Optimaliseer je werkomgeving als HSP: 3 tips voor je werkplek

Optimaliseer je werkplek als HSP
4 minuten

Als hooggevoelig persoon (HSP) kan de werkomgeving een grote invloed hebben op je welzijn en productiviteit. Het creëren van een werkomgeving die is afgestemd op jouw behoeften als HSP kan helpen om stress te verminderen en je werkprestaties te optimaliseren door je hoogsensitieve talenten in te zetten. Optimaliseer je werkomgeving als HSP met de drie waardevolle tips in dit artikel.

Behalve kantoorbanen zijn er heel wat verschillende soorten werkomgevingen en dagindelingen, denk aan het onderwijs, de zorg, landbouw, detailhandel etc. Daarom zijn deze tips algemeen geschreven. Check wat jij op jouw werkplek, al dan niet met een beetje creativiteit, kunt toepassen.

Optimaliseer je werkomgeving als HSP

In dit artikel lees je een aantal waardevolle tips om je werkomgeving te optimaliseren en een harmonieuze balans te vinden tussen werk en je hoogsensitiviteit. Wanneer je hoogsensitieve brein namelijk voldoende ruimte krijgt, kun je de talenten ervan ook beter inzetten.

Tip 1: Creëer een rustige werkplek

Verreweg de belangrijkste reden van je grenzen negeren als HSP heeft te maken met het onvoldoende rekening houden met de werking van je hoogsensitieve brein. Vaak omdat je niet in de gaten hebt dat jouw brein anders werkt dan bij niet-HSP. Je neemt meer prikkels waar (in jezelf en vanuit je omgeving) en je verwerkt dit grondig, dat kost de nodige energie. Voldoende hersteltijd tussendoor is daarom cruciaal. 

Zo heb je de tijd om situaties te verwerken en jezelf weer even op te laden. Dit wijkt af van wat niet-HSP nodig hebben en we zijn als mens toch geneigd om te kijken wat anderen doen en ons daartoe te verhouden. Meer tijd nemen kan dan ‘anders’ en ‘raar’ voelen. Je bent niet raar, maar wel in de minderheid en qua brein net even anders. Het is belangrijk dat je daar rekening mee houdt, anders heb je er alleen maar last van en dat is zonde.

Kun je geen rustige werkplek creëren, omdat je in een kantoortuin werkt of bijvoorbeeld in een dynamische werkomgeving in de zorg, het onderwijs, een winkel etc, zoek dan naar creatieve mogelijkheden om meer rust te ervaren.

Tip 2: Plan regelmatig pauzes en beweeg voldoende

Als HSP kun je sneller last hebben van overprikkeling, vooral als je langdurig aan één stuk doorwerkt. Je brein werkt namelijk iets anders (het merkt meer op en verwerkt dat diepgaander). Plan daarom regelmatig pauzes in je werkschema en gebruik deze momenten om te ontspannen en tot rust te komen. Neem de tijd om je brein even wat rust te geven en iets ontspannends te doen. Bijvoorbeeld even genieten van het zonnetje, terugtrekken in de rust of een korte wandeling maken. Kijk daarbij naar je behoefte van dat moment. Dit helpt je om je energie te herstellen en de werkdruk te verminderen.

Heb je een voornamelijk zittend beroep? Zorg dan dat je regelmatig even beweegt. Minimaal door regelmatig even te staan. Dat is aanzienlijk beter voor je concentratie. 

Heb je een beroep waarin pauzes lastiger te regelen zijn (opvang, onderwijs, zorg etc?) Denk bijvoorbeeld aan een rustige plek waar je je even kunt terugtrekken ipv pauzeren met je collega’s (of 50/50). Een andere optie is het doen van ademhalingsoefeningen op het toilet bijvoorbeeld.

Tip 3: Communiceer je behoeften

Wees niet bang om je behoeften als HSP te communiceren met je collega’s of leidinggevenden. Als ze ermee bekend zijn kun je uitleggen wat hoogsensitiviteit inhoudt, maar je kunt ook gewoon aangeven wat voor jou wel en niet werkt zonder de term te benoemen. Het voordeel daarvan is dat het niet verkeerd geïnterpreteerd wordt. Ik zie in de praktijk nog weleens goedbedoelde aanpassingen vanuit de werkgever zonder dat ze aansluiten bij de behoeften van een hoogsensitieve werknemer. 

Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je vaak wat tijd nodig hebt om een zorgvuldige afweging te maken of mening te vormen waarbij je het belang van iedereen (inclusief het bedrijf waar je voor werkt) meeneemt. Terwijl tijdsdruk juist averechts werkt op je werkprestaties. Door aan te geven wat wel en niet voor je werkt, kunnen anderen je beter begrijpen en ondersteunen. Dit kan leiden tot meer begrip, flexibiliteit en aanpassingen in de werkomgeving die niet alleen jou, maar ook het bedrijf waar je voor werkt ten goede komt.

Een fijne werkomgeving voor HSP

Optimaliseer je werkomgeving als HSP zo goed mogelijk, rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen van je werkplek. Het is van cruciaal belang voor je welzijn en productiviteit. Door een rustige werkplek te creëren, regelmatig pauzes te nemen en je behoeften te communiceren, kun je een harmonieuze balans vinden tussen werk en gevoeligheid. 

Probeer de tips zoveel mogelijk aan te passen aan jouw werkomgeving. Door bewust te zijn van je behoeften als HSP en actief stappen te ondernemen om een ondersteunende werkomgeving te creëren, kun je jezelf beschermen tegen overprikkeling en optimaal functioneren in je werk. Onthoud dat iedereen uniek is, dus experimenteer en ontdek wat het beste werkt voor jou. Heb je een handige tip die voor jou goed werkt? Deel deze dan onder dit artikel in een reactie.

HSP traject via je werkgever

Wist je dat HSP begeleiding regelmatig vergoed wordt door de werkgever? Bijvoorbeeld in het kader van een ontwikkelingsplan of opleiding. Informeer naar de mogelijkheden bij je werkgever.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Optimaliseer je werkplek als HSP

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.