10 fijne televisieprogramma’s voor HSP

televisieprogramma’s voor HSP
4 minuten

Wat zijn fijne televisieprogramma’s voor HSP? Vooropgesteld dat we allemaal een eigen smaak hebben zijn dit een aantal algemene suggesties die in meer of mindere mate bij je zouden kunnen passen. Ik heb ze vooral geselecteerd op rust en/of diepgang en mooie beelden. Maar dat kan op bepaalde momenten of misschien überhaupt voor jou veel te saai zijn. Laat in dat geval vooral een reactie op dit bericht achter met jouw favoriete televisieprogramma.

Waar heb je behoefte aan?

Het lijkt misschien een inkoppertje, zeker als je vaker artikelen hier leest maar ik benoem het toch graag nog maar eens. Je kunt daar namelijk ook met televisieprogramma’s je voordeel mee doen. Heb je behoefte om te ontprikkelen, zoek je juist nieuwe informatie, inspiratie of wat meer diepgang?

Televisieprogramma’s voor HSP

1. Rail Away

Voor wie van natuur en reizen houdt een ideaal programma. Ook voor HSP’s die natuurdocumentaires bijvoorbeeld te heftig vinden, de natuur kan namelijk best hard zijn. Het programma dat vanaf 1996 wordt uitgezonden is er een zonder toeters en bellen en laat prachtige landschappen en cultuur en historie via allerlei treinroutes zien. Een fijn programma om even bij tot rust te komen of weg te dromen.

2. Natuur op 2

Dit programma heeft prachtige en uiteenlopende natuurdocumentaires vol informatie en natuurschoonheid.  Er komt vanalles en nog wat in voorbij. Ik kijk zelf via een abonnement van NLziet waardoor ik alle uitzendingen terug kan kijken.

3. Vroege Vogels

En om nog maar even in de natuursferen te blijven mag Vroege Vogels natuurlijk ook niet ontbreken. Een programma dat naast tal van vogels in ons land ook achtergrondinformatie geeft over natuur in ons land. Daarnaast word je getrakteerd op fijne natuurgeluiden, prachtige beelden en leuke weetjes.

💡Vroege Vogels schenkt ook regelmatig aan Beleef de Lente. Deze website heeft camera’s bij allerlei vogelsoorten staan, zoals de zeearend, visarend, steenuil, ooievaar, kauw, koolmeesje en nog veel meer soorten die je via de computer of telefoon kunt bekijken. Dit zijn statische camera’s. In Amerika bedien ik deze camera’s op Explore.org voor een roofvogel organisatie waarmee we de vogels, zoals de Amerikaanse zeearend en de slechtvalk, ook kunnen volgen in zijn vlucht.

4. Floortje naar het einde van de wereld

Het is al even geleden en inmiddels is het opgevolgd door Floortje terug naar het einde van de wereld, maar ik wil hem toch graag benoemen omdat Floortje Dessing met haar tomeloze reisenergie veel bijzondere locaties wist te bereiken met deze serie. Mensen die afgelegen en op hun eigen wijze, vaak bewust, wonen. Kortom, inspirerend om te kijken. Alle afleveringen zijn via de NPO nog terug te kijken gelukkig.

5. Erica op Reis

De enthousiaste Erica Terpstra reist ook graag en neemt je mee naar de cultuur en rituelen van landen. Vol verwondering ontmoet ze diverse mensen en hun gebruiken. Bijzonder inspirerend voor wie ervan houdt. En ik vond daarom dat deze in het rijtje van televisieprogramma’s voor HSP niet mocht ontbreken.

6. Zomergasten

Een ander programma dat bij hoogsensitiviteit past is zomergasten. De lange interviews zorgen vaak voor de nodige diepgang. Zo was Inez Weski afgelopen jaar een mooi voorbeeld van (de voordelen van) anders zijn, zelfstandig denken én het stellen van grenzen over waar ze het wel én niet over wilde hebben. Ik heb ervan genoten.

7. Sterren op het doek

In hetzelfde licht, diepgang in interviews maar ook door de schilderijen die aan bod komen kan Sterren op het doek fijn zijn om naar te kijken als je hoogsensitief bent. Het is misschien niet té diepgaand, maar het geeft wel een kijkje in het leven van iemand en ook in dat van de wijze waarop kunstenaars hun werk interpreteren.

8. Make up your mind (1 aflevering)

Make up your mind is een televisieprogramma met een belangrijke boodschap: iedereen mag zijn wie hij wil zijn. In het programma worden zeven bekende Nederlandse mannen omgetoverd tot beeldschone Drag Queens. Aan het panel de taak te ontdekken wie het waren. Sommige Drag Queens waren direct herkenbaar zodra ze de catwalk op kwamen lopen, anderen werden tot het einde toe niet geraden. Na het succes van deze aflevering is besloten dat er in 2022 een vervolg komt op Make up your mind.

9. Over mijn lijk

Dit programma kan te heftig zijn, maar ik wilde hem er toch tussen zetten omdat het behoorlijk veel diepgang heeft. Geen show en opsmuk, maar de rauwe werkelijkheid. Dat raakt, voor wie de heftigheid kan trotseren, want het vraagt wel wat om dit te bekijken.

Check in elk geval even Jip’s inspirerende boodschap! ❤

10. vtwonen weer verliefd op je huis

Houd je van een interieur dat mooi op elkaar afgestemd is? Dan is VTwonen weer verliefd op je huis een heerlijk programma. De stellen hebben vaak een uiteenlopende smaak die ze delen met de woningstylist waarna deze aan de slag gaat met een make-over van een deel van het huis. Het eindresultaat is genieten en tussendoor steek je ook nog wat op van de handige tips die worden gedeeld. Een fijn programma als je geniet van schoonheid.

Suggesties via Social Media

Via Instagram en Facebook kwamen de volgende suggesties:

 • 2doc
 • B&B vol liefde
 • BinnensteBuiten
 • De grote verhuizing
 • Diep
 • Down the road
 • Dwars door de Middellandse zee!
 • Dwars door België
 • Echappées Belles (TVMonde)
 • Wandelen rond de Noordzeekust
 • Gardeners World (BBC)
 • Het uur van de wolf
 • Spoorloos
 • We zijn er bijna

Tot slot:

Heb jij nog suggesties voor televisieprogramma’s voor HSP? Laat het dan hieronder achter ter inspiratie voor anderen.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

televisieprogramma’s voor HSP

Ook interessant

2 Reacties

 1. Nog een suggestie van een vlaams tv programma: ‘dwars door de middellandse zee’. Drie jonge mannen gaan van Mediterraan Eiland naar eiland en ontmoeten daar ‘echte mensen’ met hun verhalen. Aernout, Philppe en Ruben liepen eerder al een rondje Engeland en reisden in lockdown tijd dwars door Belgie.

 2. Mag ik er als hsp nog een televisieprogramma aan het lijstje toevoegen:
  We zijn er bijna! Op zaterdag 14 augustus 2021.

  Een programma dat mij veel rust geeft.
  Dank je wel Maaike voor de andere programmatips.

  Warme groet,
  Ingrid


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.