10 redenen waarom hoogsensitiviteit geen trauma is

Redenen waarom hoogsensitiviteit geen trauma is
4 minuten

Ben je vaak overprikkeld door je omgeving en vraag je je af of dit te maken heeft met hoogsensitiviteit of trauma? Het is begrijpelijk dat deze begrippen soms verward kunnen worden, maar ze zijn niet hetzelfde. In dit artikel 10 redenen waarom hoogsensitiviteit geen trauma is, zodat je een duidelijker beeld krijgt van jouw eigen ervaringen. HSP en trauma kunnen ook samen gaan. In dat geval kun je je mogelijk in veel van de onderstaande punten herkennen waarbij je maar minimale verschillen ervaart.

In dit artikel 10 redenen:

  1. Karaktereigenschap versus schokkende gebeurtenissen
  2. Genetisch
  3. Verschillen in symptomen
  4. Begeleiding versus behandeling
  5. Biologische basis
  6. Reactie opp herstel
  7. Reactie op interne prikkels
  8. Flexibiliteit versus vastgeroeste patronen
  9. Veerkracht en herstel
  10. Impact op relaties

1. Karaktereigenschap versus schokkende gebeurtenissen

Het is belangrijk om te weten dat hoogsensitiviteit een karaktereigenschap is waarbij prikkels op een andere manier verwerkt worden. In die zin verschilt het van trauma, wat ontstaat door specifieke schokkende gebeurtenissen.

2. Genetisch

Hoogsensitiviteit heeft een genetische basis, terwijl trauma meer afhangt van externe gebeurtenissen en minder direct aan genetica gerelateerd is. Je kunt dus niet hoogsensitief worden, je bent ermee geboren. Trauma ontstaat na je geboorte.

3. Verschillen in symptomen

Hoogsensitiviteit kan zich uiten in diepe emotionele verwerking en overprikkeling, terwijl trauma specifieke symptomen zoals flashbacks, angststoornissen en depressie kan veroorzaken. Bovendien kun je als HSP ook intens genieten van de kleine dingen en hoef je zelfs helemaal geen last van hoogsensitiviteit te hebben, terwijl trauma een intrinsieke last met zich meebrengt.

4. Begeleiding vs behandeling

De aanpak voor het omgaan met hoogsensitiviteit verschilt van die voor trauma. Terwijl voor hoogsensitiviteit psycho-educatie over het HSP brein en lichte aanpassingen naar meer zelfzorg voldoende kunnen zijn, kan trauma passende therapie en traumagerichte behandeling vereisen.

5. Biologische basis

Hoogsensitiviteit is vaak gekoppeld aan subtiele verschillen in de hersenen en het zenuwstelsel, terwijl trauma kan leiden tot merkbare veranderingen in de neurobiologie van een persoon.

6. Reactie op herstel

Als hoogsensitief persoon kun je baat hebben bij rustige, kalmerende omgevingen, fijne sferen en genieten van de kleine dingen. Terwijl mensen met trauma mogelijk gevoeliger blijven voor triggers en specifieke herinneringen.

7. Reactie op externe prikkels

Heb je ooit gemerkt dat je snel overweldigd raakt door dingen zoals harde geluiden, felle lichten of sterke geuren? Als hoogsensitief persoon is het mogelijk dat je gevoelig bent voor subtiele nuances in je omgeving, wat kan leiden tot overprikkeling. Deze overweldiging is echter niet per se het gevolg van traumatische ervaringen. 

Aan de andere kant kunnen mensen met trauma specifieke triggers hebben, die intense emotionele reacties of herbeleving van traumatische gebeurtenissen veroorzaken. Deze reacties zijn niet inherent verbonden met hoogsensitiviteit. Het belang van dit onderscheid is dat het benadrukt dat hoogsensitieve reacties vaak breder van aard zijn en niet specifiek gerelateerd aan traumatische ervaringen. Het is essentieel om deze verschillen te begrijpen om beter voor jezelf te kunnen zorgen en de juiste begeleiding te kunnen vinden.

8. Flexibiliteit versus vastgeroeste patronen

Ben je hoogsensitief,  dan kun je flexibel zijn in je reacties op verschillende situaties, waarbij je je aanpast aan veranderende omstandigheden. Mensen met trauma kunnen juist vastzitten in patronen van vermijding, hypervigilantie of andere reacties die gerelateerd zijn aan hun ervaringen met trauma.

9. Veerkracht en herstel

Hoogsensitieve mensen kunnen vaak veerkrachtig zijn en snel herstellen van stressvolle situaties, terwijl mensen met trauma mogelijk langdurige effecten ervaren die meer tijd en intensieve ondersteuning vereisen. Hieraan kun je goed merken dat hoogsensitiviteit geen trauma is.

10. Impact op relaties

Hoogsensitiviteit kan invloed hebben op hoe je relaties aangaat en onderhoudt, vaak gekenmerkt door empathie en diepgaande emotionele verbindingen. Trauma daarentegen kan de relaties beïnvloeden door het creëren van vertrouwensproblemen, emotionele afstandelijkheid/afhankelijkheid of moeite met het aangaan van nieuwe relaties vanwege angst voor herhaling van de traumatische ervaring.

Tot slot

Door je bewust te zijn van het feit dat hoogsensitiviteit geen trauma is, kun je je eigen ervaringen beter leren begrijpen en zonodig de juiste begeleiding vinden. Terwijl hoogsensitiviteit een intrinsieke eigenschap is die gekenmerkt wordt door diepgaande emotionele verwerking en gevoeligheid voor prikkels, is trauma het gevolg van specifieke schokkende gebeurtenissen met symptomen zoals flashbacks, angststoornissen en depressie. Door te erkennen dat hoogsensitiviteit geen trauma is, maar eerder een karaktereigenschap die natuurlijk voorkomt, kun je stappen ondernemen om beter voor jezelf te zorgen. 

Wees je bewust van de subtiele verschillen tussen hoogsensitiviteit en trauma, zodat je de juiste stappen kunt zetten richting zelfzorg, groei en welzijn. Blijf openstaan voor ondersteuning en begrip, zowel voor jezelf als voor anderen die mogelijk met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Redenen waarom hoogsensitiviteit geen trauma is

Ook interessant