Leven met je hoogsensitiviteit in balans

Hoogsensitiviteit in balans
4 minuten

Leven met je hoogsensitiviteit in balans geeft ruimte om meer te genieten van alle voordelen die je sensitieve eigenschap biedt. Zoals eb en vloed komen en gaan zo heeft de mens ook behoefte aan een balans tussen gezelschap en stilte, tussen inspanning en ontspanning. Als je hoogsensitief bent en daardoor het leven intenser waarneemt, is dit zelfs een must. Doe je dit niet of te laat, dan zal je merken dat je sneller geprikkeld reageert en informatie niet of nauwelijks meer opneemt.

Daarbij kan je inlevingsvermogen zo groot zijn dat het soms lijkt alsof de behoefte van een ander die van jou is. Hierdoor kan je het contact met jezelf en je eigen behoeften kwijtraken en is het zelfs noodzakelijk even helemaal alleen te zijn om zo je eigen behoeften weer te voelen.

💡 Dit gaat niet om een saaie balans waarbij je elke dag en op elk moment helemaal zen bent. Dat is onmogelijk en op den duur ook ongelofelijk saai (zeker wanneer je een hoogbegaafde HSP of prikkelzoekende, of HSP/HSS bent). Het gaat meer om een globale balans waarbij net als met golven van de zee je de ene keer wat meebeweegt in actie en de andere keer in weinig activiteit. Je behoefte aan de een of ander is hierbij altijd de leidraad.

Hoogsensitiviteit in balans: je zenuwstelsel

Je zenuwstelsel is gevoeliger dan gemiddeld. Dat betekent bijvoorbeeld dat je sneller kan schrikken en het ook even duurt voordat de adrenaline weer uit je systeem is. Een mooi voorbeeld is een stroomstoot krijgen van elektra. Niet-hoogsensitieve mensen zullen sneller hun schouders ophalen of het in sommige gevallen zelfs lekker vinden, terwijl hoogsensitieve mensen de schok als een klap in hun lichaam ervaren die nog een tijdje naar blijft voelen.

Sta je langdurig onder stressvolle omstandigheden en heb je daardoor last van chronische overprikkeling, dan kan overspannenheid of een burn-out op de loer liggen. Het is daarom belangrijk om je zenuwstelsel goed te verzorgen en het regelmatig rust en ontspanning te geven. Dit is essentieel voor leven met je hoogsensitiviteit in balans.

💡 Neem regelmatig een rustmoment voor jezelf, al is het maar 5 minuten per dag en een avond per week.

Prikkelverwerking

Waar een gemiddeld mens warm en koud voelt, ervaart een hoogsensitief persoon ook de verschillende graden ertussen. In drukke winkelcentra kan het zijn dat je zoveel prikkels tegelijk binnen krijgt (gesprekken, gezichtsuitdrukkingen, de manier waarop ouders hun kind benaderen enzovoorts) dat je alleen nog maar weg wilt.

Zo is het ook in bijvoorbeeld conflicten: naast het conflict zelf, je gevoel en je eigen standpunt is er ook het standpunt van de ander, de –voelbare- intentie waarmee de ander het brengt en het grotere plaatje (helicopterview). Met al deze verschillende perspectieven kan het verwarrend zijn welk perspectief nu waarbij hoort, welk gevoel van jezelf en welk van de ander is. Het kost soms tijd om dat helder te krijgen.

Het filter dat mensen normaal gesproken hebben om dat wat niet van hen is buiten zich te laten, lijkt in zekere zin afwezig bij hooggevoelige mensen. Hierdoor word je in feite terug geworpen op het gaan leven vanuit een sterker zelfbewustzijn, zodat jij kunt gaan bepalen welke prikkels je nog binnen laat komen. Een mooie kans die voor velen in eerste instantie vooral voor de nodige uitdagingen zorgt, net zolang tot je het onder de knie hebt.

💡 Maak een afspraak alleen met jezelf en ga iets leuks doen of iets wat ontspanning geeft. Voel waar je behoefte aan hebt.

Werk met mate aan jezelf

Ook de balans tussen werken aan jezelf en genieten is belangrijk. Sommige hooggevoelige mensen vinden vooral dat ze nog veel te leren hebben en vergeten stil te staan bij hun hoogsensitieve kwaliteiten. Dat komt omdat veel hoogsensitieve mensen over een hoge mate van zelfreflectie beschikken en zo al snel zien wat nog verbeterd kan worden aan henzelf.

Zelfreflectie is een mooie eigenschap, maar sla niet door. Hou van jezelf zoals je bent, wees dankbaar voor wie je bent, omarm je leerpunten zonder ze direct te willen verbeteren en geniet van al het moois dat het leven je ook te brengen heeft.

Juist het genieten en even ‘niets doen aan jezelf’ brengt je sprongen vooruit. Je zult merken dat hoe meer je in het nu leeft, de punten om aan te werken zich vanzelf aandienen. Komt er een hele hoop tegelijk? Vertrouw er dan op dat je dit aankunt, haal een diepe teug adem en zorg dat je ernaast zoveel mogelijk geniet. Check regelmatig bij jezelf of je voldoende leuke dingen doet voor een leven met je hoogsensitiviteit in balans.

💡 Geef jezelf een dag of een weekend vrij van het werken aan jezelf.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Hoogsensitiviteit in balans

Ook interessant

2 Reacties

  1. Goede middag Maaike en dank je wel weer voor deze wijze boodschap! Hartvolle groeten van mij, Edith.

  2. HAI ! De beste tip is de derde, ophouden altijd maar weer jezelf te verbeteren, datis het meest vermoeiend ! Thnxxxxx


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.