Coronamaatregelen, een aantal voordelen voor HSP

Coronamaatregelen een aantal voordelen voor HSP
4 minuten

In dit artikel wil ik stilstaan bij een aantal voordelen die de coronamaatregelen ook hebben. Ik zeg bewust ook, want dat het in de eerste plaats vooral moeilijk is staat voorop. Het is dan ook niet mijn bedoeling om deze tijd maar even makkelijk om te turnen naar iets positiefs. De realiteit is pittig en dat is nu wat het is, maar ik wil je wel een aantal voordelen meegeven die ik geregeld voorbij hoor komen.

Omgaan met de coronamaatregelen

Dat de coronamaatregelen voor iedereen lastig zijn is een gegeven. De 1,5 meter, mondkapjes, geen evenementen en een maximaal aantal mensen bij elkaar wegen steeds zwaarder. Om nog maar niet te spreken van de sectoren die nu in zwaar weer verkeren.

Daarnaast is het virus zelf natuurlijk een onderwerp van zorg. De ervaringen van mensen die het hebben gehad liegen er in veel gevallen niet om en de wijze waarop het zich gemakkelijk verspreidt geven reden tot grote voorzichtigheid. 

Maar ook de onrust in de maatschappij maakt het soms lastig. Er heersen verschillende soorten -soms zelfs polariserende- meningen over het virus en de bijbehorende maatregelen. En met de sociale media kan dit ook nog eens makkelijk verspreid worden.

Voordelen van coronamaatregelen

Omdat het alles bij elkaar best een flinke opgave is, wil ik ook eens stilstaan bij de voordelen die de maatregelen voor HSP (kunnen) hebben. Een aantal hoor ik in de praktijk langskomen en ook via Instagram en Facebook werden ze massaal genoemd.

Hiermee kan ik de nadelen helaas niet minder vervelend voor je maken, maar wellicht is het fijn om ook even wat positieve kanten te lezen. Je kunt als je hoogsensitief bent namelijk extra intens genieten van kleine dingen. Hierbij geldt wel dat wat voor de één een voordeel is, voor de ander juist lastig kan zijn, afhankelijk van de context waar je je in bevindt.

Waardevolle inzichten in jezelf

Nu door de coronamaatregelen bepaalde dingen (even) niet meer kunnen wordt pas helder waar je eigenlijk of misschien wel helemaal geen behoefte aan had. Nu de maatregelen al een hele tijd van kracht zijn verandert dit ook weer. Waar het eerst heerlijk was om meer thuis te zijn voel je je nu misschien zelfs wel gedeeltelijk opgesloten in huis. Met name wanneer je alleen woont.

Of ontdek je juist hoe fijn het was om af en toe even een terrasje te pakken of een vakantie in het vooruitzicht te hebben. Aan de andere kant zie ik mensen bewuster worden van zaken die werden verwacht of ‘zo leken te horen’, maar eigenlijk echt niet bij ze pasten. Sommige mensen gaven aan door de maatregelen te ontdekten dat ze hoogsensitief zijn. Dit kwam dan onder meer omdat de reactie op de maatregelen anders was dan voor de meesten in de omgeving.

Kortom een lastige situatie zoals deze tijd, wordt er niet makkelijker van maar het geeft vaak wel allerlei waardevolle zelfinzichten.

Meer rust

Minder prikkels bijvoorbeeld wanneer je thuis kunt werken in plaats van in een volle  kantoortuin. Maar ook minder verplichtingen zoals verjaardagen en andere bijeenkomsten en minder gehaast worden gemeld. Kortom, er moet minder en die druk wordt daarom ook een stuk minder ervaren.

Als HSP ben je gevoeliger voor stress en is het essentieel dat prikkels zich niet teveel opstapelen. Dat is overigens niet hetzelfde als alle prikkels maar mijden. We hebben prikkels in ons leven ook nodig.

Naast een voordeel kan dus het nadeel zijn dat er al met al te weinig prikkels zijn. Met name hoogbegaafde HSP en HSP/HSS (high sensation seekers) hebben hier sneller last van. Te weinig prikkels kan je ook stress geven. Als je dit herkent bij jezelf kijk dan eens waar je prikkels en/of uitdagingen van krijgt. Lees ook even dit ideale me-time recept door, dat houdt hier namelijk rekening mee.

De andere kant hiervan is dat je meer tijd hebt voor leuke prikkels. Zo gaan mensen vaker de natuur in bijvoorbeeld. Dit reduceert je stress en helpt je weer op te laden.

Afstand is ook fijn

Natuurlijk, 1,5 meter afstand moeten houden van dierbaren en ze niet kunnen knuffelen is een van de meest vervelende gevolgen van de coronamaatregelen. Dit contact is uitermate belangrijk voor elk mens. Maar aan de andere kant geeft die 1,5 meter wel eindelijk de ruimte op straat, in winkels en in de rij. Veel HSP’s ergerden zich eerder aan mensen die op allerlei plekken fysiek te dichtbij kwamen. Ook het verplicht handen schudden of de welbekende 3 zoenen op de wang kunnen nu niet en wordt genoemd als prettige bijkomstigheid.

Miriam via Facebook: Ik kan nu makkelijker en duidelijker aangeven dat mensen afstand moeten houden. Persoonlijke ruimte is voor heel veel mensen een moeilijk gegeven. Pre-corona tijd stonden mensen naar mijn mening veel te vaak te dicht op elkaar, zeker op momenten als je privacy nodig hebt of wenst (bijvoorbeeld bij het pinnen of als je gevoelig onderwerp aan het bespreken bent ). Nu hoef ik alleen te zeggen “1,5 meter!”

Mondkapjes

Hoewel mondkapjes als vervelend worden ervaren (ik spreek hier als brildrager uit ervaring), hebben ze toch ook een paar voordelen. Wat mensen vooral aangeven is dat het fijn is dat je minder gezichtsuitdrukkingen ziet en dat er daardoor minder informatie over de ander en zijn/haar gemoedstoestand binnenkomt. Omdat je inlevingsvermogen sterk is als HSP, geeft dit je meer rust. Ook het zelf ‘verschuilen’ achter een mondkapje werd genoemd als voordeel. Vooral als je reactie duidelijk afgelezen kan worden van je gezicht.

Tot zover een aantal voordelen in een tijd vol uitdagingen voor ons allemaal. Ik wens je dan ook vooral alle sterkte, voorspoed en een goede gezondheid toe met alle coronamaatregelen.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Coronamaatregelen een aantal voordelen voor HSP

Ook interessant

1 Reactie

  1. Om het mentaal in balans te houden,
    Kijk ik weinig tot geen journaal of ander nieuws, het is altijd negatief en het blijft een en al ellende.
    Sinds ik daarmee gestopt ben gaat het veel beter.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.