Hoogsensitiviteit en nachtmerries, met handige tips voor je nachtrust

Hoogsensitiviteit en nachtmerries
4 minuten

Heb je last van nachtmerries en ben je hoogsensitief? Dan ben je niet alleen. Als HSP ben je opmerkzamer voor subtiele details, ervaar je emoties intenser en heb je vaak een rijke innerlijke belevingswereld. Intense dromen kunnen een verstorende invloed hebben op de kwaliteit van je slaap en welzijn. In dit artikel meer over de relatie tussen hoogsensitiviteit en nachtmerries met concrete tips om hiermee om te gaan.

In dit artikel:

  • Wat zijn nachtmerries?
  • Hoogsensitiviteit en nachtmerries
  • Omgaan met nachtmerries

Wat zijn nachtmerries?

Nachtmerries zijn onaangename en vaak angstaanjagende dromen die zich voordoen tijdens de REM-slaap (Rapid Eye Movement), een fase van de slaap waarin dromen het meest levendig zijn. Tijdens een nachtmerrie kun je je machteloos, angstig of gestrest voelen. Hoewel nachtmerries voorkomen bij veel mensen, ervaren hoogsensitieve personen ze vaak intenser. Dit heeft te maken met de werking van het HSP brein, waardoor je opgedane prikkels diepgaander verwerkt en emoties intenser kunt ervaren.

Hoogsensitiviteit en nachtmerries

Als gevolg van de werking van je hoogsensitieve brein, kun je tijdens drukke periodes of lastige situaties in je leven een verhoogde gevoeligheid voor stress en prikkels ervaren. Dit kan leiden tot een grotere vatbaarheid voor nachtmerries. Je levendige verbeeldingskracht en sterke emotionele reacties overdag kunnen zich dan ’s nachts manifesteren als intensieve en verontrustende dromen.

Omgaan met nachtmerries als HSP

Hoogsensitiviteit en nachtmerries kunnen een intense combinatie zijn. Hoewel je nachtmerries natuurlijk niet altijd kunt voorkomen, kunnen deze tips wel helpen ze te verminderen of beter mee om te gaan.

1. Vermijd nare en intense beelden

Denk bijvoorebeld aan het nieuws, series met geweld of afbeeldingen van dierenleed. Vermijd deze vooral voor het slapengaan of als ze je lang bezig blijven houden.

2. Plan regelmatig me-time in

Een goede energiebalans helpt voor een goede nachtrust. Veel HSP’s hebben de neiging om maar door te gaan en vergeten af en toe tijd voor zichzelf te nemen. Juist tijdens je me-time kun je de prikkels die je hebt opgedaan verwerken. Hierdoor hoef je dat ‘s nachts niet via dromen te doen. Het is natuurlijk niet altijd dé oplossing, maar het kan je zeker helpen.

3. Geef aandacht aan je gedachten of gevoelens

Hoogsensitiviteit en nachtmerries kunnen elkaar versterken door negatieve gedachten en gevoelens weg te duwen. Probeer gedachten en gevoelens juist niet te bagatelliseren, bijvoorbeeld door tegen jezelf te zeggen dat het wel meevalt of (altijd) erger kan. Of het nou voor je brein logisch is of niet, je voelt wat je voelt en je hebt daar geen controle over. Duw je ze weg, dan komen ze vanzelf op andere manieren, zoals in nachtmerries, weer terug. Schrijf eens op wat er allemaal aan gedachten en/of gevoelens in je zitten. Doe dit zonder te oordelen, observeer ze gewoon.

4. Deel je ervaringen

Zit je iets dwars of heb je te maken met onzekere factoren in je leven die je bezig houden? Praat er regelmatig over met mensen om je heen die je vertrouwt. Dit helpt bij het verwerken van je ervaringen.

5. Zorg voor schakeltijd

Heb je ‘s avonds nog een vergadering, afspraak of heb je gesport? Ga dan niet direct bij thuiskomst naar bed.  Dit kan de relatie tussen hoogsensitiviteit en nachtmerries negatief versterken. Je hoofd gonst ongetwijfeld nog na van de opgedane indrukken en dit heeft verwerkingstijd nodig.Ga even wandelen of nestel je op de bank en kom even bij. Wat jou ontspanning geeft is hierin leidend.

6. Zorg voor rituelen

Rituelen zorgen voor veiligheid en rust. Denk aan een slaapritueel waarbij je de lichten dimt, een ademhalingsoefening doet ter ontspanning en je zo rustig op de nacht voorbereid. Een vast ritme in het opstaan en gaan slapen helpt hierbij ook. Ontdek wat voor jou daarbij wel en niet werkt.

7. Houd een droomdagboek bij

Houd een dagboek naast je bed bij om je dromen direct na het ontwaken op te schrijven. Door je dromen op te schrijven, kun je patronen identificeren en beter begrijpen wat ze betekenen.

Tot slot

Hoogsensitiviteit en nachtmerries kunnen vooral in drukke of lastige tijden een uitdaging zijn. Nachtmerries zijn een natuurlijke reactie op overprikkeling en intense emoties. Door bewust te zijn van je sensitiviteit en goed voor jezelf te zorgen, kun je de impact van nachtmerries verminderen. Met geduld, begrip en de juiste manieren die voor jou werken, kun je streven naar een betere nachtrust en een meer gebalanceerd leven als HSP.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoogsensitiviteit en nachtmerries

Ook interessant