Televisie en hoogsensitiviteit, waar moet je rekening mee houden?

Televisie en hoogsensitiviteit
4 minuten

Televisie en hoogsensitiviteit, waar moet je rekening mee houden? TV kijken als je hoogsensitief bent kan soms best intens zijn. Van het nieuws, tot series en documentaires. Sommige beelden kunnen veel indruk maken. Het is goed om hier bewust mee om te gaan, zodat je niet overprikkeld raakt. Tegelijkertijd kan het ook fijne prikkels geven die je misschien net even nodig hebt.

Je inlevingsvermogen en televisie kijken

Ben jij hoogsensitief? Dan kun je je vaak erg goed inleven, dat kan er voor zorgen dat sommige programma’s te intens zijn, bij andere programma’s ligt het aan hoe je je voelt. 

Als HSP ben je namelijk gevoeliger voor omgevingsinvloeden. Dit geldt zowel voor negatieve als positieve invloeden. Wanneer het te intens is kun je hartkloppingen en nachtmerries krijgen. Maar positief gezien kunnen programma’s je (h)erkenning en rust geven of misschien wel inspiratie.

Horror

Horror bijvoorbeeld vinden veel HSP’s niet prettig om naar te kijken. Dit geldt trouwens niet voor alle HSP’s, dus het is niet per definitie zo dat alle HSP’s bepaalde tv vermijden.

Politieseries

Dit soort series kunnen heel spannend zijn, maar tegelijkertijd ook boeiend. Het onderzoek, de tactiek om mensen te laten bekennen enzovoorts.

Reality TV & Soap series

Het is vaak niet al te diepzinnige televisie, maar kan wel even lekker zijn om je hoofd leeg te maken. Mits je niet al teveel last hebt van de drama’s, want dan is het niet perse ontspannend.

Diepgang in documentaires

Gelukkig schuwt televisie de diepte niet. Fijn voor je behoefte aan diepgang, dat inspirerend kan zijn. Soms door de zware onderwerpen ook intens.

Televisie en hoogsensitiviteit

Waar heb je behoefte aan?

Waar heb je op het moment dat je gaat kijken behoefte aan? Het is de basisvraag die je op elk moment van de dag kunt stellen en ook bij de informatie die je tot je gaat nemen. Hoogsensitieve mensen houden van diepgang, maar sommige series en documentaires zijn ook wat heftiger qua onderwerp. Het is belangrijk dat je er op dat moment niet te veel last van hebt of bijvoorbeeld de tijd hebt de informatie te verwerken.

In principe gaan televisie en hoogsensitiviteit prima samen, zolang je goed naar jezelf luistert. Je diepgaande verwerking kan bijvoorbeeld allerlei vragen, ervaringen of nieuwe perspectieven oproepen. Je kunt ze dan ook het beste kijken als je daar ruimte voor hebt. Let daarbij vooral op hoe je reageert op negatieve of heftige beelden en op welke momenten je deze goed en minder goed kunt hebben.

Een nieuwsdieet

Met name beelden van het nieuws, dat vaak niet zo positief is, kunnen nogal binnenkomen. Merk je dat de beelden te hard binnen komen? Soms is dit alleen als er veel speelt en je weinig ruimte hebt voor extra prikkels, maar voor anderen komt het vrijwel altijd te hard binnen. Beperk dan het nieuws en lees bijvoorbeeld eenmaal per dag het nieuws via een nieuwsapp.

Laat je inspireren!

Televisie kan je inspireren en inspiratie geeft energie en is ideaal als je daar behoefte aan hebt of merkt dat je beetje in een negatieve spiraal zit. Het geeft daarmee ook kracht.

Rust in de avond

Omwille van je verwerking is het raadzaam ‘s avonds niet allerlei onderwerpen of beelden te gaan zien die van alles aan gedachten of emoties oproepen. Kies liever voor iets dat feelgood vibes oproept en daarnaast rustgevend is. Als je last hebt van het licht van schermen, zet deze dan 1 a 2 uur voordat je gaat slapen uit. Lees een boek, zet fijne rustgevende muziek of natuurgeluiden op en drink iets warms of neem een fijne douche.

Kom tot rust met natuurdocumentaires

Hou je van in de natuur zijn dan kunnen natuurdocumentaires voor jou als HSP veel betekenen. Niet alleen het zijn in de natuur, maar ook het bekijken van beelden en het horen van natuurgeluiden werkt namelijk kalmerend. Hier kunnen televisie en hoogsensitiviteit elkaar dus prima versterken.

Televisie en hoogsensitiviteit

Kortom, leer goed waar je grenzen ten aanzien van bepaalde beelden, maar ook onderwerpen liggen en luister goed naar jezelf. Maar aan de andere kant kun je televisie ook positief inzetten om bijvoorbeeld tot rust te komen, je gedachten te verzetten of in een fijne stemming te komen.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Televisie en hoogsensitiviteit

Ook interessant

2 Reacties

  1. Hoi Maaike,
    Bedankt, ik herken mezelf erin. Kijk al geen nieuws meer!! Ik vindt het soms nog moeilijk te accepteren dat ik nu na 55 jaar weet dat ik hsp ben. Waar ik vroeger onbewust was dat ik zo overprikkeld was, besef ik het me nu des te meer. Het blijft voor mij nog steeds zoeken na de juiste balans.

    Lieve groetjes Monique

  2. Wow, een eye-opener. Ik ben al jaren bang van heel wat films en series op tv. Ook het nieuws komt bij mij keer op keer enorm hard binnen. Ik had het gevoel dat ik “te soft” was voor de wereld. Het licht ’s avonds doet vaak pijn aan mijn ogen. Dat van de tv, maar ook een lampje of koplampen van andere wagens op straat. Ik heb mijn weg erin gevonden, maar ik besef nu pas wat dit achter liggend zou kunnen zijn . Dankjewel voor dit artikel!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *