor je zijn. Je ervaart situaties vaak veel intenser dan anderen. Dit kan soms overweldigend en uitputtend zijn. Gelukkig is er een natuurlijke en effectieve manier om herstel en rust  te vinden: tuinieren. In dit uitgebreide artikel ontdek je de vele voordelen van tuinieren voor hoogsensitieve personen.

In dit artikel:

  • Wat is een hoogsensitief persoon?
  • 6 voordelen van tuinieren voor hoogsensitieve personen
    • Hersteltijd, verminderd stress en angst
    • Verbinding met de natuur
    • Geeft suddertijd
    • Bevordert mindfulness
    • Creëert een veilige haven
    • Stimuleert creativiteit en zelfexpressie

Hou je niet van tuinieren? Wellicht is er dan een andere activiteit die op vergelijkbare wijze past, zoals klussen, wandelen, creatief bezig zijn, yoga, sporten enz.

Wat is een hoogsensitief persoon?

De verwerking van een hoogsensitief brein is bewezen anders dan een niet-HSP brein. In de praktijk leg ik het vaak uit als een andere route in het opmerken en verwerken van prikkels. Dit betekent dat je meer details waarneemt en deze diepgaander verwerkt. Hoewel dit een prachtige eigenschap is, kan het ook leiden tot overprikkeling en stress. Je hebt namelijk door de werking van je hoogsensitieve brein meer tijd nodig om te sudderen en te herstellen.

6 voordelen van tuinieren voor hoogsensitieve personen

1. Hersteltijd, vermindert stress en angst

Wist je dat tuinieren een bewezen kalmerend effect heeft? Het fysiek bezig zijn met planten, aarde en water helpt je lichaam om stresshormonen te verlagen. Bovendien zorgt het buiten zijn in de frisse lucht en het zonlicht voor een natuurlijke boost van endorfines, de zogenaamde ‘gelukshormonen’. Hierdoor voel je je rustiger en gelukkiger. Omdat je als HSP vatbaarder bent voor stress, is het cruciaal dat je activiteiten onderneemt die je ontspanning geven zoals tuinieren, mits je daarvan houdt.

2. Verbinding met de natuur

Als HSP heb je vaak een diepe verbondenheid met de natuur. Tuinieren bied je de perfecte gelegenheid om deze verbinding te versterken. Het observeren van de groei van planten, het luisteren naar het gezang van vogels, en het voelen van de aarde tussen je vingers kan je een gevoel van vrede en eenheid met de natuur geven. Dit helpt je om je meer ontspannen en in balans te voelen.

3. Geeft suddertijd

Denk je na over een nieuwe stap in je carrière? Overweeg je een verbouwing in huis of houdt iets anders je kortdurend of juist wat langduriger bezig? Het hoogsensitieve brein kan diepgaand wikken en wegen voor je een weloverwogen antwoord, oplossing, mening kunt geven. Daarom heb je tijd nodig om alle opties op een rijtje te zetten en zo te onderzoeken wat de beste volgende stap kan zijn. Een van de voordelen van tuinieren voor hoogsensitieve personen is dat je daar dan ook alle ruimte voor hebt.

4. Bevordert mindfulness

Tuinieren vereist aandacht en zorg, wat perfect is om mindfulness te beoefenen. Door je te concentreren op de taken in de tuin, zoals het snoeien van planten of het zaaien van zaadjes, kun je je gedachten tot rust brengen en volledig in het moment leven. Dit helpt om piekeren en overprikkeling te verminderen, wat essentieel is voor je welzijn als HSP.

5. Creëert een veilige haven

Voor jou als HSP is het essentieel om een plek te hebben waar je je kunt terugtrekken en opladen. Een tuin kan zo’n veilige haven zijn. Het is een plek waar je jezelf kunt zijn, weg van de drukte en prikkels van de buitenwereld en fijn met al het groen om je heen. Dit geeft je de ruimte om te reflecteren, te ontspannen en je energie op te laden.

Mits er natuurlijk geen luidruchtige buren, al dan niet met BBQ’s roet in het eten gooien. Soms kan vroeg in de ochtend of later in de avond dan een goed moment zijn.

6. Stimuleert creativiteit en zelfexpressie

Tuinieren is een vorm van kunst. Het ontwerpen van je tuin, het kiezen van planten en kleuren, en het creëren van een harmonieuze omgeving stimuleert je creativiteit. Voor jou, met je rijke innerlijke wereld, is dit een geweldige manier om jezelf te uiten en je verbeelding tot leven te brengen. Elke bloembed en elke plantenbak wordt een canvas waarop je je unieke visie kunt projecteren.

Tot slot

Kortom, er zijn heel wat voordelen van tuinieren voor hoogsensitieve personen. Het helpt om stress te verminderen, verbindt je met de natuur, bevordert mindfulness, en creëert een veilige ruimte voor ontspanning en zelfexpressie. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, de tijd die je in je tuin doorbrengt kan een transformerende en heilzame ervaring zijn. Begin vandaag nog en ontdek de rustgevende kracht van tuinieren. Je zult merken dat je je meer ontspannen en verbonden voelt, zowel met jezelf als met de wereld om je heen.

Dus pak je tuinhandschoenen, koop een paar plantjes, en duik in de wereld van tuinieren. Geniet van de rustgevende kracht van de natuur.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

De voordelen van tuinieren voor hoogsensitieve personen

Ook interessant