Zorgen voor jezelf als HSP, 5 belangrijke aandachtspunten

Zorgen voor jezelf als HSP
4 minuten

Zorgen voor jezelf als HSP is essentieel. Ik schreef al eerder waarom zelfzorg zo belangrijk is voor HSP en gaf ook 10 zelfzorgtips om je te inspireren. Omdat je meer subtiele prikkels waarneemt en deze grondig verwerkt is zelfzorg heel belangrijk om ook te kunnen genieten. Dit keer ga ik dieper in op een aantal aspecten van die zelfzorg.

1 Vast ritme en je eigen rituelen

Structuur geeft houvast en rust. Zowel voor je lichaam en de processen die zich daarin afspelen, mentaal en emotioneel. Met je eigen rituelen kun je dat nog wat meer personaliseren naar wat er bij jou past.

Het is belangrijk om dit alleen te doen als je je er goed bij voelt, als het bij je past, het je een fijn of rustig gevoel geeft én haalbaar is. Doe je dit alleen omdat dit bijvoorbeeld  ’gezond’ is of ‘iedereen doet dat toch zo’ dan is het op lange termijn niet haalbaar. Bovendien is dan de kans groot dat je jezelf erom gaat veroordelen. En guess what? Dat werkt averechts en maakt je onnodig onzeker.

Kijk dus niet naar wat anderen doen en laat je niet van de wijs brengen door wat je volgens experts wel of niet zou moeten doen of laten als het niet bij je past. Jij kunt namelijk als enige het beste voelen wat voor jou werkt. Je zult merken dat hoe meer je daarop vertrouwt, hoe meer veiligheid en rust je zult ervaren.

2. Me-time om te herstellen

De bekendste manier om voor jezelf te zorgen is voldoende me-time in te bouwen. Dit helpt onder meer om beter bij jezelf te blijven als HSP en overprikkeling te voorkomen. Maar dan wel me-time die bij je past. Als je niet rustig wordt van yoga of meditatie, is dat (in elk geval voor dat moment) geen geschikte me-time. Ook hier geldt dus weer dat het bij jou moet aansluiten.

Voor de een werkt alleen zijn het beste, voor de ander helpt sociale interactie hierbij. Denk bijvoorbeeld aan extraverte HSP’s die energie halen uit het omgaan met anderen. Me-time is dus tijd die helemaal bij je past, waar je in tot rust komt maar ook weer oplaadt. Daarvoor schreef ik dit ideale me-time recept:

Ingrediënten voor het ideale me-time recept

♥ Ontspanning

♥ Beweging

♥ Sociale interactie (mag ook een dier zijn)

♥ Voldoende leuke prikkels

Ontprikkelen voor HSP

3. Pas je aan aan jezelf!

Omdat HSP’s in verhouding meer oog hebben voor hun omgeving is de kans dat je daarbij jezelf vergeet aanwezig. Zeker als door omstandigheden, zoals bijvoorbeeld je jeugd, ook (onbewust) gevraagd is om jezelf aan de kant te zetten is het belangrijk te leren jezelf nu wel centraal te zetten in jouw leven. Ook dat is zorgen voor jezelf als HSP. Niemand kan dat voor jou doen namelijk. Daarvoor is onder meer acceptatie van jezelf zoals je bent belangrijk. Door je hoogsensitiviteit ben je namelijk anders ‘bedraad’ en daardoor heb je ook andere dingen nodig. 

 • Check regelmatig waar je behoefte aan hebt
 • Stop met vergelijken, vind je eigen weg.
 • Ga leuke dingen doen die bij jou passen

4. In contact met anderen

In de communicatie met de mensen om je heen zijn een paar aandachtspunten om rekening mee te houden, ook dat is goed zorgen voor jezelf als HSP. 😉 

 • Wees duidelijk in wat je wilt, niet iedereen neemt nuances waar.
 • Stel grenzen, alleen jij kunt die voor jezelf bepalen.
 • Vraag hulp, je hoeft niet alles alleen te doen.

5. Zorg goed voor je lichaam

Ook op fysiek niveau is zorgen voor jezelf als HSP van belang. Ook fysiek. Als er in je lichaam iets niet lekker zit, heeft dit vaak een effect op je gemoedstoestand. Daarom is het belangrijk om goed te zorgen voor je lichaam. Dat zorgt op zijn beurt dan ook weer goed voor je hoogsensitieve brein dat meer prikkels waarneemt en deze vervolgens ook weer diepgaand gaat verwerken. 

Blijf bewegen

Wanneer je je lichaam fit houdt draag je hier aan bij. Voldoende beweging is nu wel een uitdaging met de beperkingen die we nu in deze coronatijd hebben, dus kan het handig zijn hier zelf extra alert op te zijn en dit bewust in te plannen. Voldoende beweging zorgt meteen voor een vermindering van stress en helpt je weer op te laden. Kortom, vind je manier, haalbaarheid en ritme hierin maar blijf hoe dan ook in beweging.

Let op je voeding & drink water

Je lichaam heeft dagelijks de nodige processen te verwerken. Eén daarvan is het op peil houden van je bloedsuikerspiegel. Schommelt die teveel, dan schommelt je humeur mee. Lees meer hierover in ben je als HSP gevoeliger voor voedingsmiddelen?

Een ander facet is de belasting van je lichaam door voedingsmiddelen. Je kunt je voorstellen dat wanneer je veel voedingsmiddelen eet waar je lichaam extra zijn best voor moet doen om dit te verwerken, dit je lichaam druk bezig houdt en andere processen in het gedrang komen. Dit kan ook zijn invloed hebben op je humeur en concentratie. Voldoende groente en fruit, variatie in je menu en 1,5 liter water drinken helpen daarbij.  Meer over belastende factoren voor je lichaam vind je in het artikel HSP tips voor meer balans door voeding en leefstijl.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Ook interessant

4 Reacties

 1. Lieve Maaike,

  Bedankt alweer voor je goede raad, ik lees ze altijd heel graag !

  Groeten, Erna

 2. Waar ik vooral mee worstel is het feit dat ik een tekort aan eigenliefde heb…. Ik wil altijd maar dat de ander mij graag ziet en zal daar ook alles voor proberen te doen, maar het zelf graag zien, is voor mij een enorm obstakel… weet niet of ik dit ook aan mijn hsp moet/kan linken? En dan twijfel ik natuurlijk ook aan het feit of il voor de ander wel goed genoeg ben…..

 3. Beste Maaike

  Ik ben blij dat ik jouw blog/website ontdekte. De onderwerpen zijn zeer herkenbaar en de tips zeer bruikbaar.

 4. Beste Maaike,

  Bedankt voor deze mails met informatie.
  Mensen (zoals ik) die deze HSP-symtomen hebben zullen hier veel steun aan hebben.

  Het is goed te zien dat je niet alleen bent, maar dat veel anderen hier ook mee moeten dealen.

  Groeten Mathieu


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.