HSP en interieur; een plekje voor jezelf

HSP en interieur
6 minuten

HSP en interieur; hoe creëer je een eigen plekje in huis? Het is enorm belangrijk dat je in je eigen huis tot rust kunt komen. Je leefomgeving heeft namelijk veel invloed op jouw welzijn. Als je jouw huis deelt met andere gezinsleden, is de kans groot dat je behoefte hebt aan een plekje waar jij je af en toe kunt terugtrekken. Interieurontwerpster Bonnie van Moorst vertelt meer over hoe je zo’n fijne relaxplek kunt creëren.

Hoe kom jij tot rust?

Bedenk eerst waar jij behoefte aan hebt. Wat mis je nu in huis? Wat zou je het liefste doen als je dat hoekje voor jezelf hebt gerealiseerd? Een fijne fauteuil is natuurlijk fantastisch als je graag een boek wilt lezen. Maar stel dat je juist tot rust komt door te knutselen of een legpuzzel van 3000 stukjes te maken; dan is een tafel wel praktisch.

Ook is het handig om te kijken naar waar je een hoekje kunt maken. Heb je een kamer die nu fungeert als rommelhok, maar waar best iets leuks van te maken is? Als je geen kamer over hebt, kun je kijken naar een hoekje in de woonkamer of slaapkamer. Er is altijd wel iets op te vinden.

Geluiden

Zeker als hoogsensitief persoon is het goed om te beseffen dat al je zintuigen meehelpen aan dat gevoel van ontspanning en rust. Als je een rustige plek vindt, waar je echt alleen kunt zijn, is het heerlijk als je stilte om je heen hebt. Heb je toch liever wat geluid? Met een raam open hoor je al snel fluitende vogeltjes, zeker in dit seizoen. Uiteraard kun je ook zelf een muziekje aanzetten.

HSP en interieur

 💡 Je zult merken dat je niet altijd aan hetzelfde behoefte hebt: soms is stilte heel prettig, maar op andere momenten kun je er ook heel onrustig van worden en in je hoofd blijven zitten. In dat geval doet een vrolijk muziekje op de achtergrond meer voor je. Dit is uiteraard persoonlijk en ook per situatie verschillend.

Materialen & comfort

Zelf merk ik dat er ook veel verschil zit tussen het comfort van bijvoorbeeld een fijne eetkamerstoel en een bank: als ik aan tafel zit, kan ik heel ontspannen eten of een spelletje doen. Maar zodra ik op de bank neerplof, heb ik het gevoel dat mijn taken voor die dag zijn afgerond en ik écht mag relaxen. Op een stoel blijf ik toch actief (in elk geval in mijn hoofd).

Mocht je nou op zoek zijn naar een nieuwe stoel of bank, let dan ook eens op het materiaal waarvan het gemaakt is. Grote kans dat je je relaxter voelt op met stof beklede meubels (in plaats van leer). Dat komt doordat ze nooit koud zijn; ze hebben een bepaalde warmte van zichzelf. Zachte materialen helpen jou om te ontspannen. Een fijne plaid doet ook altijd wonderen. Bijkomend voordeel: als je een kat hebt, komt die waarschijnlijk meteen aangerend om er gezellig bij te komen liggen! 😉

HSP en interieur

💡 Een fauteuil waar je helemaal in kunt kruipen met een boek, een schommel(stoel), een meditatiekussen… waar zit jij het liefst?

Licht & ruimte

Wil je je helemaal afsluiten van de buitenwereld, maar heb je geen aparte kamer beschikbaar? Kijk dan eens of het mogelijk is een afscheiding te maken. Door middel van een (inklapbaar) kamerscherm, een kast of een gordijn krijg je toch het gevoel dat je je in een andere ruimte bevindt. Een gordijn hoeft trouwens niet verduisterend te zijn; een inbetween doet al veel.

Geuren

Ook geuren spelen een grote rol bij jouw gemoedstoestand. Het is niet voor niets dat huizenverkopers een appeltaart bakken. Als jouw ‘thuis-gevoel’ wordt geactiveerd is de kans groter dat je dat huis wilt hebben. Zorg dus in elk geval dat het lekker ruikt in jouw nieuwe favoriete hoekje! Dat kan op veel manieren, zoals geurstokjes, kaarsen of een aromadiffuser met essentiële olie.

Voor wat betreft de geuren zelf is er enorm veel diversiteit. Als je je wilt voorbereiden op een fantastische nachtrust, is lavendel een goede keus. Wil je juist je dag fris en fruitig beginnen of wat energie opdoen? Denk dan eens aan iets citrusachtigs. Ik heb zelf een set oliën voor elke gelegenheid; ideaal!

HSP en interieur

Kleuren

Naast deze geurverspreiders is er nog een heel fijn alternatief: een bos verse bloemen! Je voelt je meteen geaard door de geuren en de groene bladeren. Daarnaast hebben de kleuren van de bloemen effect op hoe jij je voelt: zo zijn gele en oranje bloemen echt het vrolijke zonnetje in huis, maakt de kleur blauw je rustig en staat roze voor liefde & selfcare.

Kleur kun je uiteraard ook op andere manieren gebruiken: in je meubels, op de muur, in gordijnen, een poster of een schilderij. Wil je echt ontspannen of zelfs mediteren? Ga dan in elk geval niet voor een activerende kleurtint zoals rood. Lichtblauw of een paarstint is in deze situatie beter.

💡 Soms hoef je zelf niet veel moeite te doen voor de kleuren om je heen: als je naar buiten kunt kijken is er vaak al genoeg afwisseling te zien in de natuur.

HSP en interieur; overige tips

 • Zet een handig bijzettafeltje neer, zodat er altijd ruimte is voor een grote mok met thee.
 • Zorg dat je altijd een fijn boek, tijdschrift of puzzelboekje in de buurt hebt. En een pen. Niets zo
  vervelend als weer moeten opstaan, als je je eenmaal in je stoel hebt genesteld…
 • Een groene plant draagt bij aan de rust in je hoofd, en zorgt ook nog eens voor extra zuurstof.
 • Er zijn edelstenen die jou kunnen ondersteunen in wat je nodig hebt. Rozenkwarts bijvoorbeeld,
  helpt bij het lief zijn voor jezelf. Labradoriet beschermt tegen negatieve energie van anderen. Ze zijn
  in het klein verkrijgbaar, als sieraad of voor in je broekzak, maar je kunt ook de grote versie kopen en
  deze op de tafel of op een plankje zetten.
 • Je plekje hoeft niet in één keer perfect te zijn. Luister naar je gevoel en zet het ook vooral niet
  helemaal vol.
 • Maak een feestje van het inrichten!
HSP en interieur

Hoe ik zelf tot rust kom? Het liefst in de buitenlucht, maar het kan ook op de bank onder een kleedje zijn, want ik ben een enorme koukleum! Ik heb altijd wel planten in mijn gezichtsveld. Als ik
overprikkeld ben, wil ik het liefst stilte, maar anders heb ik graag een muziekje. Mijn ultieme ontspanningsmomentjes: helemaal wegdromen met een goed boek, wandelen en tuinieren.

Zelf heb ik ontdekt dat ik hoogsensitief was op mijn 27de, tijdens mijn burn-out. Ik wist wel dat hoogsensitiviteit bestond, maar ik had er een heel ander beeld van en dat klopte absoluut niet bij mij. Daardoor ben ik dus jarenlang over mijn grenzen gegaan, tot ik mezelf beter leerde kennen.

Vlak voor mijn burn-out had ik een nieuwbouwhuis gekocht. Er waren maar twee dingen waar ik energie van kreeg: moestuintjes verzorgen en het inrichten van ons nieuwe huis. Dat was het
moment waarop ik ontdekte dat ik behoefte had aan rustige en natuurlijke kleuren. Een vrolijke okergeel en een zachte olijfgroen, om tot mezelf te komen. Die kleuren op de muur deden zo veel
voor mij!

Toen ons huis af was en ik ook een aantal buren van kleuradvies had voorzien, besloot ik een opleiding tot interieurontwerper te volgen. Eind 2017 startte ik mijn eigen bedrijf. Ik voelde me altijd anders, omdat ik nooit de behoefte heb gehad om naar de materialistische kant van interieurs te kijken. Ik verdiep me in de persoonlijkheid van mensen en maak daar een passend advies bij, rekening houdend met de energie van kleuren en materialen. Het maakt me enorm blij om andere HSP te helpen om de juiste (hoeveelheid) prikkels in hun huis te verwerken. Ik volg de trends niet, want vtwonen-huizen zijn er al genoeg. Jij bent jij, en dat mag je laten zien!

Wil je meer weten? Kijk dan op mijn website bonnievanmoorst.nl of zoek Bon Interieur op social media.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP en interieur

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *