HSP en verhuizen met 5 praktische tips

HSP en verhuizen
7 minuten

HSP en verhuizen. Alleen de gedachte aan die combinatie doet harten sneller kloppen. En niet per se omdat het zo’n heerlijk vooruitzicht is. Er komt vaak veel bij kijken en dit kan behoorlijk wat stress geven. Gelukkig zijn er enkele factoren waar je zelf rekening mee kunt houden om het hele proces zo comfortabel mogelijk te maken (en misschien zelfs wel leuk!). Interieurontwerpster Bonnie van Moorst legt je dat in dit artikel haarfijn uit en staat ook even stil bij de huizenjacht op dit moment, zodat je daar handig je voordeel mee kunt doen.

Huizenjacht - om rekening mee te houden

Type woning

Ben je nog op zoek naar je nieuwe paleis? Bedenk dan eens wat je belangrijk vindt aan je toekomstige woning. Zit je te denken aan een appartement, een rijtjeswoning of een boerderij? En wat trekt je daar zo in aan? Is dat het aantal vierkante meters, de locatie of hoe druk of rustig het er is? Het kan natuurlijk zo zijn dat je binnenkort een woning ontdekt die het bijna helemaal is en dan is het goed om te weten op welk vlak je wel of echt geen concessies wil doen.

Locatie

Er zijn genoeg elementen die je zelf kunt beïnvloeden met bijvoorbeeld een andere indeling of een uitbouw. Locatie kun je echter niet veranderen. Zeker als HSP is het belangrijk om voor jezelf goed te voelen of dit huis jouw nieuwe woonplek kan worden. Voelt de buurt veilig, is het rustig genoeg, kun je vogeltjes horen fluiten? Staat de woning naast een spoorwegovergang?

Ben je gevoelig voor geluid?

 💡 Lees ook: Ben je gevoelig voor geluid?

Onderzoek

Niet alles heb je direct door tijdens een bezichtiging of na een blik op de plattegrond. Als je in een bepaalde buurt zoekt, is het daarom goed voor je beeldvorming om er meerdere keren heen te gaan, op verschillende momenten. Op dinsdagavond is het heel anders op straat dan op zaterdagochtend. Je ziet dan ook direct of er genoeg parkeerplekken zijn, of het goed verlicht is en hoe de zon in de huizen en tuinen staat. Een rondje wandelen helpt mijzelf altijd enorm om te voelen of ik me er thuis zou kunnen voelen.

Weet wat je wilt

Op het moment is de huizenmarkt nogal hectisch. Er is niet veel aanbod, huizen zijn duur en je moet heel snel beslissingen nemen, als je kans wil maken. Dit kan ervoor zorgen dat je steeds minder plezier krijgt in het zoeken naar een huis. Eigenlijk komt het erop neer dat je weinig controle hebt over wat er gebeurt en dat voelt niet lekker. Het is dan ook erg belangrijk dat je helder hebt wat jouw of jullie wensen zijn, ook qua budget. Op die manier kun je sneller besluiten om wel of niet mee te loten of bieden.

Bereid je alvast voor

Daarnaast helpt het als je verder goed voorbereid bent. Weet wat je (per maand) kunt betalen. Wil je kopen? Regel van tevoren een adviesgesprek bij een hypotheekadviseur. Zorg er in beide gevallen voor dat je al zo veel mogelijk documenten bij elkaar hebt gezocht: loonstrookjes, contracten, een werkgeversverklaring, een referentie van een verhuurder, een overzicht van je studieschuld… Als dit al klaar ligt, lig je op het moment suprême een stap voor op de concurrentie. 😉

HSP en verhuizen

Als je dan eenmaal weet dat je gaat verhuizen, is er werk aan de winkel. Gelukkig is dit een stuk makkelijker te plannen dan het vinden van een woning! Het is fijn als je dit hele proces zo soepel mogelijk kunt laten verlopen, zodat je er ook nog een beetje van kunt genieten. 

Ja dat lees je goed, HSP en verhuizen hoeft geen slechte combinatie te zijn! Mits je wel rekening houdt met een aantal zaken. Jezelf helemaal over de kop werken zorgt ervoor dat je minder goed slaapt, dat dingen sneller misgaan en dat je meer tijd nodig hebt om bij te komen van de verhuizing. Kun je de klusjes spreiden? Doe dat dan. Hieronder vind je een aantal tips voor meer overzicht en rust in je hoofd.

Ervaring | Vera, 32, beleidsadviseur

Zo, nu blijven we hier minstens tien jaar wonen,’’ zei ik tegen mijn vriend toen we net verhuisd waren. Ik heb als hsp rust nodig om me op te laden, maar als je midden in een verhuizing zit, is de rust ver te zoeken: je moet van alles regelen, keuzes maken en alle me-time gaat op aan klussen. Een uitdaging, zeker voor een gevoelig iemand. Maar ik ervoer ook voordelen van mijn sensitiviteit. Terwijl mijn vriend stug doorging met dozen uitpakken, stond ik stil bij de details die me opvielen toen we voor de eerste keer in ons huis sliepen. Ik genoot intens van het nieuwe groene uitzicht, het nestje van een meerkoet en de lichtinval door onze grote ramen. Ook heb ik door mijn visuele gevoeligheid snel door hoe ik het huis wil inrichten en weet ik van tevoren welke vormen en kleuren elkaar zullen aanvullen. Ook dan geniet ik enorm als ik zie hoe mooi de turquoise muur past bij het groen van de kamerplant of een schilderij goed tot z’n recht komt op de muur bij de eettafel.

1. Maak een planning

Wanneer wil je verhuizen en wat moet er van tevoren gebeuren? Schrijf alles op en maak er eventueel categorieën van. Wat doe je zelf, waarvoor huur je iemand in en bij welke klusjes kun je hulp vragen aan vrienden en familie?

Houd rekening met de tijd die je hebt. Kun je vrije dagen aanvragen op je werk? Nu met thuiswerken is het wellicht wat gemakkelijker om even een bestelling aan te nemen tussen de calls door, maar het is wel belangrijk dat je in het juiste huis aanwezig bent om je nieuwe vloer of wasmachine aan te nemen. Tijd is niet alleen belangrijk voor de werkzaamheden zelf: op veel producten zit een bepaalde levertijd en vakmensen zijn ook druk. Informeer op tijd, om jezelf stress te besparen.

2. Informeer jezelf

Overweeg je bijvoorbeeld om vloerverwarming aan te laten leggen? Wat zijn de kosten, wanneer kan het aangelegd worden en onder welke omstandigheden? Wat voor type vloer kun je daar het beste op laten leggen? Zodra je hier inzicht in hebt, kun je voor jezelf weer een aantal knopen doorhakken.

3. Maak lijstjes

Schrijf op wat jou te binnen schiet, zo gedurende de dag. Je gedachten gaan alle kanten op en als je het niet opschrijft, ben je alleen maar bang dat je het vergeet. Maak overzichten en creëer rust in je hoofd. Op die manier is er steeds meer ruimte voor geweldige ingevingen!

Ontprikkelen voor HSP

4. Vraag hulp!

Dit is een uitdaging voor veel mensen. En weet je, het gaat niet alleen om het klussen of sjouwen. Hulp komt in vele vormen. Wil de buurvrouw een avond op je kinderen passen of je hond uitlaten? Heb je een vriend met een busje die jou al eens wil helpen met het verhuizen van de eerste spullen? Zulke dingen zijn voor een ander soms een kleine moeite, maar ze helpen jou heel veel verder.

5. Zorg goed voor jezelf

Klopt, ik heb het belangrijkste voor het laatst bewaard. In tijden rondom een verhuizing is het enorm makkelijk om jezelf te verliezen. Je focust op al het geregel en je wil het liefst zo snel mogelijk alles klaar hebben. Sommige dingen hebben echter jouw volle aandacht en energie nodig. Als je een dag een kort lontje hebt, is dat níet het juiste moment om te gaan behangen. Gun jezelf daarom ook rustmomenten. Een wandeling in je nieuwe omgeving, een kopje koffie in de zon of even een avond zonder te klussen. Niemand heeft er iets aan als je instort. Drink voldoende, eet niet alleen maar patat en zet eens een vrolijk muziekje aan. Dat doet echt wonderen voor je humeur en energie!

Ik wens je alvast heel veel succes, plezier en voorpret met (de zoektocht naar) je volgende huis. En onthoud: HSP en verhuizen kan extra hectisch zijn… maar het hóeft niet!

HSP en interieur
Mijn naam is Bonnie van Moorst. Ik help HSP om rust en balans te creëren in hun huis en in henzelf, zodat de energie weer kan stromen. Eerder schreef ik op deze website al HSP en interieur; een plekje voor jezelf. Naast mijn werk als intuïtief interieurontwerper, ben ik ook gewoon een hoogsensitieve vrouw die in haar leven al heel vaak is verhuisd. Toen ik vorig jaar wist dat er een nieuw huis in zicht was, zag ik daar wel even tegenop. Ik weet namelijk dat er heel veel prikkels en gedachten bij komen kijken. Ik besloot om het deze keer anders te benaderen: ik heb zó veel ervaring met verhuizen, inpakken en alles eromheen, dat ik daar nu gewoon maar op wilde vertrouwen en ik verder zo veel mogelijk wilde genieten van het proces. Ook besefte ik dat er veel mensen zijn die al deze ervaring (nog) niet hebben en dat ik die mensen hiermee zou kunnen helpen. Daarom ben ik mij hier meer in gaan specialiseren in mijn werk naast mijn werk als interieurontwerpster. Wil je hier meer over Bonnie’s werk weten? Kijk dan hier: bonnievanmoorst.nl

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

HSP en verhuizen

Ook interessant

1 Reactie

  1. Mijn man en ik willen graag verhuizen. Het is een slimme tip om je alvast voor te bereiden op het kopen van een huis door het klaarleggen van alle documenten. Voor de daadwerkelijke verhuizing willen we graag een particulier verhuisbedrijf inschakelen, om het wat gemakkelijker voor onszelf te maken. Verhuizingen leveren mij namelijk best veel stress op. Hopelijk helpen deze maatregelen om overzicht te houden!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *