Stop en check, waarom HSP eerst even op de rem gaan staan

Stop en check systeem HSP
3 minuten

Denk je veel na en overdenk je je keuzes grondig voordat je een beslissing maakt? Dit komt door het stop en check systeem dat kenmerkend is voor hoogsensitieve mensen.

Je gaat als het ware eerst op de rem alvorens je tot actie overgaat. Afhankelijk van hoe jouw rem staat afgesteld kan dit leiden tot hele goede beslissingen of misschien blijf je juist op de rem staan en daarmee maar wikken en wegen. In dit artikel ga ik je meer uitleggen over hoe dit systeem werkt.

Stop en check

Je herkent het vast wel, je denkt na over een nieuwe stap in je leven, maar voor je beslist wat en of je het gaat wagen overdenk je zorgvuldig alle voor- en nadelen. Het liefst laat je niets aan het toeval over en wil je echt zeker weten dat dit een goede beslissing is. Eerst even stoppen en checken dus om vervolgens de beste keuze te maken in het belang van zowel jezelf als de anderen die erbij betrokken zijn.

Waarom HSP eerst even op de rem gaan staan

HSP coach Maaike: Hoe werkt dit met je hoogsensitiviteit? Alvorens je in actie komt stop je even, zodat je eerst de risico’s en kansen zorgvuldig in kunt schatten. Je wilt eerst even de hei overzien om te kijken of dat het überhaupt zinvol is en je beter weet waar je aan begint.

Een rem met een functie

Wanneer je rem goed werkt zul je zorgvuldige overwegingen maken en zal je keuze meestal succesvol uitpakken. Uit onderzoek is ook gebleken dat hoogsensitieve mensen dankzij dit stop en check systeem betere keuzes maken. Het kost in verhouding echter wel meer energie waardoor je sneller herstelmomenten nodig hebt dan een niet-HSP.

Wanneer de rem te goed werkt

Als deze rem niet goed afgesteld staat, bijvoorbeeld omdat je regelmatig afwijzing hebt gekend in je leven, is de kans groot dat je vooral op mogelijke risico’s gaat anticiperen. Je ziet dan allerlei drempels of je bent bang dat anderen je ideeën zullen afwijzen. Dit wordt ook wel afwijzingsgevoeligheid of rejection sensitivity genoemd.

Je blijft dan min of meer verlamt op de rem van het stop en check systeem staan waardoor je te weinig of zelfs helemaal niet in actie komt. Je ziet dan vooral allerlei risico’s (voor afwijzing, teleurstellingen en/of vermeende fouten) en de kans bestaat dat je van alles gaat vermijden.

Hoe ga je daar mee om? Je hebt ooit de rem om veiligheidsredenen zo sterk afgesteld. Ga jezelf er niet om veroordelen, maar neem eens waar wat er in je lichaam gebeurt op het moment dat je op de rem blijft staan.

Vervolgens kun je, al dan niet met HSP begeleiding, stap voor stap de rem wat losser gaan leren laten. Het is belangrijk dat dit in een vertrouwde en veilige setting gebeurt, zodat je een nieuwe ervaring creëert met het aangaan van nieuwe (en spannende) situaties.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Stop en check systeem HSP

Ook interessant

2 Reacties

  1. Hallo Maaike,
    Ik sta voor een grote keuze in mijn leven, sta ermee op en ga ermee naar bed, al een paar jaar. Zou jij me hiermee kunnen helpen?
    Hartelijke groet, Sandra.


Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.