Anders zijn is oké, lieve HSP!

Anders zijn - dansen

Anders zijn dan anderen, dat is iets wat alle hoogsensitieve mensen herkennen. Vaak zijn ze zich dit al vanaf hun kindertijd bewust. In dit artikel wil ik je meenemen in hoe dat komt en waarom het niet erg hoeft te zijn dat je als HSP anders bent.

Wat is anders zijn eigenlijk?

Je kunt alleen maar anders zijn ten opzichte van iets, de norm. En de norm is dan het gemiddelde, waar de meerderheid aan voldoet. Je kunt op allerlei fronten ‘anders zijn’ zoals bijvoorbeeld je seksuele geaardheid, je houding (zoals eigenzinnig of excentriek), je intelligentie en je sensitiviteit. Het zijn eigenlijk maar voorbeelden want het kan van alles zijn waarbij je niet past binnen ‘het gemiddelde’. Anders zijn is dus in feite niets anders dan afwijken van de meerderheid.

De behoefte om erbij te willen horen

Wij mensen verwarren nog weleens het gemiddelde met wat goed en fout is aan ons gedrag. En daar hebben we een reden voor: namelijk de behoefte om erbij te horen. Dat is een oerbehoefte en daarmee een van de sterkste drijfveren van ieder mens die je onder andere direct voelt zodra je ‘afwijkt’. Dit komt omdat samenzijn van oudsher betere kansen op overleving geeft voor ons als soort.

De behoefte aan verbinding is diepgeworteld en de angst voor (mogelijke) afwijzing omdat je afwijkt ligt voor de hand als je anders bent. Zeker als je een of meer negatieve ervaringen in die hoek hebt meegemaakt. Bijvoorbeeld doordat je gepest bent, een nare werkervaring hebt ervaren of op een andere manier met afwijzing te maken hebt gehad.

Waarom hoogsensitieve mensen anders zijn

De wijze waarop je als je HSP de wereld waarneemt, is genuanceerder dan niet-hoogsensitieve mensen. Je ziet meer details om je heen met al je zintuigen en in gedrag bij anderen. Details die niet altijd opgepikt worden door niet-hoogsensitieve mensen om je heen. Alvorens je in actie gaat, verwerk je al deze details grondig. Daardoor duurt het bijvoorbeeld langer voordat je een keuze hebt gemaakt.

Daarnaast lijkt het erop dat HSP’s een verhoogde activiteit in spiegelneuronen hebben. Dat wil zeggen dat je je makkelijker in kunt leven in de beleving en emoties van een ander. Zo’n 15-20% van de bevolking is hoogsensitief, dit percentage is ook in meer dan 100 diersoorten gevonden. Oftewel: hoogsensitieve mensen zijn in een populatie in de minderheid. Maar zijn ze daarmee minder belangrijk?

Anders zijn als HSP

Er is dus een grote groep, de meerderheid, die hetzelfde is. Daarbuiten heb je andere mensen. Zoals bijvoorbeeld hoogsensitieve mensen. Om te begrijpen waarom anders zijn oké is, is het belangrijk te begrijpen dat er in een groep meerdere rollen bestaan. Een groep bestaat onder meer uit een meerderheid, maar ook uit mensen die geen meerderheid zijn. Er is bijvoorbeeld ook een leider in een groep. Van een leider heb je er maar één nodig per groep. Maar ook de raadgevers zijn dunner gezaaid.

Elaine Aron noemt hoogsensitieve mensen vanuit vroege tijden de raadgevers. Dit zijn de mensen die weloverwogen keuzes maken, details waarnemen en daardoor rekening houden met allerlei factoren. Vanuit die overweging geven ze een advies. Dat wil niet zeggen dat hoogsensitieve mensen geen leider kunnen zijn, dit is mede afhankelijk van andere eigenschappen van de persoonlijkheid. Je bent namelijk niet alleen hoogsensitief, maar je bezit ook andere karaktereigenschappen die jou maken tot wie je bent en bepalen welke rol in een groep geschikt is voor jou. Lees bijvoorbeeld ook eens de 4 verschillende HSP types.

Anders zijn is oké

Omarm jouw authenticiteit. Je hoeft niet zoals anderen te zijn, je bent oké zoals je bent. Ik hou zelf erg van de uitspraak: ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Het is zelfs de grond waarop ik de praktijk ben gestart. Ik had namelijk moeite met de algemene HSP adviezen die voor mij vaak helemaal niet werkten. En hoewel ik op deze website natuurlijk ook niet ontkom aan een aantal algemene adviezen, probeer ik toch altijd zoveel mogelijk te benadrukken dat je naar jezelf moet luisteren.

Ik weet namelijk wel iets van hoogsensitiviteit maar niet wat voor jou persoonlijk het beste werkt. Er is er maar één die dat weet en dat ben jij! Het is aan jou om daar naar te luisteren en als je daar aan twijfelt ben je van harte welkom in de praktijk (in Boskoop of online). Dat is namelijk de kern van wat ik jou leer met inachtneming van je hoogsensitiviteit en eventueel andere eigenschappen: wat heb jij nodig en wat werkt voor jou? Dans jouw eigen levensdans.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Dansen - anders zijn

Ook interessant

2 Reacties

  1. Bedankt Maaike.
    Ik begrijp wat er staat ik voelde me als kind al nergens bij horen en vindt weinig aansluiting.
    Ik weet inmiddels dat ik als hooggevoelig kind op de wereld kwam.
    Helaas nooit begrepen gevoeld, dat heeft een diepe impact op me gemaakt. Gelukkig krijg ik nu stukje bij beetje mij kleine geniet momentjes terug.
    Het blijft zoeken naar wat ik nodig heb, kleine puzzel stukjes.

    Lieve groet Monique

  2. Beste Maaike, heel herkenbaar, ook ik wilde er graag bij horen en deed van alles voor iedereen. Tot ik een paar keer een flinke klap achteraf heb gehad omdat er toen ineens niks meer deugde van hetgeen ik gedaan had.. ben nu bij een coach en die leerde mij dat ik te aardig was en daardoor heel vaak werd teleurgesteld. Ben er nog lang niet maar werk er aan om meer bij mezelf te blijven en ook nee kan zeggen.
    Lees graag jouw stukjes.

    Groet LVH


Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.