Ben je halverwege de dag al moe of heb je het gevoel dat je structureel energie tekort komt in je drukke (gezins)leven? Oftewel hoe hou je als HSP je energie in balans? Ik krijg er regelmatig vragen over. Hoog tijd om daar dieper op in te gaan, zodat je weet waar je rekening mee kunt houden om je energieker te voelen.
Zo hou je als HSP je energie in balans:
1. Ken je hoogsensitieve brein
Neem op tijd rust
Je neemt meer waar en verwerkt dit grondiger, dat kost in verhouding ook meer energie. Ik zeg dan ook altijd: je kunt niet minder aan, je doet meer per situatie. En daardoor ben je eerder door je energie heen en sneller toe aan een pauze om te herstellen en weer op te laden. Wat daarom vooral belangrijk is als je hoogsensitief bent, is door de dag heen regelmatig (korte) pauzes. Zo kan je brein weer even herstellen. Dit hoeft niet in elke situatie lang te zijn, 5 minuten op de wc een ademhalingsoefening doen kan soms al genoeg zijn. (Me-time)
Geef jezelf de tijd die je nodig hebt
Daarnaast is het belangrijk om de tijd te nemen voor een keuze of volgende stap. Het duurt voor je brein wat langer doordat het eerst de hei wil overzien en zaken af gaat wegen voor je in actie kunt komen. Als er druk komt op dat proces, bijvoorbeeld omdat je meteen een antwoord moet geven of een actie moet gaan uitvoeren kan er overprikkeling ontstaan. Maar ook de verwerking van situaties hebben tijd nodig en soms moet het even wat langer ‘sudderen’. Voer dus vooral ook niet de druk bij jezelf op.
💡 Lees ook: Vakantie en reizen als HSP, met veel praktische tips
2. Luister naar jouw behoeften
Sta jij weleens stil bij je behoeften? Ze zijn een belangrijke basis in je leven. Door naar je behoeften te luisteren ervaar je meer ontspanning en plezier in je leven. Als je ze negeert gaat er veel energie verloren naar alles wat moet of zo hoort. En als je hoogsensitief bent kunnen een aantal behoeften nog weleens sterker zijn dan bij niet-HSP. Luister dus goed naar jezelf en kijk niet teveel naar wat de ander doet.
3. Wie is waarvoor verantwoordelijk?
HSP’s voelen zich snel verantwoordelijk, soms net een beetje te. Bezig zijn met andermans problemen kan aardig wat energie van je vragen. Weeg goed af waar de grens ligt en laat dat wat bij de ander hoort ook daar. Dat scheelt je een hoop energie (ten koste van jezelf)!
4. Stel je grenzen
Als je luistert naar je behoeften en onderscheid maakt tussen wat van jou en wat van de ander is, lukt het beter om grenzen te gaan stellen. Je moet ze daarvoor namelijk eerst voelen en zien. Daarnaast kan angst voor afwijzing je belemmeren om grenzen te stellen. Als dit bij je speelt raad ik je aan daar hulp bij te vragen, bijvoorbeeld met HSP coaching, maar ACT kan hier ook een goede therapie voor zijn.
5. Doe genoeg leuke dingen
Veel HSP’s zijn doorzetters en volhouders. Prima eigenschappen, maar de valkuil kan zijn dat je onvoldoende de tijd neemt voor leuke dingen. En die zijn nou juist broodnodig voor de juiste balans. Plan dus voldoende leuke activiteiten waar je van geniet.
Voor de HSS-HSP (prikkelzoeker) en hoogbegaafde HSP geldt hierbij ook nog dat er voldoende uitdaging in je leven moet zijn. Dit hangt samen met je behoeften en kan per moment verschillen. Leer dus extra goed afstemmen op jezelf in het moment.
6. Zorg voor vaste routines
Vaste routines op de dag geven je systeem rust en een gevoel van veiligheid. Er gebeuren regelmatig allerlei onverwachte dingen in het leven, het helpt voor de balans als er een aantal dingen dagelijkse (fijne!) routine zijn. Een klein ritueel bij het opstaan of gaan slapen bijvoorbeeld. Hou het vooral simpel: dim de lampen en beperk je schermtijd als je gaat slapen, neem even een momentje voor jezelf in de ochtend voor het (gezins)leven start.
Wat werkt voor jou?
Hoe is jouw energiebalans over het algemeen? Op welke manier hou je als HSP je energie in balans? Deel het en inspireer anderen!
Nog geen reacties. Reageer hieronder!