Ben jij een hoogsensitieve ondernemer? 6 handige HSP tips

Ben jij een hoogsensitieve ondernemer
11 minuten

Ben jij een hoogsensitieve ondernemer? Of overweeg je dat te worden? Wat zijn de voordelen en waar liggen de aandachtspunten? En welke kwaliteiten heb jij als HSP in je werk?  In dit artikel ga ik daar dieper op in, delen een aantal hoogsensitieve ondernemers -waaronder ik zelf-  hun ervaringen en geef ik je een aantal handige tips.

💡 Verschillende ondernemingsvormen


Eenmanszaak: met en zonder personeel

Een eenmanszaak kan met én zonder personeel bestaan. In beide gevallen is slechts één persoon verantwoordelijk voor de onderneming. Omdat veel hoogsensitieve mensen vaak behoefte hebben aan vrijheid en autonomie, en de hoogbegaafde HSP’s al helemaal, kan een eenmanszaak goed bij je passen.

Vennootschap, maatschap enz

Dan zijn er nog ondernemingsvormen waarbij je met één of meer personen een onderneming kunt runnen. Welke ondernemingsvorm het beste bij jou past hangt af van je beroep, persoonlijkheid en andere factoren.]

Wat zijn de voordelen voor een hoogsensitieve ondernemer?

  • Je kunt je tijd beter indelen, inclusief je me-time momenten. Voor hoogsensitieve mensen is voldoende me-time essentieel. Vaak scheelt het al een stuk als je korte momenten tussendoor kunt inplannen waarin je even niets hoeft. Als ZZP’er heb je meestal de vrijheid je tijd zelf daarvoor in te delen. Maak er gebruik van! Hou het simpel en klein: 5 minuten een ademhalingsoefening, kopje thee of even een paar zonnestraaltjes (en vitamine D) meepakken kan al voldoende zijn.
  • Meer je eigen ritme aanhouden: ben je meer een ochtend- of een avondmens? Ieder mens heeft een eigen ritme. Wanneer ben jij op je scherpst en op welke momenten is focussen lastig? Houd -binnen de mogelijkheden van je vak-  rekening met je planning, dan heb je daar het meest profijt van.
  • Onafhankelijkheid:  op welke wijze jij je bedrijf wil vormgeven en leiden. Als ondernemer is je bedrijf van jou en dat wil zeggen dat je ook zelf de richting, de doelstellingen en het tempo bepaalt. Natuurlijk moet je ook kijken naar wat je klanten willen, maar zolang de dienstverlening of het product daarnaast ook goed bij jou past, komt dat wel goed.
  • Je werkt (voornamelijk) alleen. Deze gaat niet voor elke ondernemer op, maar voor de ZZP’ers vaak wel: je werkt in je eentje, zonder al te veel prikkels als afleiding.
  • Je creativiteit inzetten: het leuke van een eigen onderneming runnen is de creativiteit die je erin kwijt kunt. Of dit nu is in de vormgeving van je bedrijf, het creëren van nieuwe producten of nieuwe ideeën bedenken, je kunt er vaak allerlei kanten mee uit.

HSP coach Maaike: Ik vind het zelf altijd leuk als er ineens out of the blue een nieuw idee oppopt. Als dat dan ook nog een beetje out of the box is waar ik van hou, word ik altijd extra blij. Daarna begint het bewuste proces van hoe ik dat kan gaan omzetten en gaan mijn creatieve raderen op volle toeren draaien. Zo had ik laatst een supertof idee over metaforen die ik vaak gebruik. Het ligt nog in een sudderpannetje, maar binnenkort ga ik daar handen en voeten aan geven.

Het grootste voordeel om als zelfstandig ondernemer te kunnen werken is voor mij dat ik mijn eigen tijd en agenda kan bepalen. De vrijheid om te bepalen wanneer en hoeveel ik werk is voor mij heel belangrijk.

Maar dit is tevens ook een nadeel, want het vraagt veel zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. In het begin vond ik dat wel lastig toen ik in 2003 begon. Ik had het idee dat ik alles zelf moest doen en uitvinden. Nu heb ik gelukkig een aantal collega vriendinnen die ook ondernemer zijn. Zo kan ik altijd mijn verhaal kwijt, maar ook om hulp of advies vragen.

Als hoogsensitieve ondernemer is het belangrijk dat je je grenzen goed leert aanvoelen en leert respecteren. Juist dan is het zo fijn dat je je eigen agenda kan bepalen. Als je dan een drukke dag hebt met veel prikkels dan is er vaak de ruimte om de dag daarna meer rust in te plannen. Zeker als je gevoelig bent voor stressgerelateerde klachten zoals hyperventilatie of paniekaanvallen is die ruimte heel fijn en nodig. HSP en hyperventilatie gaan vaak samen.

Zelf vind ik het ook heel fijn dat ik op dagen dat ik niet op mijn best ben er vaak voor kan kiezen om wat meer tijd voor mijzelf te nemen. Ik ga dan het liefste met mijn hond naar het strand om op te laden. Ook plan ik na een drukke dag, de dag erna vaak meer rust in.

Tijdens het schrijven van het Werkboek hyperventilatie, angst en paniek was het vaak lastig om die rust te nemen en goed in te plannen, omdat we het boek samen schreven en hierdoor onze planning moesten aanpassen aan elkaar. En doordat we werkten met deadlines was het regelmatig even extra gas geven in plaats van op de rem trappen. Ik ervaarde dit dan ook als een intensieve periode. Zo realiseerde ik mij weer hoe belangrijk het voor mij is om flexibel te zijn in mijn werktijden en hoe belangrijk die rust en zelfzorg is. Maar ben nog steeds heel blij met het resultaat van het boek, dus de vermoeidheid die hierdoor kwam was het meer dan waard!

Alle tips en adviezen die we geven in het boek pasten we ook steeds op onszelf toe, zo was het een leerzame en waardevolle periode en leerproces waar niet alleen wijzelf maar ook jij wat aan hebt! Lees voor handige tips ook haar artikel hier op de website: 3 praktische tips voor het omgaan met hyperventilatie, angst en paniek.

Wat zijn de nadelen voor een hoogsensitieve ondernemer?

  • Je grenzen kennen en stellen. Wanneer je sensitief bent, tellen de belangen van anderen voor jou ook mee. Soms zelfs meer dan jouw eigen belangen. Hierdoor kan het lastig zijn om grenzen te stellen waardoor je vermoeid tot zelfs uitgeput kunt raken. Verderop geef ik je daar tips voor.
  • Gevoelig voor druk. Omdat je gevoeliger bent voor stress, is het vaak ook lastiger om met druk om te gaan. Bijvoorbeeld de druk om rond te komen en voldoende werk te regelen. Of omdat er in bepaalde periodes erg veel werk is bijvoorbeeld.
  • Onoverzichtelijk en moeite met structuur. Doordat je brein grondig nadenkt alvorens je in actie komt, kun je soms wat verzanden in details of vooral een hoge berg werk zien
  • Loslaten kan lastig zijn. Je diepgaande verwerking neemt de tijd om zaken te verwerken. Maar als je twijfelt aan jezelf kan dit uitmonden in gepieker over of je het wel goed gedaan hebt.
HSP tips op je werk. Werk en HSP

HSP kwaliteiten in je werk

Zoals met alles heeft het ondernemerschap voor jou als HSP voor- en nadelen. Door ze te kennen en hier rekening mee te houden kun je het beste uit jezelf en je onderneming halen. Hou daarbij ook je kwaliteiten en zeker ook de HSP talenten in het oog.

Hoogsensitieve kwaliteiten

 

Je opmerkzaamheid

Je bent door jouw wijze van prikkelopname en verwerking extra opmerkzaam.

Snel verbanden kunnen leggen

Omdat je gecombineerd met je opmerkzaamheid snel verbanden legt, kun je vaak ook de lange termijn van processen zien. Je kunt dan makkelijk een aantal stappen vooruit denken.

Sensitieve talenten

Anticiperen, bedachtzaamheid, inlevingsvermogen & perfectionisme. Dit kan in allerlei beroepen heel goed van pas komen.

Goede concentratie bij de juiste omgeving

Onder juiste omstandigheden (prikkelarme omgeving & niet teveel werkdruk) heb je een goede concentratie, waardoor je zeer zorgvuldig kunt werken. Als hoogsensitieve ondernemer kun je deze omstandigheden (vaak) beter regelen voor jezelf.

Creativiteit

Je bent creatief aangelegd, wat je kunt toepassen in vormgeving maar bijvoorbeeld ook in het oplossend vermogen. Niet voor niets noemde Elaine Aron hoogsensitieve mensen al de raadgevers in haar boek Hoog Sensitieve Personen.

Zorgzaamheid

Je ziet vaak al snel als iemand niet zo lekker in z’n vel zit. Let er wel op dat je je niet verantwoordelijk gaat voelen voor het welzijn van die ander, dat ben je namelijk niet.

HSP tips voor een hoogsensitieve ondernemer

Waar moet je rekening mee houden als hoogsensitieve ondernemer? Ik geef je hieronder 6 handige tips.

1. Ken je grenzen: hoeveelheid werk

Als HSP is het belangrijk om je grenzen te kennen en te stellen. Dat geldt natuurlijk ook in je werk, zowel inhoudelijk als qua uren. Is de verhouding tussen prikkels en rust voor jou optimaal dan werk je met meer plezier en ben je productiever. 

Is er sprake van overprikkeling of onderprikkeling dan heeft dit vaak direct gevolgen voor je prestaties. Zeker als hoogsensitieve ondernemer heb je de kans om meer te doen waardoor je overprikkeld kan raken. Ook kun je te veel saaie klusjes of bijvoorbeeld (tijdelijk) te weinig werk waardoor je onderprikkeld raakt.

Je hoeft daarbij niet altijd keurig in balans te blijven, je mag er best eens overheen schieten. Wees dan mild voor jezelf, plan hersteltijd in of zorg wanneer je de onderprikkeling ingeschoten bent, voor een planning met leuke prikkels.

HSP coach Maaike: Omdat ik fulltime coach en daarnaast ook nog schrijf, mij verdiep in het coachvak en bezig ben met het ontwikkelingen van nieuwe dingen, moet ik hele heldere prioriteiten stellen en dagelijks goed voelen waar mijn grens ligt. 

Als hoogbegaafde prikkelzoekende HSP’er gaat dat voor mij ook de andere kant op: er moeten genoeg leuke & uitdagende prikkels in een dag of week zitten. Ik raak net zo gestrest van te weinig doen (onderprikkeling) als van teveel doen (overprikkeling). Dat geldt natuurlijk niet in deze mate voor een rustzoekende HSP, daarom is het belangrijk dat je goed naar jezelf luistert en je grenzen leert kennen. 

Ik heb daar zelf jaren mee geworsteld. Mede omdat de informatie niet aansloot bij mijn eigen behoeftes en mijn omgeving goedbedoeld altijd maar riep dat ik rustig(er) aan moest doen, waar ze soms maar lang niet altijd gelijk in hadden. En dat is ook precies de focus in de praktijk: wie ben jij, waar heb je behoefte aan en wat werkt voor jou? Lees ter informatie ook de 4 HSP types.

2. Ken je grenzen: in je vak

Elk beroep kent zijn grenzen. Door deze helder voor jezelf te hebben wordt nee zeggen makkelijker. Bovendien is dat een van de criteria van een professional. Je kunt daarbij denken aan de grenzen van je vak, maar ook ten aanzien van je doelgroep. 

Hou je doelstelling goed voor ogen. Bij een dienstverlenend beroep bijvoorbeeld, is het je doel om mensen verder te helpen. Maar dat wil niet zeggen dat jij er de aangewezen persoon voor bent als iemand eigenlijk iets anders nodig heeft. Jouw beste hulp in dit proces kan dan een nee zijn. 

Voor alle beroepen geldt: wees je indien daar sprake van is, bewust van je valkuil elk mens te willen helpen en vanuit goede bedoelingen over je grenzen te gaan. Weten waar jouw verantwoordelijkheid stopt en die van de ander begint kan je daarbij helpen.

HSP coach Maaike: Ten aanzien van mijn functie als coach en counselor schreef ik uitgebreid waar de grenzen wat mij betreft in mijn vak liggen: Welk type begeleider heb je nodig als je HSP begeleiding zoekt?

3. Blijf dicht bij jezelf

Hoe dichter je jouw bedrijf bij jezelf houdt, hoe beter je zult flowen. Als je een cursus doet of ondernemerscoach hebt en de tips of adviezen passen niet bij je, luister dan goed naar jezelf. Dé methode bestaat net als dé HSP’er helemaal niet. De verscheidenheid van mensen is nou juist zo leuk. 

En inmiddels is het algemeen bekend dat als je jezelf teveel gaat aanpassen aan een ander, dit een van de energielekken is die je helemaal niet wilt! Bovendien leren mensen jou kennen als je dicht bij jezelf blijft en trek je daarmee vanzelf de klanten aan die zich prettig voelen bij jou. Zeker als je een dienstverlenend beroep hebt is dat een win-win situatie.

Ik ben in 2014 gestart als zelfstandig ondernemer. Voor mij was dit één van mijn betere beslissingen. Ik waardeer de vrijheid en flexibiliteit die het mij geeft met een jong gezin. Ook heb ik de vrijheid om te beslissen welke opdrachten ik aanneem en welke ik aan mij voorbij laat gaan.

Ik werk met verschillende klanten uit verschillende branches, wat mijn werk divers houdt.

Ons gezin heeft een druk sociaal leven en er is altijd wel iemand over de vloer. Hierdoor kan ik intens genieten van de maandagochtend wanneer ik helemaal alleen thuis en in stilte kan werken.

4. Geef uit handen waar je niet goed in bent

Geen mens is overal goed in of vindt alles leuk om te doen. En aangezien een eigen onderneming veel facetten kent doe je jezelf een groot plezier door onderscheid in de taken te maken. Welke doe jezelf en wat kost jou teveel energie en kun je dus beter uit handen geven?

HSP coach Maaike: De boekhouding bijvoorbeeld, in feite kan ik dat prima zelf maar ik raak binnen no time gefrustreerd, ik ben op dat vlak ook niet gemotiveerd om alles uit te gaan zoeken, dus ik doe dat soort zaken alleen als het echt niet anders kan. 

Stuur ik een mailtje naar mijn boekhouder met een vraag of aanvulling, pakt ze het razendsnel op en vaak is het dan binnen een dag of week geregeld of heb ik een antwoord waar ik wat mee kan. De kosten daarvan zijn een schijntje als je het afweegt tegen de tijd én energie die ik er zelf aan zou besteden. En zo heb ik nog een aantal zaken zoals mijn agenda en de email die ik grotendeels uit handen geef.

5. Zorg voor routine en structuur

Zelf je tijd in kunnen delen kan als nadeel hebben dat deze versnippert of dat je werk als een enorm hoge berg gaat zien. Maak van de grote stapel kleine taken en prioriteer ze. Routine en structuur geeft veiligheid en rust, je weet immers waar je aan toe bent. Doe bepaalde taken bijvoorbeeld op bepaalde dagen of dagdelen en wissel de activiteiten geregeld af. Kijk wat voor jou het beste werkt.

Overzicht helpt om je hoofd leeg te maken (en te houden  😉 ). Ga na wat jij hiervoor nodig hebt. Voor mij werkt de organizer hieronder bijvoorbeeld erg goed om alles goed te organiseren. Met een drukke fulltime onderneming, allerlei social media kanalen, een huishouden en sociaal leven is dat voor mij onmisbaar om overzicht te houden.

Bestellen >> 

Als ImagoCoach vind ik vooral dat stukje ‘coach’ steeds belangrijker. Er stralend uitzien gaat namelijk niet alleen over kleuren en kleren. Het gaat over lekker in je vel zitten en de balans gevonden hebben tussen innerlijk en uiterlijk. Wanneer je weet wie je bent en wat je verlangens en ambities zijn, is het gemakkelijk die kleuren en kleren te kiezen die dat weergeven.

Een zoektocht naar je persoonlijke en succesvolle stijl begint dus altijd met een gesprek. Hier voel ik als HSP waar ik mensen mee kan helpen en welke vragen ik moet stellen om tot de kern te komen. Mensen praten gemakkelijk met me en door mijn open en integere opstelling nemen ze tips gemakkelijk aan. 

Laatst kwam er bijvoorbeeld een vrouw bij me die er ook na haar 50e aantrekkelijk uit wilde blijven zien. Na het eerste gesprek bleek al dat zij een pittige tijd achter de rug had en nu in een nieuwe baan goed wilde overkomen. Het traject dat ik met haar inging heeft haar niet alleen tips opgeleverd hoe ze er goed uitziet, maar vooral hoe ze zelfverzekerd zichtbaar zichzelf is. Ze zit lekker in haar vel en haar tweede velletje, haar kleding, past bij haar.

Wat ik als hoogsensitieve ondernemer moeilijk vind is het bewaken van mijn grenzen. Het liefst wil ik dat het met mijn gezin, de hond en mijn familie goed gaat en pas dan is er ruimte om aan het werk te gaan. Ook voor klanten vind ik het moeilijk om niet (veel) meer voor ze te doen als waar ze voor komen (en betalen).

Sinds ik Persoonlijke Kracht Coach ben is dit me veel duidelijker geworden. De Persoonlijke Kracht Methodiek is een persoonlijkheidsinstrument dat inzicht geeft in iemands grootste kracht, unieke kwaliteiten en diepste drijfveren. De Methodiek gebruikt kleur als visueel herkenbaar en krachtig ontwikkelinstrument. Volgens deze methodiek is Smaragdgroen de kleur die mijn grootste kracht weergeeft.

Smaragdgroen staat voor harmonie en balans. Dit vind ik, waar ik ook ben en wat ik ook doe, heel belangrijk. Dit besef zorgt er recent voor een nieuwe focus. Wanneer namelijk innerlijk en uiterlijk met elkaar kloppen is een praktisch en gedetailleerd imago-advies een helder gevolg. 

Els schreef eerder op deze website over hoogsensitiviteit en de invloed van kleur.

6. Zichtbaarheid op jouw manier

Toen ik de vraag op Facebook en Instagram stelde kwam zichtbaarheid en aquisitie veel terug als aandachtspunt binnen een bedrijf. Begrijpelijk, HSP’s staan veelal niet graag op de voorgrond. Maar met een bedrijf is het wel belangrijk dat je gezien wordt. 

Kijk daarbij wat goed bij jou én je doelgroep past. Er is namelijk geen standaard manier die voor iedereen of elke doelgroep werkt. Door juist voor een authentieke manier te kiezen die bij jou en je doelgroep past, word je meer zichtbaar., Welke talenten zou je daarbij inzetten voor meer zichtbaarheid?

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Ben jij een hoogsensitieve ondernemer

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.