Hoogsensitiviteit en relaties, 7 HSP tips

Hoogsensitiviteit en relaties
5 minuten

Ik krijg regelmatig vragen over hoogsensitiviteit en relaties. Waar moet je op letten? Is het belangrijk dat je partner ook hoogsensitief is? Antwoorden op deze en andere vragen vind je in dit artikel.

Je verwerking & inlevingsvermogen

Als je hoogsensitief bent neem je meer nuances waar en verwerk je deze diepgaander. Ook zijn de spiegelneuronen van hoogsensitieve mensen actiever. Dat wil zeggen dat je je goed kunt inleven in een ander. Er komt dus meer informatie binnen, je verwerkt dit grondig (ik noem dit altijd: eerst de hei overzien) en met je inlevingsvermogen sta je dus al sneller stil bij de gevolgen voor anderen.

De kans dat je iets wilt doen voor de ander (bijvoorbeeld door iets voor jezelf te laten) is dan groot. Maar jij bent er natuurlijk zelf ook nog met jouw grenzen en je kunt niet alles van een ander oplossen. Bijvoorbeeld omdat het niet jouw verantwoordelijkheid is en de ander zijn of haar eigen worstelingen heeft. Leer goed te onderscheiden wat van jou is en wat van de ander.

De juiste levenspartner voor jou?

Je bent meer dan alleen hoogsensitief en wie er bij je past hangt daarom ook af van andere factoren. Vaak is dit een kwestie van een gevoel vanuit je intuïtie. Belangrijk is onder andere dat je je veilig en jezelf bij iemand voelt. Een beetje aanpassen in een relatie is normaal, maar als je daardoor jezelf niet meer kunt zijn wordt het tijd om je af te vragen of dat het je waard is.

Is het belangrijk dat je partner ook hoogsensitief is?

De vraag of het belangrijk is dat je partner ook hoogsensitief moet zijn krijg ik regelmatig. Ben je erg verschillend en kun je elkaar daar de ruimte in geven, dan kan dat net zo’n goede match zijn als twee mensen die juist op elkaar lijken. Dat komt omdat de verschillende eigenschappen elkaar goed kunnen aanvullen. Een voordeel tussen twee HSP’s zou kunnen zijn het begrip, maar de uitdaging juist weer het intense voelen bijvoorbeeld. Oftewel: er is geen eenduidig antwoord te geven op wie de ware is. En dus ook niet op de vraag of je partner ook hoogsensitief zou moeten zijn.

Verliefd zijn als HSP

Hoogsensitiviteit en relaties, 7 HSP tips

HSP tip 1: Goede communicatie is cruciaal

Iemand die niet hoogsensitief is zal het wat lastiger te begrijpen vinden wat voor jou heel normaal is. Daarom is het essentieel om goed te communiceren en je partner deelgenoot te maken van wat je voelt en waar je behoefte aan hebt. Zo kan je partner je beter begrijpen en rekening met je houden.

HSP tip 2: Wees specifiek en overleg

Wees specifiek in wat wel en niet voor je werkt en wat je nodig hebt. Omgekeerd kun je dit ook aan je partner vragen, zodat jullie samen kunnen kijken hoe jullie het beste met bepaalde situaties om kunnen gaan en daarbij rekening met elkaar kunnen houden. Check ook of je ergernissen bijvoorbeeld voortkomen uit je je sensitiviteit of heb je wellicht bij je zelf de overprikkelingsgrens bereikt en is het tijd voor wat ME-time?

Ter inspiratie

Een inspirerende kijk op relaties door Alain de Botton van the School of Life vind je in deze video (Engels):

HSP tip 3: Geef elkaar de ruimte

Hoogsensitief of niet, elk mens heeft ruimte nodig. Je hoeft niet alles samen te doen en zeker als je hoogsensitief bent heb je af en toe even alleen tijd nodig. Voor een duurzame relatie is dit echt essentieel. Ken je behoeften en hou er voldoende rekening mee voor jezelf en je partner.

Wees niet bang daarin je ruimte in te nemen, een juiste partner is bereid je die met liefde te geven. Een partner die alle ruimte zelf vaak onbewust opeist, is zeer waarschijnlijk geen geschikte partner. Wees behoedzaam met je begrip voor omstandigheden of eventueel het verleden van de ander, want er is geen excuus voor het niet krijgen van de ruimte die van jou is! En dat is op z’n minst zo’n 50% in een relatie.

HSP tip 4: Neem tijd voor jezelf

Omdat je je zo goed kunt inleven in anderen en dus ook in de gevoelens van je partner, is het goed om regelmatig tijd voor jezelf te nemen. Me-time zorgt voor een time-out in de aanvoer van prikkels en voorkomt overprikkeling. Maar helpt ook om stil te staan bij wat je zelf voelt en wilt. Dit geldt ook voor dat je in actie komt voor een ander: neem even de tijd om alles te laten bezinken en bekijk goed of je wel in actie moet komen.

HSP tip 5: Plan tijd voor een gesprek in

Voor sommige stellen werkt het goed om dit op regelmatige basis te doen, bij anderen werkt het weer goed om dit zo nu en dan te doen. Maar voor alle stellen is het goed om zo nu en dan met elkaar te praten over hoe het gaat, waar de behoeften liggen en daarin naar elkaar te luisteren.

HSP tip 6: Emotioneel? Laat het eerst even zakken

Regelmatig zie ik HSP’s worstelen met emoties en de intensiteit ervan. ‘Ik wil niet wéér huilen’, ‘ik kan erg boos zijn’ enzovoorts. Als je hoogsensitief bent zijn je emoties vaak intenser en hoewel dat misschien anders is dan bij anderen in je omgeving, is er niks mis mee. De een reageert nou eenmaal sterker dan de ander.

Wel kan het handig zijn de heftigheid van de emotie eerst te laten zakken voor je tot actie over gaat. Emoties zijn niet altijd de beste raadgevers, zeker niet als ze hoog zitten. Dus ook hier geldt: geef jezelf de tijd en ruimte en accepteer dat emoties oké zijn. Dat gaat ook op voor de fase van verliefdheid, dit kan behoorlijk intens zijn. Zorg dat je tussendoor een beetje rust kunt vinden.

HSP tip 7: Werk aan de relatie met jezelf

Voor een relatie met de ander heb je ook een goede relatie met jezelf nodig. Heb je moeite met het accepteren van jezelf of je sensitiviteit? Werk er dan aan door artikelen op deze website of boeken over hoogsensitiviteit en aanverwante thema’s te lezen, cursussen in persoonlijke ontwikkeling te volgen of vraag hulp via bijvoorbeeld HSP coaching.

Meer lezen over hoogsensitiviteit en relaties?

Wil je graag meer de diepte in over hoogsensitiviteit en relaties? Lees dan zeker even het boek van Elaine Aron, hoogsensitieve personen in de liefde. Ze geeft veel uitleg en nog meer handige tips voor in je relatie.

 Bestellen >

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoogsensitiviteit en relaties

Ook interessant

1 Reactie

  1. Inje vehaal staat je grenzen aangeven in je relatie wat van jou is en van de ander .Daar gaat het bij mij als hps steeds mis .vooral bij mij in mijn werk omdat ik mijn grens niet aangeef in mijn relatie tegen over clienten en colega,s.als ik dat wel doe. dan kan ik ook mijn werk sneller doen.Omdat ik dat niet doe voelen mijn collega,s gefrusteerd en boos .ik werk in een verpleeghuis als gastvrouw en helpende ..ik weet niet hoe ik moet beginnen.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *