Hygge en HSP: 10 redenen waarom ze zo goed samengaan

Hygge en HSP
6 minuten
Wist je dat hygge en HSP heel goed bij elkaar passen? Hygge (‘húú-guh’) komt uit Denemarken en betekent het creëren van comfort, warmte en saamhorigheid. Je kunt het een beetje vergelijken met ons woord ‘gezelligheid’. Waarom hygge en HSP zo goed bij elkaar passen leg ik je in dit artikel uit. Dim de lichten, nestel je lekker onder een dekentje op de bank met een kop thee en lees hyggelig dit artikel voor wat fijne relax-time inspiratie uit Denemarken.
 
Hygge bestaat onder meer uit:
 
  • Fijn gezelschap
  • Lekker eten en drinken
  • Ontspanning en een goed gevoel
  • Je favoriete invulling van vrije tijd
  • Een prettige en comfortabele omgeving

Hygge en HSP, een perfecte combinatie

Denemarken staat steevast bovenaan het lijstje van gelukkigste landen ter wereld. Volgens Meik Wiking, CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen, komt dit door de brede steun voor de sociaaldemocratische verzorgingsstaat. Hoewel er hoge belastingtarieven tegenover staan beperkt de verzorgingsstaat de risico’s voor burgers waardoor gevoelens van angst en onzekerheid minder aan de orde zijn. Bovendien worden belastingen veel meer gezien als investering in de maatschappij.
 
Dit wij-gevoel in de Deense samenleving zie je ook terug in hygge, waar verbinding en saamhorigheid een belangrijke rol spelen. Dat is iets dat ook bij de karaktereigenschap hoogsensitiviteit past; het draait niet alleen om het individu, maar er is ook aandacht voor en betrokkenheid naar de omgeving.

1. Sfeer – dim de lichten

Licht is een van de belangrijkste aspecten van hygge. Kaarsen branden staat met stip bovenaan, gevolgd door het dimmen van de lichten en gezellige lampjes die een diffuus licht geven. Het heeft alles te maken met de lichttemperatuur: tl-buizen zijn 5.000 Kelvin, gloeilampen rond de 3.000. Houtvuur, kaarsen en zonsondergangen liggen rond de 1.800, eveneens de juiste lichttemperatuur voor hygge.

Hygge en HSP

💡 Veel hoogsensitieve mensen zijn gevoelig voor felle lichten. Gedimd licht geeft meer rust en zorgt ervoor dat je stress level daalt. In de praktijk heb ik daarom dimbare lampen staan die ik ook nog qua kleur kan aanpassen. Het is in de avonduren tevens raadzaam je telefoon, laptop en computer op het warmere nachtlicht te zetten.

2. Hyggekrog

Een hyggekrog is een gezellig & comfortabel hoekje. Een knus plekje waar je je lekker in kunt nestelen met een boek en een kopje thee. Veel heb je niet nodig, een fijne plek bij het raam of in een hoek van je huis, een paar lekkere kussens en een dekentje. Het geeft je een warm en veilig gevoel.

Hygge en HSP

💡 Een eigen knusse plek in huis die helemaal bij jou past is ook voor HSP’s fijn. Ik raad het geregeld aan in de praktijk. Het helpt je om tot rust te komen, geborgenheid te voelen en het is bovendien ook een goede me-time plek. Wil je nog meer rust ervaren dan is een verzwaringsdeken een goede optie. Deze is niet alleen effectief wanneer je slaapt, ook overdag kan dit een rustgevend effect hebben.

3. Omring je met fijne mensen

Het gaat er bij hygge niet alleen om dat je alleen in je hyggekrog aan het chillen bent, ook gezelschap van vrienden en familie vormt een belangrijk onderdeel. Wanneer je je veilig en comfortabel voelt met andere mensen maak je het knuffelhormoon oxytocine aan. Meik Wiking, CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen, noemt het in zijn boek Hygge, de deense kunst van het leven ook wel sociale lijm. Het versterkt namelijk samenwerking, vertrouwen en liefde en zwakt vijandigheid af.

💡 Hoewel me-time zeker belangrijk is voor HSP’s, is sociale interactie met mensen die je als prettig ervaart dat ook. Veiligheid is bij hoogsensitieve mensen die het nodige hebben meegemaakt vaak een belangrijk thema. Fijn gezelschap (je relatie, vrienden, familie) stimuleert een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Onder bepaalde omstandigheden voelen HSP’s dat minder met hun eigen familie (zoals HSP en KOPP), zoek dan naar gelijkgestemden in je leven en creëer zo je eigen familie.

4. Harmonie

Je bent oké zoals je bent. Je hoeft je niet anders voor te doen en praten over politiek doen we wel een andere keer. Niemand staat in het middelpunt van de belangstelling of overheerst in gesprekken. Het gaat om gelijkheid. In verbinding met elkaar.

💡 Had ik al gezegd dat hygge en HSP heel goed samengaan? 😉 Dit is ook weer zo’n hygge aspect waar hoogsensitieve mensen naadloos bij aansluiten.

5. Zet je telefoon uit

Of je nou alleen bent of met gezelschap, zet je telefoon uit voor meer hygge. Connect met jezelf of je gezelschap. Wees aanwezig in het moment. Een digitale detox is ook heel goed voor je brein, die komt ervan tot rust. Lees ook de tips voor een digitale detox.

💡 Even geen externe prikkels maar een moment van rust. Dat is voor elke HSP heilzaam en dus zeker iets om in je dag in te plannen. De app Forest kan daarbij helpen.

6. Genieten

Hygge draait heel erg om de ervaring, genieten is daar een groot onderdeel van. Lekker eten (waaronder taart), hoort daar bijvoorbeeld helemaal bij. Overigens moet je er wel echt zin in hebben (logisch, anders geniet je niet) en wat betreft eten niet teveel eten. 

kwaliteiten van hoogsensitieve mensen - graag alleen

💡 Genieten is voor hoogsensitieve mensen heel belangrijk. Het ontspant en laad je batterij weer op. Waar je van geniet is per persoon anders, het is dus heel belangrijk om goed te voelen wat bij jou past!

7. Natuurlijk ontspannen

De natuur ontspant; geen indrukken, geen zeeën van keuzes. Gewoon rust. Of je nou aan het wandelen of fietsen bent of ergens lekker aan een meertje zit. Kun je dit delen met je partner, vriend(in) of familie is het nog gezellig ook. Of zoals de Denen zeggen, heel hyggelig. Het past dus goed bij hygge en HSP. 

💡 Dit komt omdat hoogsensitieve mensen enorm baat hebben bij de natuur. De natuur is uiteraard rustgevend voor elk mens, maar HSP’s hebben met een verhoogde kans op stress vaak extra behoefte aan rust. Dat de natuur hier een heilzame rol in speelt moge duidelijk zijn. 😉

8. Spelletjesavond

Een spelletjesavond met vrienden en/of familie is natuurlijk bij uitstek een hygge en hsp moment. Het helpt de onderlingen banden te versterken en roept een gevoel van nostalgie naar fijne momenten in onze jeugd op.

Hygge en HSP

💡 Een knusse en gezellige sfeer is heerlijk voor hoogsensitieve mensen. Plezier staat voorop, even geen dagelijkse sores, dingen in jezelf om nog aan te werken enzovoorts. Gewoon lekker genieten met elkaar en verder niets!

Hou je niet van spelletjes? Misschien hou je dan wel van met elkaar een legpuzzel maken. Wij hebben onlangs deze puzzel gekocht.

9. Hygge, door weer en wind

Ook de Denen kennen koude, natte en vooral donkere dagen. Maar, met dank aan hygge, laten ze zich niet ontmoedigen. Juist in de meest donkere maand wordt er extra aandacht aan hygge besteed, mede met dank aan Kerstmis. En let wel, het moet ook hygge voelen. Dus geen doen-alsof sfeer.

💡 Met een verhoogde gevoeligheid voor negatieve omstandigheden heeft slecht weer vaak zijn weerslag op hoogsensitieve mensen. Maar vergeet niet, dat er ook een verhoogde gevoeligheid voor positieve omstandigheden is bij HSP’s. Oftewel: zie slecht weer als een uitnodiging om binnen meer hygge-gevoel te creëren.

10. Leesvoer voor hygge en HSP

Hygge kan je natuurlijk ook prima alleen ervaren met een fijn boek in je hyggekrog. Maar wat lees je dan? Iets leuks natuurlijk! Hieronder 3 boeken ter inspiratie die ik bij hygge en HSP vind passen:

Hygge

Denemarken is het gelukkigste land ter wereld. Meik Wiking dicht dit grotendeels toe aan hygge, de Deense mentaliteit voor het leven.

Bestel >>Bestel >>

Bestellen >>

Me-time

Werk je hard en vlieg je van hot naar her? Verlies je soms jezelf uit het oog? Dit boek neemt je mee op het pad van me-time en self-care. 

Bestellen >>

Hoe leef je het leven

In deze Flow-special vind je de mooiste inzichten en wijsheden over liefde, tijd, geluk, het dagelijks leven, aandacht en vertraging.

Bestellen >>

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Hygge en HSP

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.