Wat moet je weten over hoogsensitiviteit en solliciteren? Wanneer je hoogsensitief bent, ervaar je de wereld vaak intenser dan een niet-HSP. Dit kan zowel voordelen als uitdagingen met zich meebrengen wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan. In dit artikel meer over wat hoogsensitiviteit (HSP) precies is en lees je sollicitatietips voor HSP.
Wat is hoogsensitiviteit?
Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap waarbij je meer subtiele nuances waarneemt en deze diepgaander verwerkt. Dit zorgt er onder meer voor dat je vaak een zorgvuldige en betrokken werknemer bent met een gezonde dosis verantwoordelijkheidsgevoel, maar bijvoorbeeld ook dat je sneller overprikkeld raakt in een drukke omgeving zoals een kantoortuin en niet zo goed met een hoge werkdruk om kunt gaan.
Voordelen van hoogsensitiviteit in de werkomgeving
Als je gaat solliciteren is het goed om de voordelen van je hoogsensitiviteit in de werkomgeving te kennen. Dit kan behulpzaam zijn in je sollicitatiegesprek.
Grondige analyses: HSP’s hebben de neiging om situaties dieper te analyseren. Dit kan waardevol zijn in functies die om inzicht en overweging vragen. Maar kan bijvoorbeeld ook waardevol zijn voor nieuwe stappen binnen het bedrijf.
Empathie: Je bent als HSP vaak empathisch, wat je uitstekend maakt in functies waar menselijk contact centraal staat.
Detailgericht: Je hebt oog voor details, wat nuttig kan zijn in functies zoals redactie, ontwerp en programmering. Maar je neemt ook veel waar, denk aan werken met kinderen, de gezondheidszorg en administratieve functies. En het zorgt bijvoorbeeld voor zorgvuldige rapportages, verslagen, gesprekken enz.
Verantwoordelijkheidsgevoel: Veel HSP’s hebben een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Hierdoor ben je een betrouwbare werknemer die taken afrondt en zo nodig hulp aanbiedt als er achterstanden zijn bij anderen.
Doorzettingsvermogen: Omdat je doorzettingsvermogen als HSP doorgaans groot is, kun je als het nodig is bergen werk verzetten.
Elk voordeel….
Kan een valkuil worden als je jezelf daarbij vergeet. Let dus goed op dat je niet te veel verantwoordelijkheid neemt, op tijd je grenzen stelt en hulp vraagt waar nodig. Herken je deze valkuilen regelmatig bij jezelf? Overweeg dan HSP coaching, zodat je leert om daar een goede balans in aan te brengen.
7 sollicitatietips voor HSP
1. Goede voorbereiding
Een goede voorbereiding is essentieel: ken het bedrijf, de functie en ken jouw unieke HSP voordelen, zodat je kunt vertellen welke waarde je daarmee kunt toevoegen binnen het bedrijf. De term hoogsensitiviteit wordt vaak nog altijd niet juist geïnterpreteerd, waardoor voorzichtigheid geboden is bij het noemen van de term. Het gaat tenslotte ook niet om de naam, maar om de toegevoegde waarde van jou als mens. Als je dat goed naar voren weet te brengen, bereik je waarschijnlijk beter je doel.
2. Onderzoek het bedrijf
Ontdek de missie, visie en waarden van het bedrijf. Leer meer over de bedrijfscultuur door hun social media-kanalen, website en eventueel huidige of voormalige werknemers te bekijken.
3. Leer de omgeving kennen
Als je gevoelig bent voor je omgeving, probeer dan voorafgaand aan je interview de locatie te bezoeken. Dit helpt je om je op je gemak te voelen op de dag zelf. Hier kan ook Google Street View je bij helpen.
4. Bereid goede antwoorden voor op veelvoorkomende vragen
Het HSP brein heeft vaak even tijd nodig om antwoorden te bedenken, door de meest voor de hand liggende vragen goed voor te bereiden voorkom je dat het juiste antwoord je pas na het sollicitatiegesprek te binnen schiet.
- “Vertel eens iets over jezelf.”
- “Wat zijn je sterke en zwakke punten?”
- “Waar zie je jezelf over 5 jaar?”
- “Waarom solliciteer je op deze functie?”
- “Waarom ben jij geschikt voor deze functie?”
- “Waarom wil je bij dit bedrijf komen werken?”
5. Stel zelf ook vragen
Dit toont je interesse in de functie en het bedrijf.
Vraag naar de bedrijfscultuur, de werkomgeving en andere factoren die invloed kunnen hebben op je welzijn op het werk. Zo kun je beter inschatten of het bedrijf bij je past.
6. Let op je non-verbale communicatie
- Maak oogcontact.
- Geef een stevige handdruk.
- Let op je houding.
💡 Lees ook: Ben je gevoelig voor afwijzing als HSP?
7. Afwijzing hoort erbij
Veel HSP’s zijn gevoeliger voor afwijzing en dat kan bij solliciteren lastig zijn. Solliciteren is een proces van vallen en opstaan. Elke afwijzing is een kans om te leren en je voor te bereiden op de volgende kans. Solliciteer daarom regelmatig, hoe meer je het doet, hoe meer het went. En hou in je achterhoofd dat een bedrijf door allerlei factoren soms onvoldoende bij je aansluit. Dat kan voor hen gelden, maar zeker ook voor jezelf.
Hoogsensitiviteit en solliciteren
Hoogsensitiviteit is een kracht die van grote waarde kan zijn voor veel werkgevers. Door jezelf, je sterke punten en je uitdagingen te kennen, kun je een omgeving en positie vinden die echt bij je past. Maak gebruik van deze sollicitatietips voor HSP en zie het juist als een kans om je unieke kwaliteiten in de schijnwerpers te zetten. En als je het spannend vindt, onthoud dan dat spanningen bij het leven horen. Ze voelen niet altijd prettig, maar zijn wel doodnormaal.
Nog geen reacties. Reageer hieronder!