Een hoogsensitief persoon (HSP): sensitiviteit als kracht

Een hoogsensitief persoon
5 minuten

Als hoogsensitief persoon (HSP) ben je gevoeliger voor prikkels en indrukken dan de meeste mensen en verwerk je deze diepgaander. Dit kan leiden tot intense emoties, diepe reflectie en een dieper begrip van de wereld om je heen. Het kan echter ook overweldigend zijn en ervoor zorgen dat je je anders voelt dan anderen. In dit artikel lees je wat een hoogsensitief persoon is, hoe je erachter kunt komen of je hoogsensitief bent en hoe je ermee om kunt gaan.

In dit artikel:

  • Wat is een hoogsensitief persoon?
  • Evenveel mannen en vrouwen zijn HSP
  • HSP is geen probleem
  • Hoe weet je of je een hoogsensitief persoon bent?
  • Hoe kun je als HSP omgaan met je sensitiviteit?
    • Neem regelmatig pauzes
    • Leer je grenzen kennen
    • Ontdek wat werkt voor jou
    • Zoek steun bij anderen
  • Hoogsensitiviteit als kracht
    • Berserk je intuïtie
    • Observeren en absorberen
    • Begrip en mededogen

Wat is een hoogsensitief persoon?

Een hoogsensitief persoon is iemand die dieper en intenser emoties ervaart dan de meeste mensen. Dit komt omdat HSP’s gevoeliger zijn voor prikkels en indrukken van de buitenwereld, zoals geluiden, geuren en visuele stimuli en deze dieper verwerken. Dit kan leiden tot overprikkeling en stress, waardoor je je bijvoorbeeld terugtrekt of geneigd bent  situaties die overweldigend kunnen zijn te vermijden. 

Ook brengt het mooie HSP talenten met zich mee zoals empathie, een sterk rechtvaardigheidsgevoel, aandacht voor details, verantwoordelijkheidsgevoel, diepgang in gesprekken, creatief denken, het grotere geheel overzien, zelfreflectie en een sterke intuïtie.

Evenveel mannen en vrouwen zijn HSP

Hoewel hoogsensitiviteit vaak als een meer ‘vrouwelijke’ eigenschap wordt gezien, komt het net zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Ongeveer 15 tot 20% van de bevolking is hoogsensitief en dat percentage is gelijk verdeeld over mannen en vrouwen.

Toch herkennen mannen zich soms minder snel in de term HSP. Dat komt deels door maatschappelijke verwachtingen: gevoelige mannen worden nog te vaak als ‘zwak’ of ‘te soft’ bestempeld, terwijl hun kwaliteiten juist van grote waarde zijn. Denk aan invoelend leiderschap, zorgvuldige besluitvorming en het vermogen om spanningen in een team aan te voelen.

Evenveel mannen en vrouwen zijn HSP

Hoewel hoogsensitiviteit vaak als een meer ‘vrouwelijke’ eigenschap wordt gezien, komt het net zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Ongeveer 15 tot 20% van de bevolking is hoogsensitief en dat percentage is gelijk verdeeld over mannen en vrouwen.

Toch herkennen mannen zich soms minder snel in de term HSP. Dat komt deels door maatschappelijke verwachtingen: gevoelige mannen worden nog te vaak als ‘zwak’ of ‘te soft’ bestempeld, terwijl hun kwaliteiten juist van grote waarde zijn. Denk aan invoelend leiderschap, zorgvuldige besluitvorming en het vermogen om spanningen in een team aan te voelen.

HSP is geen stoornis

Een veilige, steunende omgeving in je jeugd kan helpen om je hoogsensitiviteit als kracht te ontwikkelen. Het laat zien dat HSP zijn op zichzelf geen probleem is, het gaat er vooral om hoe je omgeving met jouw gevoeligheid is omgegaan.

Heb je er wel last van (gehad)? Dan heeft dit waarschijnlijk te maken met eerdere negatieve evaringen in je leven, bijvoorbeeld door negatieve ervaringen in je jeugd.

Hoe weet je of je een hoogsensitief persoon bent?

Als je jezelf afvraagt of je een HSP bent, zijn er verschillende signalen waar je op kunt letten. HSP’s hebben bijvoorbeeld vaak een dieper inlevingsvermogen in anderen en zijn gevoeliger voor emoties van anderen. Ze hebben vaak behoefte aan een rustige en kalme omgeving en kunnen zich snel overweldigd voelen door drukke of chaotische situaties.

Andere signalen van HSP’s zijn onder meer een sterke intuïtie, empathie en het hebben van een rijke innerlijke belevingswereld. Als je jezelf herkent in deze eigenschappen, is het mogelijk dat je een HSP bent.

Meer weten? Doe dan de test.

Hoe kun je als HSP omgaan met je sensitiviteit?

Als hoogsensitief persoon kan het soms een uitdaging zijn om te navigeren in een wereld met overwegend niet-HSP (80 – 85%). Hier zijn enkele manieren die kunnen helpen:

Neem regelmatig pauzes

HSP’s hebben vaak behoefte aan rust en stilte om te herstellen en zich op te laden. Plan regelmatig momenten van stilte en ontspanning in je dag om je brein en lichaam te kalmeren.

Leer je grenzen kennen

Leer je grenzen kennen en stel ze tijdig. HSP’s kunnen gemakkelijk overprikkeld raken, dus het is belangrijk om te weten wat je grenzen zijn en deze ook naar anderen te communiceren. Zeg nee tegen situaties die overweldigend kunnen zijn en geef jezelf toestemming om rust te nemen als dat nodig is.

Ontdek wat werkt voor jou

Ontdek manieren om je te helpen ontspannen. HSP’s kunnen profiteren van bijvoorbeeld meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken om te helpen kalmeren en het stressniveau te verlagen. Als deze technieken niet voor je werken zou je ook eens kunnen denken aan activiteiten in de natuur, tuinieren, creatieve vormen, sporten, lezen. Probeer en ontdek wat voor jou werkt.

Zoek steun bij anderen

Praat met vrienden, familie of een coach over je ervaringen en sensitiviteit. Dit kan je helpen om je gevoelens te begrijpen en je te laten steunen door anderen.

Hoogsensitiviteit als kracht

Hoogsensitiviteit kent heel wat mooie kanten, die je ook ten goede van jezelf en anderen kunt inzetten.

Versterk je intuïtie

Zo kun je bijvoorbeeld je sensitiviteit gebruiken als een instrument om je intuïtie te versterken en je creativiteit te stimuleren. Je weet misschien niet altijd waarom iets niet of juist wel goed voelt, maar het kan zinvol zijn om er wel naar te luisteren. De kans is namelijk groot dat je onbewust een aantal details hebt opgepikt die je iets vertellen zonder dat je het je bewust bent.

Observeren en absorberen

Als HSP ben je vaak goed in het observeren en absorberen van details en nuances, wat je kan helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen en het creëren van kunst of andere vormen van expressie.

Begrip en mededogen

Een ander voordeel is dat je door je sensitiviteit een dieper begrip en mededogen hebt voor anderen, waardoor je een goede luisteraar en adviseur kan zijn. Let daarbij wel op dat het niet ten koste van jezelf gaat. Je bent namelijk niet verantwoordelijk voor de gevoelens van anderen.

Tot slot

Kortom, als je een hoogsensitief persoon bent, zijn er veel manieren waarop je je sensitiviteit kunt omarmen en benutten om een ​​rijk en voldaan leven te leiden. Door te leren hoe je met je sensitiviteit om kunt gaan en jezelf te accepteren zoals je bent, kun je jezelf krachtiger maken en een positieve invloed hebben op de mensen om je heen. Boeken over HSP, artikelen hier op de website en elders op het web kunnen daaraan bijdragen. Loop je vast? Overweeg dan om HSP begeleiding in te schakelen, zodat je het beste uit je hoogsensitiviteit kunt halen in je leven.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Wil je HSP tips in je mailbox ontvangen?

+ gratis HSP minigids

Ja, ik neem kennis van de privacy verklaring en door het formulier te verzenden ga ik akkoord.

Bewaar voor later op Pinterest:

Een hoogsensitief persoon

Ook interessant

Nog geen reacties


Voeg een reactie toe

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.