Wat is het verschil tussen hoogsensitief en hooggevoelig?

Wat is het verschil tussen hoogsensitief en hooggevoelig
2 minuten

Is er een verschil tussen hoogsensitief en hooggevoelig? Over deze twee benamingen bestaat een hardnekkig misverstand. Dit komt door twee redenen:

  1. In Vlaanderen wordt met het woord hooggevoeligheid vaak overgevoeligheid bedoelt.
  2. Er is een verschil tussen hoogsensitiviteit en overgevoeligheid

1. Vlaanderen versus Nederland

In de Vlaanderen spreekt men met het woord hooggevoeligheid meestal over overgevoeligheid. Je ziet bijvoorbeeld in de boeken van professor Elke van Hoof dat hier een onderscheid gemaakt wordt tussen hooggevoelig en hoogsensitief. In Nederland is hooggevoeligheid over het algemeen een ander woord voor hoogsensitiviteit.

2. Overgevoeligheid

Hoogsensitiviteit gaat over de hoeveelheid prikkels die binnenkomen in je hersenen en de wijze waarop je deze diepgaand verwerkt, terwijl overgevoeligheid (hooggevoeligheid in Vlaanderen) een emotionele reactie is. Vaak door eerdere negatieve gebeurtenissen in het leven of omdat je een stressvolle periode meemaakt. Je reageert namelijk niet zomaar overgevoelig. Hoogsensitieve mensen kunnen natuurlijk ook overgevoelig/overemotioneel reageren, maar dit is geen specifiek kenmerk van hoogsensitiviteit.

Bij hoogsensitieve mensen die overgevoelig reageren wordt ook wel gesproken over HSP met Rejection Sensitivity. Oftewel: afwijzingsgevoeligheid.

💡 Door ervaringen met afwijzing in het leven kan Rejection Sensitivity ontstaan waarbij iemand gaat anticiperen op een mogelijke afwijzing in de toekomst. Dit is bij HSP met een KOPP verleden of andere problemen in de jeugd zoals pesten vaak het geval. Rejection Sensitivity kan op elk moment in het leven ontstaan naar aanleiding van een moeilijke situatie/trauma waarbij afwijzing aan de orde is.

Omdat bij HSP dingen intenser binnenkomen zijn ze hier ook sneller vatbaar voor.

Overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels als geluid, geuren, licht enz kan ook duiden op hogere stresslevels en (beginselen van) overspannenheid of een burn-out.

Er is geen verschil tussen hoogsensitief en hooggevoelig

Betekent hoogsensitief hetzelfde als hooggevoelig? In Nederland betekent hoogsensitief en hooggevoelig hetzelfde. In België en op websites in België en Nederland waar onderscheid tussen beiden gemaakt wordt, kan het hier echter om een verschil gaan.

💡 Op deze website en in mijn praktijk bedoel ik met beide benamingen gewoon hetzelfde en maak ik onderscheid met de woorden overgevoelig en/of overemotioneel wanneer ik spreek van een emotionele reactie.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Wat is het verschil tussen hoogsensitief en hooggevoelig

Ook interessant

2 Reacties

  1. Hoi Maaike,
    Door de bomen vaak het bos niet meer vinden….was dít artikel nu eens een eureka moment. Duidelijk uitgelegd en de toevoeging rejection sensitivity is precies wat mij nog ontbrak.

    Ik heb 6jr geleden in intensieve inzichtgevende groepstherapie gezeten (open 2dgn pw,1jr lang) en gewerkt aan hoe ze het toen noemden:
    ‘Aan borderline gerelateerde gedragsproblematiek’ ik heb er veel inzicht in gekregen en kort ná de therapie kwam hooggevoeligheid, het eerste eureka moment, om de hoek.
    Volgens de therapeuten mocht ik het idd óók hsp noemen.
    De trauma’s zijn:gepest door moeder. Vader manisch depressief. Té vroeg letterlijk het huis uit geschopt. Enzovoort. Als ik het snel zeg lijkt het misschien niet veel, maar in gedrag laat het uiteindelijk tóch problemen zien (borderlijnige impulsen én hier en daar óók óvergevoeligheid.)
    En zoals ik dat nu lees is het bij mij zeker -vanuit het gevoel: rejection sensitivity.
    Is wel even iets om verder te delen.
    Dankjewel !!

    Fijne dag nog en hele hartelijke groeten,
    Alize Engel.

    • Hoi Alize,
      Dank je wel voor je reactie. Dapper dat dit je dit deelt.
      Er zijn nogal wat overlappingen met diverse ‘stoornissen’. Dat maakt het soms heel lastig uit te vinden wat er nu precies aan de hand is, zeker wanneer ook rejection sensitivity in het spel is. Heb je al gehoord van de term KOPP (kind van ouder met psychische problemen)? Zo niet raad ik je aan dit artikel ook even door te lezen: hoogsensitief en kopp. Wellicht is dat nog een puzzelstukje waar je wat mee kunt.

      Warme groet,
      Maaike Kruijsen


Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.