Wat betekent geluk voor HSP?

Wat betekent geluk voor HSP
2 minuten

Het internet en de boeken staan bol van een gelukkig leven. Nederland staat bovendien op nummer zes in de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Geluk lijkt dus voor ons voor het oprapen. Maar hoe zit dat precies en wat betekent geluk voor HSP?

Wat is geluk?

Geluk wordt gezien als een combinatie van factorenwaarbij jouw eigen kijk op het leven, je verwachtingen en de omstandigheden een rol spelen. Het geluksgevoel wordt daarom door iedereen anders ervaren.

Ingenieur Mo Gawdat bedacht een handige formule voor geluk: 

Geluk = jouw perceptie van de gebeurtenissen in je leven – jouw verwachtingen van het leven

Dat wil zeggen dat je in meer of mindere mate geluk ervaart wanneer jouw perceptie en verwachtingen synchroon lopen of boven verwachting (ten positieve).

Maakt succes gelukkig?

Veel mensen denken dat succes gelukkig maakt. Maar niets is minder waar. “Hoe meer fortuin ik vergaarde, hoe ongelukkiger ik werd,”  zegt Gawdat. Dat is de reden dat hij op zoek ging naar wat geluk en de geluksformule ontwikkelde.

Succes bestaat mede uit een aantal externe factoren zoals de behoefte aan diensten of producten in de samenleving, het tegenkomen van de juiste mensen waardoor het balletje gaat rollen enzovoorts. En het lastige met externe factoren is dat we er maar beperkt invloed op hebben.

Is jouw geluk afhankelijk van hoe succesvol je bent (op welk terrein dan ook) dan ben je deels afhankelijk van de respons van de buitenwereld. Iets wat bij hoogsensitiviteit sowieso al een valkuil is. 😉

Belangrijke behoeften voor HSP - HSP coach Maaike

Voldoening: geluk van binnenuit

Geluk komt en gaat en is een combinatie van factoren. Als we gaan kijken op welk geluk we invloed hebben, dan hebben we het eigenlijk meer over voldoening. Oftewel tevreden zijn met wat je wél hebt, met wat je vandaag gedaan hebt en de kleine of grotere stappen die je vandaag gezet hebt waar je trots op kunt zijn. 

Dat klinkt heel simpel en zodra je jouw focus naar binnen draait wordt het dat ook. Het is vaak een kwestie van je aandacht verleggen van bezig zijn met wat de buitenwereld, denkt, verwacht enz. naar wat je zelf wilt en voelt. Voor perfectionisten geldt daarnaast vaak ook dat de lat wel wat lager mag. 😉 Stel je doelen bij naar haalbare proporties.

Ook zingeving speelt een belangrijke rol bij voldoening. Veel hoogsensitieve mensen willen iets betekenen voor een ander of de maatschappij, dit geeft een fijn & voldaan gevoel. Daar heb je ook meteen het antwoord op de vraag: wat betekent geluk voor HSP?

 💡 Tips voor voldoening:

 • Stel haalbare doelen.
 • Maak voldoende plezier in je leven.
 • Zorg voor zingeving in je leven.
 • Wees dankbaar voor wat wél gelukt is.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP en Geluk

Ook interessant

3 Reacties

   • Hallo Maaike

    Fijn om op jou site te lezen over HSP. Ik ben kort geleden achter gekomen dat ik HSP ben. Ik lees vaak stukken op pinterest van jou en wat heeft het mij al enorm geholpen om ermee om te gaan. Ik heb een zwaar tijd achter de rug en door dat ik beter kan omgaan met mijn HSP ben ik nu onderweg naar een beter leven. Ik leer mezelf nu ook beter kennen en mijn partner ook. Wat is het fijn als je weet waarom je reageer zoals jij reageer. En omdat ik mezelf beter kan uitleggen krijg ik beter begrijp. Niet iedereen begrijp mij en dat kan soms lastig zijn, maar daar leer ik nu ook mee om te gaan en het is nog wennen voor mij, omdat ik altijd mezelf heb weg gezijverd en nu leer ik mezelf op de 1ste plaats te zet. En het geef me zoveel ruimte om betere keuses te maken voor mezelf. Bedankt voor het delen van je stukken en dat het mij zoveel geholpen heeft. Ben er nog niet maar heb veel geleerd van hoe ik in elkaar steekt.
    Groeten herecia Baars


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *