Hyperventilatie oefeningen voor HSP

Hyperventilatie oefeningen voor HSP
5 minuten

Wat is hyperventilatie en wat doet het met je lichaam? Vaak als we denken aan hyperventilatie dan associëren we dat met iemand die het heel benauwd heeft, paniek ervaart en in een zakje moet blazen. Maar wist je dat bijna iedereen die last heeft van hyperventilatie de chronische variant heeft? Vandaar dat jij je waarschijnlijk ook niet herkent in dat beeld wat de meeste mensen hebben van hyperventilatie.

Bij chronische hyperventilatie ervaar je vaak veel verschillende en wisselende klachten. Dit kan samen gaan met acute hyperventilatie waarbij je een aanval ervaart met paniek. Hoogsensitieve mensen zijn gevoeliger voor stress en kunnen daardoor ook vaker last hebben van hyperventilatie. Hyperventilatiecoach Nicole Smit legt in dit artikel uit wat hyperventilatie is en geeft een aantal praktische hyperventilatie oefeningen mee.

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie betekent letterlijk teveel ademen, wat betekent dat je teveel ademt ten opzichte van wat je verbruikt. Als wij stress ervaren denkt ons brein dat je extra energie nodig hebt om te kunnen vechten of vluchten, hiervoor wordt extra energie vrij gemaakt. En versnelt de ademhaling zich. Maar de stress die wij tegenwoordig ervaren betekent zelden dat we ook de extra energie verbruiken. Stress door geldzorgen, irritatie aan je familie, zorgen over de stijgende prijzen of je werk bijvoorbeeld zijn situatie die je veel stress kunnen geven, maar je gaat niet op de vlucht of het gevecht aan. Hierdoor ontstaat er een onbalans in je lichaam die je allemaal verschillende klachten krijgt. 

Zoals bijvoorbeeld:

  • nervositeit
  • vermoeidheid
  • duizeligheid
  • slecht kunnen ontspannen
  • spierpijn 
  • darmklachten

Acute hyperventilatie

Acute hyperventilatie ontstaat bijna altijd door een trigger, erg schrikken of plotseling trauma. Maar kan ook komen door een relatief kleine trigger als de spanning zo hoog is opgelopen dat een klein iets al een hevige reactie kan uitlokken. Negatieve gedachten, een klein schrikmoment of een vervelend bericht. Verderop in dit artikel geef ik je een aantal hyperventilatie oefeningen voor acute hyperventilatie.

Hyperventilatie aanval met paniek

Zo’n acute aanval gaat vaak samen met paniek. Je ervaart dan klachten en lichamelijke sensaties zoals; je hart die op hol slaat, je ademhaling versnelt zich waardoor je een benauwd gevoel kan ervaren, je krijgt vreemde beangstigende lichamelijke klachten, kan gaan zweten en krijgt gevoel alsof je elk moment out kan gaan of zelf kan sterven.

Zo’n aanval kan heel kort duren van enkele minuten tot langer. Dit kost zoveel energie dat je daarna vaak heel erg moe en emotioneel voelt. Zo’n aanval is heel beangstigend en de angst voor nog een aanval komt daar dan vaak bij. Angst voor de angst.

Wat is chronische hyperventilatie?

Bij chronische hyperventilatie adem je langere tijd verkeerd en krijg je vaak meerdere soorten vage klachten die elkaar afwisselen. Deze klachten kan je langere tijd hebben en maken je vaak heel erg onzeker.  Ze laten je heel erg twijfelen aan je gezondheid en lichaam. 

Acute en chronische hyperventilatie

Je kunt dus last hebben van zowel acute als chronische hyperventilatie, maar je kan ook een van de 2 hebben. Al is de kans dat je alleen last hebt van acute hyperventilatie aanvallen wel heel klein. Acuut hyperventileren gaat vaak samen met paniek en paniekaanvallen. En komt doordat de spanning zo hoog oploopt in je lichaam dat er een ontlading komt in de vorm van een aanval.

fijne dingen voor HSP

Valkuilen hyperventilatie

Als je last hebt van chronische hyperventilatie dan wil je vaak graag een snelle oplossing. De wonder oefening of pil die je van al je klachten af helpt. Maar helaas bestaat die niet. Het is heel erg belangrijk dat jij voor jezelf gaat uitzoeken wat jou stress geeft en hoe je dit kunt aanpakken en verminderen. Ook is het heel belangrijk dat je leert om goed voor jezelf te zorgen, je grenzen gaat herkennen en hier niet overheen gaat. Het doen van oefeningen kan je hierbij ondersteunen, ademhalingsoefeningen maar ook ontspanningsoefeningen.

5 hyperventilatie oefeningen

Heb je last van acute hyperventilatie dan zijn er een aantal oefeningen die kunt doen die je snel uit de aanval halen en je helpen.

  1. Probeer je adem inname te verminderen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een kommetje van je handen te maken en de uitgeademde lucht weer in te ademen.
  2. Het helpt ook om te lachen als je een acute hyperventilatie of paniekaanval hebt. Nu denk je vast dat er niet veel te lachen valt als je je zo voelt. Maar door te lachen reguleert je ademhaling zich en maak je positieve hormonen aan waardoor de aanval zal afnemen. Dit kan je ook doen als je een aanval voelt opkomen of je heel gespannen en nerveus voelt.
  3. Zingen, dit werkt net als lachen heel positief op de ademhaling.
  4.  Aarden, tijdens een aanval zit alle aandacht en energie in je hoofd. Door bewust je voeten op de grond te zetten of te stampen zal je merken dat de aandacht meer naar je voeten gaat en je je rustiger gaat voelen. 
  5. Doe regelmatig ademhalingsoefeningen.

Hyperventilatie wordt meestal geassocieerd met de zwakke, hysterische vrouw. Het komt echter vooral voor bij de doorzetters, de hardwerkende mannen en vrouwen met een te drukke agenda. De mensen van wie je het niet verwacht of aan wie je het niet kunt zien.

Werkboek hyperventilatie, angst en paniek

Weten wat er in je lichaam gebeurt kan helpen om er beter mee om te gaan. In het werkboek hyperventilatie, angst en paniek lees je veel informatie over hyperventilatie en stress mechanismen en wat ervoor nodig is om hier beter mee om te gaan zoals je ademhaling, houding, mindset en levensstijl.

 Bestellen >>

Welke oefeningen werken voor jou?

Heb jij nog hyperventilatie oefeningen die voor jou goed werken? Deel ze dan hieronder.

Nicole Smit - Hyperventilatiecoach

Nicole is hyperventilatie coach en afgestudeerd als oefentherapeut Mensendieck, life coach en gewichtsconsulent. Ze heeft sinds 2003 een zelfstandige praktijk.

Mede door persoonlijke ervaringen heeft ze zich gespecialiseerd in de begeleiding van hyperventilatie en stressgerelateerde klachten. Haar praktijk voert ze sinds een aantal jaar volledig online uit waardoor ze cliënten vanuit heel Nederland en België kan helpen. Tevens biedt ze verschillende online cursussen aan die je zelfstandig kunt volgen. Ga voor meer informatie naar hyperventilatiecoach.nl

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Hyperventilatie oefeningen voor HSP

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *