Onderzoek naar de positieve kanten van hoogsensitiviteit

Onderzoek naar de positieve kanten van hoogsensitiviteit
4 minuten

Ontdek de positieve kanten van hoogsensitiviteit! Drie onderzoekers, Dr. Britta Laros-van Gorkom, Drs. Inez Storm-Stevelmans en prof. dr. Nele Jacobs hebben onderzoek gedaan naar de sterke kanten van HSP. In het tijdschrift voor positieve psychologie hebben ze hun fascinerende bevindingen gedeeld. Je kunt het volledige onderzoek hier downloaden. Als voorproefje hebben ze ook een samenvatting geschreven voor deze website.

Negatieve kanten van hoogsensitiviteit

Er wordt veel geschreven over de negatieve kanten van hoogsensitiviteit. Als je hoogsensitief bent, ben je gevoeliger voor prikkels uit de omgeving, zoals licht, geluid, geur of smaak en interne prikkels zoals gevoelens en emoties, pijn of honger. Als je meer ervaart is het logisch dat je makkelijker overprikkeld kan raken en meer gestrest en emotioneler kunt reageren. 

Daarnaast verwerk je de prikkels die je ervaart ook veel dieper, waardoor je langer na blijft denken en piekeren. De negatieve kanten van hoogsensitiviteit komen vooral tot uiting in twee van de drie kanten van hoogsensitiviteit; gevoeligheid voor subtiele prikkels (Low Sensory Treshold) en neiging tot overprikkeld raken (Ease of Excitation).

💡 Lees ook: Gevoelig voor prikkels

Positieve kanten van hoogsensitiviteit

Er is nog een derde kant aan hoogsensitiviteit waarnaar nog niet zo vaak gekeken is, dat is de gevoeligheid voor schoonheid en openstaan voor positieve ervaringen (Aesthetic Sensitivity). Deze kant van hoogsensitiviteit wordt vaak in verband gebracht met creativiteit en empathie. Creativiteit en empathie kunnen een bron zijn van ontplooiing en welbevinden, doordat het (onontdekte) talenten kunnen zijn van jou als hoogsensitief persoon. Sterke kanten of talenten zijn juist die persoonlijke eigenschappen waarin iemand uitblinkt en die energie je geven. Als je je sterke kanten kent, kun je ze beter inzetten voor je persoonlijke groei en ontwikkeling.

Onderzoek

Om meer inzicht te krijgen in de positieve kanten van hoogsensitiviteit hebben we onderzoek gedaan naar de relatie tussen hoogsensitiviteit en dan met name het onderdeel Aesthetic Sensitivity en alledaagse creativiteit en empathie.

Wat is alledaagse creativiteit?

Alledaagse creativiteit hebben we in dit onderzoek gedefinieerd als creatieve ideeën en/of creatieve activiteiten. Daarbij kun je denken aan het maken van een gedicht of schilderij of muziek maken, gewone dingen waar je als hoogsensitief persoon misschien meer voor open staat en meer plezier uit kunt halen. Ook het bedenken van ongebruikelijke oplossingen voor een probleem is een voorbeeld van alledaagse creativiteit.

Wat is empathie?

Empathie is het vermogen om de gevoelens van iemand anders te begrijpen en daarop te reageren. Als je hoogsensitief bent merk je vaak dat je intuïtief andere mensen aanvoelt, dat je weet wat iemand nodig heeft en dat je daar met aandacht en openheid op reageert. Dit maakt je tot een goede luisteraar en fijne gesprekspartner.

Wat kwam er uit het onderzoek?

Hoogsensitieve mensen en met name mensen die ook hoog scoren op het onderdeel Aesthetic Sensitivity vertonen over het algemeen meer alledaagse creativiteit. Hoogsensitieve personen die echter meer overprikkeld zijn, zijn minder geneigd tot alledaagse creativiteit. Het lijkt er dus op dat als je hoogsensitief bent je meer open staat voor creatieve ideeën en creatieve activiteiten, maar dat dit minder makkelijk tot uiting komt als je in een situatie bent waarin je meer overprikkeld bent. Je hoofd zit dan te vol, waardoor je nieuwe ideeën geen ruimte krijgen en je geen rust kunt vinden om te schilderen of muziek te luisteren.

Hoogsensitieve mensen en opnieuw de mensen die hoog scoren op Aesthetic Sensitivity zijn over het algemeen ook empathischer. Dit uit zich in betrokkenheid naar anderen en een luisterend oor bieden. Opvallend genoeg vonden we dat deze relatie tussen hoogsensitiviteit en empathie blijft bestaan, ook als een hoogsensitief persoon overprikkeld is.

Hoe kun je dit inzetten voor jezelf en anderen?

Tip 1

Heb jij veel creatieve ideeën, maar word je vaak te overspoeld door je werk of de dagelijkse dingen om ze de ruimte te kunnen geven? Maak dan eens bewust tijd om deze ideeën de vrije loop te laten en ontdek welke ongekende schatten jij in je hebt.

Tip 2

Welke creatieve activiteiten passen bij jou? Creativiteit is een manier om jezelf te laten zien en horen en kan ook een heerlijke manier zijn om te ontspannen na een drukke dag. Je hoeft geen Rembrandt of Bach te zijn om meer creativiteit toe te laten in je leven. Ontdek deze kant van jezelf en ervaar de ruimte die dat je kan geven op weg naar meer welbevinden.

Tip 3

Herken je bij jezelf dat je vaak empathisch reageert en mensen naar je toekomen om hun hart te luchten? Het is een talent dat past bij hoogsensitief zijn. Probeer dit wat vaker bewust in te zetten in gesprekken met anderen, creëer verbondenheid en haal ook zelf meer voldoening uit je relaties.

Download het onderzoek

Meer lezen over dit onderzoek? Je kunt het hier tegen een kleine vergoeding downloaden.

Over de auteurs:

Dr. Britta Laros-van Gorkom is masterstudent Levenslooppsychologie aan de Open Universiteit.

Drs. Inez Storm-Stevelmans en prof. dr. Nele Jacobs zijn verbonden aan de vakgroep Levens-
looppsychologie aan de Open Universiteit. De master Levenslooppsychologie leidt studenten op tot deskundigen die mensen in alle levensfasen optimaal kunnen begeleiden. Geïnspireerd door de positieve psychologie ligt de nadruk daarbij op het bevorderen van welzijn en zelfrealisatie.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Ook interessant

1 Reactie

  1. Zo herkenbaar! Toen ik nog werkte was ik vaak overprikkeld, vooral in de tijd dat ik in een kantoortuin moest werken, brrrr! Ik kwam om in de prikkels die van alle kanten op me afkwamen. Nu ik met pensioen ben, ben ik een veel aangenamer mens geworden (zegt iedereen) en voel ik me ook veel beter. Ik kan veel beter genieten van kleine dingen en ik blijk heel goed te kunnen luisteren. Ik kan de resultaten van het onderzoek dus alleen maar onderschrijven.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.