HSP en keuzes maken die afwijken van de meerderheid, hoe doe je dat? Het is voor HSP’s is een thema dat regelmatig speelt: hoe ga je ermee om als je een hele andere keuze maakt dan de meerderheid? Bijvoorbeeld omdat je weleens eerder naar huis gaat op een verjaardag of liever niet meedoet met groepsactiviteiten. Kies je daar wel eens voor? En wat doe je met het gevoel van (mogelijke) weerstand die dit bij anderen dan kan oproepen of misschien zelfs wel leidt tot afwijzende reacties? Ik ga je daar in dit artikel meer over vertellen.
Hoogsensitiviteit en de behoeften van anderen
HSP’s zijn sterker gericht op de behoeften van anderen. Dit lijkt onder meer voort te komen uit de diepgaande verwerking, waarbij alle opties zorgvuldig gewikt en gewogen worden met inbegrip van een goede uitkomst voor iedereen. Een mooie eigenschap die verbindend werkt, maar soms ook als valkuil heeft dat een HSP zichzelf en zijn eigen behoefte daardoor uit het oog verliest. Meestal is dit gecombineerd met eerdere vaak negatieve ervaringen waar ik verderop meer op in ga.
De behoefte van elk mens om bij de groep te horen
Elk mens heeft de behoefte om bij de groep te horen. Logisch, we zijn namelijk groepsmensen en geen kluizenaars (op een enkeling na die daar zijn of haar roeping in heeft gevonden). We hebben andere mensen dus ook nodig, onder andere voor erkenning en waardering. Ja dat lees je goed, die kun je niet alleen maar uit jezelf halen, je omgeving speelt hier ook een belangrijke rol in.
Als je hoogsensitief bent ben je door wat ze in de wetenschap differentiële susceptibiliteit noemen, zelfs gevoeliger voor zowel positieve als negatieve omgevingen. Een positieve aanmoedigende omgeving doet je dus extra goed terwijl een negatieve of moeilijke omgeving voor jou als HSP extra lastig is.
Negatieve ervaringen in het verleden
Heb je in het verleden te maken gehad met een omgeving die een negatieve invloed op je had? Bijvoorbeeld omdat je weleens te horen kreeg ‘kom op, dat kun je best’ of ‘doe niet zo gevoelig’ tot zware periodes waar jij bijvoorbeeld doordat je gepest werd of pittige omstandigheden waar je ouders mee te maken hadden waardoor er (tijdelijk) minder ruimte voor je was. Het kan van alles zijn.
Wanneer jij daar zelf de boodschap in gehoord hebt dat jij er (tijdelijk) niet toe deed, dat jouw emoties er niet (voldoende) konden zijn of dat je je volgens de ander simpelweg aanstelde, kan het goed zijn dat jij je bent gaan aanpassen aan de groep (zoals het gezin waarin je opgroeide, je klas enz). Op die manier zorgde je er namelijk voor dat je niet steeds een negatieve boodschap kreeg van anderen en mocht je er zijn in de groep. Deze ervaringen beïnvloeden vaak ook nu je keuzes, met name als deze afwijken van de meerderheid en (mogelijk) voor een afwijzende reactie gaan zorgen.
💡 Lees ook: Ben je gevoelig voor afwijzing als HSP?
Wat doet teveel aanpassen met jezelf?
Nu we het hebben gehad over mogelijke oorzaken van je neiging je (teveel) aan te passen aan anderen, simpelweg omdat je gevoeliger bent voor negatieve reacties, rijst natuurlijk de vraag of je je daardoor maar continu moet blijven aanpassen. Heb je er weleens bij stilgestaan wat dat met je doet?
In eerste instantie voelt het waarschijnlijk fijn dat je een (mogelijk) conflict of afwijzing hebt kunnen voorkomen, maar wat is het effect op de lange termijn voor jezelf eigenlijk als je jezelf ten koste van jezelf aanpast? Je wordt er zeer waarschijnlijk meer onzeker van, want je vertrekt vanuit de mening, goedkeuring, beleving en/of behoefte van de ander en er ontstaat een zo een disbalans in jezelf met jouw gedachten, gevoelens en behoeften.
HSP en keuzes: waar heb jij behoefte aan?
Sta je weleens stil bij wat je nu echt wilt? Als je dit weinig doet kan het helpen om daar eens een paar keer per dag bij stil te gaan staan. Het is daarbij niet relevant of je dit ook meteen kunt uitvoeren. Het gaat er vooral om dat je leert om die behoeften in jezelf te voelen.
Kijk naar originele oplossingen
Een voordeel van je hoogsensitieve brein is dat je door jouw wijze van verwerken ook originele oplossingen kunt vinden voor complexe zaken. Maak daar gebruik van, denk out of the box en vind de oplossing of weg die daarin voor jou past. Moet je daarvoor een nieuw pad banen? Waarom niet! En denk je nu als eerste dat anderen dat maar gek zullen vinden? Misschien wel, maar hé, op de mening van een ander heb je toch geen invloed. Wie weet ben je voor mensen juist een mooi voorbeeld voor hoe het ook kan. Hoe het ook zij, het belangrijkste is dat het bij jou past, zet je creativiteit daarbij in!
Meningsverschillen horen bij het leven
Het loont echt de moeite om keuzes te maken die bij jou passen, ook als er niet altijd begrip voor is. Het is namelijk onmogelijk om te verwachten dat iedereen begrip heeft voor jouw keuze, want elk mens heeft een eigen vrije wil en daarmee recht op zijn of haar mening. Dat wil niet zeggen dat jij aan die mening moet aanpassen. Je mag er prima anders over denken. Waar het vaak mis gaat is als een van de twee de ander probeert te overtuigen van zijn of haar gelijk. Daarmee zegt iemand indirect dat de keuze van de ander er niet mag zijn. Accepteer dat niet iedereen dezelfde mening deelt en dat dit niet erg is.
Soms zorgt dit voor ongemak of moeilijke gevoelens. Ook die horen bij het leven. In plaats van ze weg te maken door je (toch) maar aan te passen, kun je beter kijken hoe je er voor jezelf het beste mee om kunt gaan. Communiceer ook duidelijk naar de ander wanneer je iets niet prettig vindt en geef aan waar je behoefte aan hebt (ruimte voor je eigen keuze bijvoorbeeld). Vermijd discussies, vooral als die gaan over wie er gelijk heeft. Die zijn vrijwel altijd zinloos en energieslurpend.
💡 Heb je vooral mensen om je heen die geen begrip voor jou hebben? Dan is het misschien een goed idee om je omgeving eens te herzien. Je kunt mensen niet veranderen, maar wel kiezen met wie je meer en met wie minder om wilt gaan. Dat bepaal jij.
Je hebt altijd de keuze
HSP en keuzes die afwijken, dat kan soms best intens voelen. Ook al kiest de meerderheid voor iets anders, jij bent niemand verplicht dit ook te doen. Het is belangrijk te weten dat je altijd een keuze hebt. Zelfs als er omstandigheden zijn waar je niet blij mee bent (zoals de mening van een ander), heb je nog altijd de keuze hoe je ermee om wilt gaan. Het leven is soms pittig en we hebben niet altijd invloed op de dingen die we in het leven tegenkomen, maar we kunnen er wel op een zo goed mogelijke wijze voor onszelf mee omgaan.
💡 Lees ook: Hoe ga je om met het nieuws als HSP?
Richt je op jouw houding
Ben je vooral bezig met waarom het jou nou moest overkomen en heb je het gevoel dat jij altijd pech hebt? Of vraag je je steeds af waarom anderen zo weinig begrip voor je hebben? Dan kost dit je waarschijnlijk flink wat energie. Terwijl als je kijkt hoe je het beste kan maken van de situatie en goed zorgt voor alle gevoelens die zich in je aandienen, de situatie niet perse makkelijker wordt maar vaak wel dragelijker. Bovendien kan het een aanzet zijn om dingen in je leven te veranderen.
Draag zelf zorg voor een leven dat (beter) bij je past, daar vind je namelijk ook je zelfvertrouwen in. Schroom niet om daarbij hulp te vragen van anderen in je omgeving of in de vorm van begeleiding. Ook dat is goed voor jezelf zorgen, je hoeft het namelijk niet alleen te doen. 😉
Meer lezen?
Ik heb 3 boeken voor je geselecteerd waarmee je de diepte hierover verder in kunt gaan. Zowel Brené Brown als Edith Eger schrijven over op inspirerende wijze over deze keuzes voor jezelf, de moed om ze te maken en het omgaan met lastige situaties in onderstaande boeken.
Brené Brown – Verlangen naar verbinding
In haar nieuwe boek herdefinieert Brené Brown wat het betekent om er werkelijk bij te horen in een tijd van toenemende polarisatie: het vereist dat we volledig in onszelf geloven en alleen durven te staan wanneer dat nodig is.
Edith Eger – De keuze
In De keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen.
Edith Eger – Het geschenk
Dr. Edith Eger, gevierd therapeut en Holocaustoverlever, heeft deze praktische gids geschreven om ons zachtjes aan te moedigen de gedachten die ons gevangen houden en het destructieve gedrag dat ons belemmert te veranderen. In dit boek leer je om je slechtste momenten te zien als je beste leermeester, en vind je vrijheid door de kracht die erin zit.
Nog geen reacties. Reageer hieronder!