Zo worden je goede voornemens succesvol

Zo worden je goede voornemens succesvol
2 minuten

Het einde van het jaar is een mooi moment om de balans op te maken, maar dit kan natuurlijk ook per seizoen, per week of zelfs per dag (met kleinere doelen).

Hoe was het afgelopen jaar? Van welke situaties heb je genoten? Waar liep je tegenaan? Zijn er zaken die je zou willen veranderen?

Voor velen begint januari met goede voornemens om het nu echt anders te doen om dan na een maand te constateren dat het niet gelukt is. Zonde want een voornemen tot een succesvol einde brengen is zó leuk! Hoe komt het toch dat ze zo vaak mislukken? Ik heb bij mezelf ontdekt dat het eigenlijk heel simpel is.

We vergeten vaak deze 3 essentiële stappen:

1. Begin vandaag

Een voornemen is leuk, maar ook erg vrijblijvend. Het is geen beslissing, je bent het van plan. Je geeft jezelf daarmee de ruimte om het niet te doen. Dat kan allerlei redenen hebben: van een weerstand in jezelf om te veranderen tot uitstellen. Zo creëer je voor jezelf nog een extra hindernis, wat het juist moeilijk maakt. Want kiezen om iets te veranderen wanneer dit jou ten goede komt, hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn.

💡 Als jij er voor gaat dan kies je voor jezelf. En alles wat jou ten goede komt is een eitje vergeleken bij dingen volhouden die je niet passen. Er is geen toekomst, er is alleen nu. Begin vandaag. Doe het NU!

2. Creëer ruimte

Om iets te veranderen in jezelf heb je ruimte nodig. Deze ruimte creëer je door alles los te laten dat je niet meer dient.

💡 Ruim op en maak je huis grondig schoon. Ga het niet doen omdat het ‘beter’ is, maar alleen als je die behoefte van binnenuit voelt.

3. Focus op je doel

Elke verandering kent ups en downsIets loslaten is ook afscheid nemen van een vertrouwd mechanisme dat je een lange tijd gediend heeft. Je hersenen zijn geneigd te focussen op wat er fout gaat waardoor je ontmoedigt kunt raken.

💡 Zorg dat je elke keer dat je merkt dat het die kant op gaat je je focus weer richt op je einddoel:

 • Wat wil je ook alweer bereiken?
 • Voor wie doe je dit?

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Goede voornemens HSP

Ook interessant

2 Reacties

 1. Hallo Maaike,

  Bedankt voor je nuttige tips tijdens deze drukke dagen!
  Via deze weg wens ik je hele prettige feestdagen en een gezond 2019 toe.

  Groeten,
  Peter van der Most


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *