ASMR-fluistervideos en HSP; afschuwelijk of heerlijk?

ASMR-fluistervideos en HSP
4 minuten

Heb jij weleens gehoord van ASMR-fluistervideos? Ik las erover in een tijdschrift en was benieuwd of deze video’s en HSP juist wel of niet bij elkaar pasten. Op Facebook deelde ik een ASMR-fluistervideo en vroeg hoe dit op mensen overkwam. De reacties waren behoorlijk uiteenlopend. Van gevoelens van walging en afschuw tot mensen die het heerlijk vonden.

Wat is ASMR precies?

ASMR is de afkorting van Autonomous Sensory Meridian Response en is vanaf 2010 voornamelijk bekend geworden van de fluistervideo’s op Youtube. ASMR is een tintelend gevoel dat begint bij je hoofd en langs je ruggenmerg door je hele lichaam verspreid wordt. Het is te vergelijken met een soort kippenvel en geeft een rustgevend gevoel.

Prikkels die ontstaan vanuit ASMR worden door biologische en hormonale processen in het lichaam geactiveerd. Er komen vervolgens allemaal hormonen vrij als endorfine, dopamine, oxytocine en serotonine. 

  • Endorfine zorgt voor een goed gevoel,
  • Dopamine helpt je genieten en blij zijn,
  • Oxytocine is een anti-stress hormoon dat voor ontspanning zorgt en
  • Serotonine wekt je slaap op.

Samen zorgen ze er voor dat je een kriebelig en slaperig gevoel krijgt.

ASMR wordt door iedereen anders ervaren. De zogenaamde triggers voor dit gevoel verschillen per persoon. Zo zijn er mensen die rustig worden van de ASMR-fluistervideos, maar ook mensen die dat afschuwelijk vinden en het wél ervaren tijdens een knipbeurt bij de kapper, een bepaald type stem of bepaalde geluiden zoals een ritselende krant.

💡 Er is vanuit de wetenschap nog maar weinig bekend over ASMR, enkele onderzoeken staan op de ASMR University website

HSP en ASMR-fluistervideo’s

Het is niet zo gek dat de zogeheten fluistervideos op Youtube bij hoogsensitieve mensen uiteenlopende reacties oproept. De één vindt het heerlijk en de ander afschuwelijk. Dit heeft te maken met het intens beleven en diepgaand verwerken van prikkels.

Er is voor zover ik weet nog niet veel onderzoek gedaan naar zowel ASMR en HSP. In feite staan ze beiden nog in de wetenschappelijke kinderschoenen. Wel is er een paper van Nathalie van den Meutter (KU Leuven) dat hoogsensitiviteit aanstipt. Zo bleek onder meer dat een meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek die al bekend waren met ASMR, hoogsensitief zouden zijn (gemeten met de Highly Sensitive Person Scale) vergeleken bij de groep die niet bekend was met de ASMR ervaring.

Bij hoogsensitiviteit wordt vanuit de wetenschap gesproken over differentiële susceptibiliteit. Dat wil zeggen dat hoogsensitiviteit twee kanten op werkt: een grotere gevoeligheid voor negatieve omstandigheden, maar ook voor positieve omstandigheden. Dit kwam ook naar voren ion de paper. Het is daarmee extra belangrijk wat jou ten positieve triggert (en mogelijk ASMR opwekt) en wat je gevoelens van afschuw triggert. 

Gezien het gevoelige zenuwstelsel van HSP’s, is het dus niet vreemd dat deze groep er meer gevoelig voor is. Het is wel belangrijk om een onderscheid te maken tussen het ASMR effect en de ASMR-fluistervideo’s. De triggers voor ASMR zijn zoals ik eerder al opmerkte, persoonlijk. Wat de één heel fijn vindt kan voor de ander behoorlijk ergerlijk zijn.

ASMR-fluistervideos en HSP

Misofonie

En dan is er nog misofonie, waarbij sommige mensen woede en walging ervaren bij geluiden die door andere mensen worden geproduceerd. Meestal kauw- en smakgeluiden, maar ook kuchen, slikken en ademhalen kunnen daaronder vallen. Deze groep zou weleens extra last kunnen hebben van de ASMR-fluistervideo’s.

Meer over misofonie kun je lezen op de website van de Vereniging Misofonie NL.

ASMR-video’s zonder gefluister

Vond je dat gefluister in de vorige video met uitleg niets? Misschien heb je wel iets met bepaalde geluiden in deze video hieronder. Maar misschien ook helemaal niet. Ik herken het ASMR gevoel wel, maar niet direct via dit soort video’s. Bij mij triggert bijvoorbeeld een bepaalde stem eerder.

Of misschien ken je het ASMR- gevoel bijvoorbeeld wel met de hoofdmassage spin.

ASMR en HSP

ASMR is geen must

Heb je er helemaal niets mee en herken je geen tintelend gevoel in je achterhoofd dat via je nek naar je rug loopt? Dat geeft niets, de één ervaart het en de ander niet. Voor de HSP die ASMR gevoelens herkennen kan het helpen om tot rust te komen en in slaap vallen.

Belangrijk: voldoende slapen als je hoogsensitief bent

Om de hoeveelheid prikkels die op een dag op je af komen te verwerken heb je voldoende rust nodig. Jouw manier van verwerken is daarbij ook nog eens grondig en kost daarmee de nodige extra energie. Die tank je weer bij met bijvoorbeeld me-time, maar ook als je slaapt.

Goed slapen is een van de meest belangrijke aspecten van je zelfzorg als je hoogsensitief bent. Als je uitgerust wakker wordt, voel je je prettiger en kan je meer hebben. De kans om overprikkeld te raken of op een andere manier last van je hoogsensitiviteit te hebben is daardoor aanzienlijk kleiner.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

ASMR-fluistervideos en HSP

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *