Een nieuw jaar als hoogsensitief persoon, verdieping en plezier

Een nieuw jaar als hoogsensitief persoon
4 minuten

Hoe kun je je het beste voorbereiden op een nieuw jaar als hoogsensitief persoon? Een nieuw jaar betekent vaak nieuwe kansen, uitdagingen en verwachtingen. Het is een mooi moment om te reflecteren op je leven en nieuwe doelen te stellen. Wat wil je dit jaar graag bereiken? In dit artikel een aantal tips om je voor te bereiden op het nieuwe jaar met een aantal suggesties voor de eerste maanden.

Als je hoogsensitief bent, denk je vaak diep na en in meerdere stappen vooruit. Daar kun je in veel situaties je voordeel mee doen bij het maken van keuzes, geven van je mening of bedenken van nieuwe stappen. Maar het helpt je ook om van tijd tot tijd te reflecteren op je leven. Deze vorm van zingeving kan je veel voldoening geven. Bovendien heeft je hoogsensitieve brein graag overzicht, dus het is een goed idee om je voor te bereiden op een nieuw jaar als hoogsensitief persoon.

Hoe was het afgelopen jaar?

Voordat je het nieuwe jaar begint, neem de tijd om te reflecteren op het afgelopen jaar. Als HSP voel je dingen intens, dus het is waardevol om even stil te staan bij het voorgaande jaar. 

  • Welke momenten waren het meest betekenisvol?
  • Waar liep je tegenaan?
  • Waar ben je dankbaar voor?

Focus op een nieuw jaar als hoogsensitief persoon

Schrijf op wat je belangrijk vindt voor het komende jaar. Dit helpt je om gericht te blijven en geeft je een kompas voor het jaar dat voor je ligt.

  • Welke dingen vind je belangrijk om (meer) te gaan doen dit jaar?
  • Waar zou je aan willen werken bij jezelf?
  • Wat of wie zou jou daarbij kunnen helpen?
  • Waar word je blij van?

Een vision board maken

Veel HSP zijn visueel ingesteld en een vision board kan je dan ook goed helpen bij het stellen van je doelen, dromen en wensen voor het nieuwe jaar. Knip afbeeldingen en teksten uit tijdschriften en creëer een collage die je inspireert. Dit kun je natuurlijk ook online doen, met als voordeel dat je heel wat afbeeldingen tot je beschikking hebt. Print je collage daarna uit en hang hem in huis op.

De start van het nieuwe jaar

Hoe kun je een nieuw jaar als hoogsensitief persoon op een fijne manier starten? Hieronder lees je een aantal tips om je te inspireren.

Pas op de plaats en rust

Na alle drukte van de feestdagen en met de aankomende start van het nieuwe jaar, zorg ervoor dat je momenten van rust inplant als je dat nodig hebt. Voor HSP/HSS en hoogbegaafde HSP kan een teveel aan rust al snel averechts werken, omdat onderprikkeling dan op de loer ligt. Dus kijk goed naar jouw eigen behoefte en stem daar je planning op af.

Plan leuke dingen in januari en februari

Naast rustig kunnen de eerste maanden wel eindeloos saai en eentonig voelen. Het is weliswaar een tijd dat je vrij bent van verplichtingen van de feestdagen, maar er is ook even helemaal niets om naar uit te kijken.

Na alle drukte van de feestdagen en met de aankomende start van het nieuwe jaar, zorg ervoor dat je fijne momenten van rust inplant. Of het nu gaat om een dagje wellness, een boek lezen of gewoon niets doen, deze momenten zijn cruciaal om te herstellen en op te laden.

Natuurprojecten

Als HSP voel je je vaak verbonden met de natuur. Begin het jaar met het planten van een nieuwe plant of bloem, of start een klein tuintje. Je kunt ook natuurlijke materialen verzamelen, zoals stenen, schelpen en takjes, om kunstwerken of decoraties te maken.

Maak foto’s

Ga op een fotowandeling, zelfs als het in je eigen achtertuin of buurt is. Focus op de kleine details – de textuur van een blad, de kleur van de lucht, het patroon van schaduwen. Dit helpt je om in het moment te zijn en de schoonheid in de kleine dingen te waarderen.

Cursus of workshop

Meld je aan voor een creatieve cursus of workshop. Deze beginnen vaak in de eerste maanden van het jaar weer. Dit kan schilderen, dansen, keramiek of een andere kunstvorm zijn. Het is een geweldige manier om jezelf uit te drukken en nieuwe mensen te ontmoeten die soortgelijke interesses delen.

Blijf in beweging

Beweging is gezond voor je en helpt je te ontspannen en weer op te laden. Maak regelmatig wandelingen in de natuur of in een rustige omgeving. Tijdens deze wandelingen kun je reflecteren, mediteren of gewoon genieten van de rust. Heb je als doel om meer te bewegen? Daag jezelf dan rustig aan uit door je aantal stappen op te bouwen.

Tot slot

Een nieuw jaar brengt nieuwe mogelijkheden en uitdagingen met zich mee. Voor HSP’s kan dit een extra intense tijd zijn. Door te reflecteren, fijne dingen te ondernemen, en rustmomenten in te plannen, kun je een nieuw jaar als hoogsensitief persoon met vertrouwen tegemoet treden. Onthoud dat jouw hoogsensitiviteit veel mooie kwaliteiten met zich meebrengt en door goed voor jezelf te zorgen, kun je ze ten volle benutten.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Een nieuw jaar als hoogsensitief persoon

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.