11 handige HSP tips die je moet weten als je hoogsensitief bent

11 handige tips die je moet weten als je hoogsensitief bent
5 minuten

Ben je hoogsensitief? Dan heb ik hier 11 handige HSP tips voor je op een rijtje gezet. Zo kun je met concrete handvatten aan de slag en zul je merken dat het leven met je hoogsensitiviteit leuker wordt. Doe er je voordeel mee & enjoy!

11 handige HSP tips

Probeer deze handige HSP tips uit en kijk wat het beste voor jou werkt.

1. Stap voor stap

Soms lijkt de berg te hoog om te beklimmen. Of het nu gaat om werk, een vakantie, je huishouden of iets anders. Hak de berg in stukjes en focus je steeds op je volgende stap en niet zozeer op hoe je dat ooit gaat bereiken.

11 handige tips die je moet weten als je hoogsensitief bent- hoogsensitief

2. Hou overzicht

Overzicht helpt om je hoofd leeg te maken (en te houden  😉 ). Ga na wat jij hiervoor nodig hebt. Voor mij werkt de organizer hieronder bijvoorbeeld erg goed om alles goed te organiseren. Met twee bedrijven (fotografie en de praktijk), allerlei social media kanalen, een huishouden en sociaal leven is dat voor mij onmisbaar om overzicht te houden.

Overzicht helpt om je hoofd leeg te maken (en te houden  😉 ). Ga na wat jij hiervoor nodig hebt. Voor mij werkt de organizer hieronder bijvoorbeeld erg goed om alles goed te organiseren. Met een drukke onderneming, allerlei social media kanalen, een huishouden en sociaal leven is dat voor mij onmisbaar om overzicht te houden.

Bestellen >> 

3. Check je gevoel

Je kunt met je hoofd nog zulke praktische keuzes maken maar als het niet matched met waar jij behoefte aan hebt krijg je daar vroeg of laat last van. De mind wil graag alles onder controle hebben maar je gevoel is niet altijd te sturen. Zeker wanneer je het lastig vindt om een grens van jezelf te accepteren kan dat gevoel je plannen in de weg zitten. Maar je kunt het ook omdraaien: Eerst voelen waar je behoeftes liggen en daarop je planning passend voor jou maken.

4. Geef jezelf de tijd om te wennen

Veranderingen kunnen lastig voor je zijn. Dit heeft mede te maken met je diepgaande wijze van verwerken. Hierdoor heb je gemiddeld wat meer tijd nodig om te wennen aan een nieuwe situatie, collega of bijvoorbeeld een nieuwe baan. Geef jezelf de ruimte om het allemaal te laten zakken, dat scheelt een hoop frustratie.

5. Hoogsensitief = positief!

Ik hoor maar al te vaak dat mensen het maar lastig vindenen dat is het soms ook. Maar gelukkig is er meer dan die lastige uitdagingen. Als je het even lastig hebt herinner jezelf dan aan je kwaliteiten en doe je voordeel met de stappen van de positieve HSP flow.

HSP voordelen

10 HSP voordelen voor je op een rijtje.

Positieve flow

Loop je even vast met je HSP? Lees deze stappen.

Kwaliteiten

Ken je deze kwaliteiten van jezelf al?

6. Hoe kom jij tot rust?

Om overprikkeling te voorkomen is het belangrijk op tijd rust te nemen. Maar dan wel op jouw manier. Het heeft geen enkele zin om yoga te doen of te mediteren als dit niet bij je past. Iedereen ontspant namelijk op zijn eigen wijze. Voor sommigen is dat het lezen van een informatief boek en voor anderen een roman. Om maar een voorbeeld te noemen. Kijk daarom vooral goed naar wat voor jou werkt en voor de HSS’ers onder ons, ook niet saai is! Maak eens een lijstje voor jezelf. En check ook even dit ideale me-time recept voor inspiratie.

7. Keep it simple

Maak het niet te ingewikkeld voor jezelf. Leg indien nodig hier en daar je lat wat lager. Je zult merken dat je daardoor veel meer voldoening ervaart en dat komt ten goede aan je humeur.

8. Je bent niet overal verantwoordelijk voor

Ieder mens maakt zijn eigen keuzes en heeft hier ook de consequenties van te dragen. Met je meevoelende vermogen is de kans groot dat je zo meeleeft dat je geneigd bent om dingen voor anderen op te lossen. Voor je het weet voel je je overal verantwoordelijk voor. Dit mag je echt af leren. Er voor de ander zijn door te luisteren is genoeg en zelfs dat is geen verplichting. 😉

9. Ben je extravert & snel verveeld?

Dan ben je waarschijnlijk HSP/HSS. Je herkent je mogelijk niet helemaal in veel beschrijvingen van hoogsensitieve mensen. Ben je juist graag bezig en hou je ervan in contact te zijn met mensen? Lees dan deze HSS kenmerken even door.

HSP en snel verveeld Lees de kenmerken van HSS

10. Boeken met achtergrondinformatie

Hierin vind je duidelijke achtergrondinformatie over stress en burn-out en zit vol met allerlei handige tips en oefeningen om je daarbij te helpen. 

Bestellen >>

Bevat veel goede info over de gevolgen van trauma’s. Een dikke pil maar zeker de moeite waard wanneer je hier meer over wilt weten. 

Bestellen >>

Meer inzicht in waarom de communicatie soms stroef verloopt? Of wil je gewoon meer inzicht in jezelf? Dit model is heel toegankelijk en verhelderend. 

Bestellen >>

11. Reflecteer van tijd tot tijd

Ben je tevreden met je leven zoals het nu gaat of zou je dingen willen veranderen? Reflecteer van tijd tot tijd en pas zo nodig dingen in je leven aan. Zo blijf jij aan het roer van je leven. 🙂

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

11 handige tips als je HSP bent

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.