Omgaan met onbegrip als hoogsensitief persoon: 11 handige tips

Omgaan met onbegrip als hoogsensitief persoon
5 minuten

Zo’n 15-20% van de bevolking is hoogsensitief. Dat wil zeggen dat de meerderheid niet hoogsensitief is. Helaas begrijpt dan ook niet iedereen wat het betekent om hoogsensitief te zijn en dit kan leiden tot onbegrip en frustratie. In dit artikel deel ik tips over hoe je kunt omgaan met onbegrip als hoogsensitief persoon.

Omgaan met onbegrip als je hoogsensitief bent

Hieronder vind je tips om met onbegrip om te gaan. In veel gevallen helpt bijvoorbeeld zelfkennis en educatie van je omgeving, maar begrip is niet af te dwingen. Daarom is het ook belangrijk te accepteren dat niet iedereen altijd begrip heeft.

1. Wees je bewust van je hoogsensitiviteit

Het eerste en belangrijkste aspect van omgaan met onbegrip is zelfbewustzijn. Het is essentieel om te begrijpen dat hoogsensitiviteit een karaktereigenschap is en geen stoornis.  Er is dus helemaal niets mis met hoogsensitief zijn, het geeft zelfs heel wat prachtige talenten. Neem de tijd om jezelf goed te leren kennen en je hoogsensitiviteit te omarmen. Dit zal je helpen om sterker in je schoenen te staan wanneer anderen je niet begrijpen.

2. Leer over je hoogsensitiviteit en deel met je omgeving

Een van de meest effectieve manieren voor het omgaan met onbegrip, is door educatie. Leer zoveel mogelijk over hoogsensitiviteit en deel deze kennis met vrienden, familie en collega’s. Wijs hen op de werking van het hoogsensitieve brein en positieve aspecten die vaak samengaan met hoogsensitiviteit, zoals empathie en creativiteit,

Bijvoorbeeld via de artikelen op deze website:

3. Goede communicatie

Goede en open communicatie is essentieel bij het omgaan met onbegrip. Praat met de mensen om je heen over je hoogsensitiviteit en dat je het onbegrip bijvoorbeeld lastig vindt. Leg uit wat het voor jou betekent en welke specifieke situaties moeilijk voor je kunnen zijn. Geef concrete voorbeelden van hoe ze je kunnen ondersteunen en begrijpen. Geweldloze communicatie zou je hierbij kunnen helpen.

4. Stel grenzen

Als HSP heb je vaak een sterkere behoefte aan persoonlijke ruimte en rust. Het is belangrijk om je grenzen te kennen en duidelijk te zijn bij het aangeven van wat je wel en niet kunt verdragen. Als anderen je grenzen weten, kunnen ze deze respecteren, dit zal de kans op onbegrip verminderen.

5. Zoek steun bij gelijkgestemden

Bij andere HSP’s kan je natuurlijk gemakkelijker op begrip rekenen. Het kan daarom heel fijn zijn om contact te leggen met andere hoogsensitieve mensen. Dit kunnen vrienden, familieleden of online gemeenschappen zijn. Het delen van ervaringen met mensen die dezelfde gevoeligheden begrijpen, kan een gevoel van erkenning en steun bieden. En bovendien maakt het omgaan met onbegrip door anderen makkelijker te dragen. Er bestaan door het hele land HSP café’s die ontmoetingen tussen HSP’s organiseren en ook workshops of cursussen voor HSP’s zijn een plek waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten.

6. Zorg goed voor jezelf

Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, gezond eet en regelmatig beweegt. Kijk wat voor jou het beste werkt om te ontspannen en weer op te laden. Het me-time recept kan hierbij uitkomst bieden.

7. Accepteer dat niet iedereen je zal begrijpen

Ondanks al je inspanningen om onbegrip te verminderen, zullen sommige mensen nog steeds moeite hebben met het begrijpen van je hoogsensitiviteit. Het is belangrijk om te accepteren dat je niet iedereen kunt overtuigen of veranderen. Ook dat hoort bij het omgaan met onbegrip. Focus in plaats daarvan op de mensen die wel bereid zijn om je te steunen en begrijpen.

8. Verander je perspectief

Soms kan het nuttig zijn om je perspectief te veranderen als je met onbegrip wordt geconfronteerd. Probeer de situatie te bekijken vanuit het standpunt van de andere persoon. Soms begrijpen mensen simpelweg niet wat hoogsensitiviteit inhoudt, omdat ze zelf niet zoveel details zien, minder grondig nadenken en zich wat minder makkelijk kunnen inleven in een ander. Door begrip te tonen (maar uiteraard niet ten koste van jezelf), kun je de communicatie verbeteren.

9. Wees geduldig

Onbegrip kan hardnekkig zijn en het kan tijd kosten voordat mensen veranderingen in hun denken en gedrag doorvoeren. Wees geduldig en geef anderen de kans om te groeien en te leren. Blijf openstaan voor vragen en gesprekken, zelfs als ze herhaaldelijk voorkomen.

10. Professionele hulp zoeken

Als je merkt dat het omgaan met onbegrip lastig is en het je mentaal en emotioneel belast, overweeg dan professionele hulp. Een coach of therapeut kan je helpen bij het ontwikkelen van coping-strategieën en communicatieve vaardigheden om beter met onbegrip om te gaan.

11. Blijf trouw aan jezelf

Hoogsensitieve personen hebben vaak sterke intuïties en waarden. Laat onbegrip van anderen je niet weerhouden om trouw te blijven aan wie je bent. Het is oké om anders te zijn en je eigen pad te volgen. Uiteindelijk zullen mensen die je echt begrijpen en waarderen, je ondersteunen in je authentieke zelf.

Tot slot

Het omgaan met onbegrip kan een uitdaging zijn, maar het is zeker mogelijk. Door zelfbewustzijn, educatie, open communicatie en zelfzorg in te zetten, kun je sterker staan en relaties opbouwen waar begrip en acceptatie centraal staan. Onthoud altijd dat je hoogsensitiviteit een prachtige eigenschap is die je uniek maakt en dat je de tools hebt om met onbegrip om te gaan en te gedijen in een wereld die soms overweldigend kan zijn.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Wil je HSP tips in je mailbox ontvangen?

+ gratis HSP minigids

Ja, ik neem kennis van de privacy verklaring en door het formulier te verzenden ga ik akkoord.

Bewaar voor later op Pinterest:

Omgaan met onbegrip als hoogsensitief persoon

Ook interessant

1 Reactie

  1. Goedemorgen,
    Wat een herkenbare informatie, niet nieuw voor mij, maar ook weer zo fijn om te lezen! En weer mee verder te kunnen.


Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.