10 x fijne dingen voor HSP om happy van te worden!

fijne dingen voor HSP
4 minuten

In dit artikel 10 fijne dingen voor HSP. Hoogsensitiviteit wordt vaak ten onrechte gezien als iets wat alleen maar lastig is. Naast dat je als HSP soms moeite kunt hebben met bijvoorbeeld een negatieve sfeer, bepaalde (plotselinge) veranderingen en te weinig tijd voor jezelf, heb je als HSP ook talenten. Zo kun je bijvoorbeeld intens genieten van de kleine dingen. En daar schuilt een behoorlijke kracht in, dus het is zonde als je dat over het hoofd ziet. Al helemaal in deze onzekere en onrustige tijd.

1. Creëer een sfeer die voor jou fijn is

Je bent als HSP extra gevoelig voor sfeer wat je een voordeel geeft om een voor jou zoveel mogelijk fijne sfeer te creëren. Denk klein: een fijne geur om je heen, een mooi kleurrijk boeket bloemen, een pen die fijn schrijft, een mooi notitieboekje, een lekker knus dekentje of kom tot rust onder een verzwaringsdeken.

2. Geef jezelf de tijd

HSP’s hebben vaak even bedenktijd nodig en staan daarom niet graag onder druk.

Bijvoorbeeld als het gaat om:

 • Veranderingen.
 • Een keuze.
 • Antwoord op een vraag.
 • Het verwerken van een situatie.

In alle gevallen geldt: je hebt er de tijd voor nodig en dat kan wat langer zijn dat wat je gemiddeld mensen om je heen ziet nemen. Hoe meer je dat doet, hoe meer ruimte je in jezelf zult vinden. Zo kun je je ook meer gaan richten op de fijne dingen voor HSP. Reminder: jij bepaalt wanneer je er klaar voor bent en niet (bijv het ongeduld) van de ander.

3. Richt je op wat je betekenis geeft

Van betekenis zijn is voor praktische alle HSP’s een enorme energiegever. Het geeft voldoening om iets te kunnen bijdragen aan een ander, het milieu of misschien wel aan jouw behoefte aan diepgang bijvoorbeeld. Betekenis is een breed begrip en het kan per persoon, mede afhankelijk van de rest van je karakter, verschillend zijn waar dat hem voor jou in zit.

4. Fijne dingen voor HSP: geniet intens!

Als je intens geniet, dan straal je dat ook uit. Waar hou je heel erg van? De smaak van een luxe bonbon, een prachtig schilderij, bepaalde muziek, een mooie foto van de natuur, een goed gesprek met een vriend(in) of een fijne wandeling buiten? Ik noem nu maar wat voorbeelden. Welke dingen passen bij jou? En neem je daar ook voldoende tijd voor? Als je antwoord nee is, dan wordt het de hoogste tijd!

fijne dingen voor HSP

5. Momenten of een dag zonder planning

In de waan van de dag moeten we al snel van alles van onszelf. Herkenbaar? Voor je het weet is de dag, de week of de maand omgevlogen en waar ben je zelf gebleven? Juist, ergens hollend van hot naar her met een vol hoofd. Als je me-time plant, doe dit dan eens zonder van tevoren al te bepalen wat je dan gaat doen en voel in het moment gewoon waar je op dat moment behoefte aan hebt. Misschien is dat wel even in niks. Heerlijk, daar ontstaan de meest creatieve ideeën. Bovendien kan je brein dan even rustig de indrukken van de dag of afgelopen tijd verwerken. Dit is dus zeker geen overbodige luxe.

6. Ga naar een natuurgebied waar je blij van wordt

Van welk natuurgebied hou jij? Kom je er ook regelmatig? De natuur heeft een weldadig effect op je en bewegen brengt je uit je hoofd. Je komt er van tot rust, en laadt weer heerlijk op.

7. Deel je gedachten en gevoelens

Gevoelens, ze komen en ze gaan in het leven. En ze kunnen soms best heftig zijn. Praten erover met mensen waar je je verbonden mee voelt helpt om ermee om te gaan. Heb je het gevoel dat je je dan aanstelt? Dan is het een extra stimulans om het te doen, want je stelt je alles behalve aan: het leven is soms best intensief en ingewikkeld. En dat is heel menselijk. 😉

8. Zorg goed voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen is meer dan voldoende me-time plannen.

Het is bijvoorbeeld ook:

 • Je gevoelens toelaten en hier liefdevol mee omgaan.
 • Eerlijk zijn tegen jezelf én anderen.
 • Je grenzen op tijd aangeven.
 • Je hoge lat naar haalbare hoogte bijstellen.

9. Ontspan met een fijne feelgood film, serie of natuurdocumentaire

Nestel je lekker op de bank met een fijne feelgood film of serie, comedy of natuurdocumentaire (kies wat van toepassing is of vul aan). Genieten gegarandeerd!

10. Vier de verbinding

Als er iets in het leven te vieren valt, dan is het wel de verbinding met een dierbare. Plan een fijn moment met je partner, goede vriend(in), familielid, collega, gelijkgestemde…en vier bewust de verbinding. Vertel elkaar wat je zo waardeert in de ander en in de verbinding.

fijne dingen voor HSP - Vieren

Tot slot:

Dit waren de 10 fijne dingen voor HSP. Heb jij nou ook een fijn moment voor HSP waar je helemaal happy van wordt en wil je dat delen? Ik lees het graag in de reacties!

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

fijne dingen voor HSP

Ook interessant

4 Reacties

 1. Fijne dingen: samen zingen! Samen met anderen iets moois creëren, heerlijk.

 2. Een rondreis maken met de camper, samen met mijn geliefde! En héél belangrijk: een bosje bloemen uit de berm plukken en het in een prachtig aardewerk kopje in de camper zetten!

 3. Aan het einde van de dag, even voor het slapengaan , aan dingen te denken uit je dag waar je DANKBAAR voor kan zijn … Het tovert vaak een glimlach op je gelaat ! 😉

 4. Hoi Maaike, Vrolijk Kerstfeest! Jouw posts geven me rust. Rust wat betreft mezelf nog beter te leren begrijpen. Ik vind diepgang fijn. T geeft voor mij verbinding. Tegelijkertijd vind ik diepgang verwarrend. Filosofeer ik niet teveel? Waarom voel ik me zo vaak onbegrepen? Ik merk aan mijn eigen man, dat hij zich vaak geen raad weet met mijn manier van dingen durven uiten en loopt ervoor weg, waardoor ik de verbinding verlies. Dit heb ik als een rode draad in mijn leven ervaren. Onbegrepen voelen maakt me eenzaam. Ik geef dan de voorkeur aan ‘alleen’ zijn. Geniet van de rest van je feestdagen! Groetjes Babs


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.