Werken als HSP: wat zijn ideale omstandigheden bij bedrijven?

Werken als HSP
3 minuten

Werken als HSP lukt het beste als de omstandigheden bij je passen. Hoogsensitieve mensen reageren sterker op omgevingsfactoren en daarom is het belangrijk om te weten wat voor jou wel en niet werkt. In dit artikel ga ik dieper in op de ideale omstandigheden. Ben je op zoek naar een baan als HSP? Dan kun je je voordeel doen met deze informatie.

Hoogsensitiviteit en omgevingsfactoren

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat hoogsensitieve mensen sterker reageren op zowel positieve als negatieve omgevingsfactoren. Dat kan lastig zijn, maar zeker ook een voordeel. Het is daarom goed om te weten wat op jou een positief of negatief effect heeft, zodat je er rekening mee kunt houden.

Een hoogsensitief persoon

Werken als HSP: dit zijn de ideale omstandigheden

Deze tips gelden voor verschillende sectoren, pas toe wat in jouw sector van toepassing is.

Commerciëel of non-profit?

Welke doelstellingen heeft het bedrijf? Bij commerciële bedrijven kan de focus op winst ook zorgen voor targets, druk en een eenzijdige focus op geld. Als je hoogsensitief bent en graag iets voor de maatschappij betekent, kan dit te weinig zingevend zijn. Non-profit kan daarentegen met de juiste doelstellingen veel voldoening opleveren.

Wisselwerking tussen werkgever en werknemer

Ik noem het werken bij een bedrijf ook vaak een relatie en het solliciteren daten. Dat wil zeggen dat het van twee kanten moet matchen. Het is natuurlijk fijn als een bedrijf je ziet zitten, maar het is ook belangrijk dat jij het ziet zitten. Hoe gaat je (potentiële) werkgever met jou als werknemer om? Is er aandacht voor jouw behoeften? Wordt er meegedacht? Of is het meer een conservatieve organisatie die weinig flexibel is en waar je je constant aan moet aanpassen? Check dus goed of de klik er ook voor jou is.

Klein bedrijf

Vaak zie ik HSP’s worstelen in grote bedrijven en beter gedijen in een klein(er) bedrijf. Je zit minder aan allerlei protocollen van het bedrijf vast en het is vaak persoonlijker. Bovendien, als je houdt van afwisseling in je werk, heb je daar in een klein bedrijf soms ook wat meer mogelijkheden voor. Dit kan een belangrijke factor zijn om gemotiveerd te kunnen werken als HSP. Een kleine kanttekening is wel dat als er te weinig werknemers zijn en teveel taken, je extra goed grenzen moet zien te bewaken.

Kantoortuinen

Dat kantoortuinen een hel zijn als je hoogsensitief bent is niet zo gek: als er ergens een plek boordevol prikkels is, is het daar wel. Geluiden, beeld, mensen aan je bureau en noem maar op. Probeer je dan ondertussen nog maar te focussen op je eigen werk. Overigens zijn het niet alleen de prikkels zelf, maar speelt ook de diepgaande verwerking bij jou een belangrijke rol. En voor dat proces heb je regelmatig rust en ruimte nodig, naast hersteltijd van alle prikkels. Een bedrijf met een kantoortuin is dus geen ideale omgeving om in te werken als HSP.

Thuiswerken

Een voordeel van de pandemie is geweest dat thuiswerken versneld gewoner werd in kantoorbanen. Het is tegenwoordig dan ook niet gek om de helft van de tijd of meer thuis te werken. Thuiswerken heeft allerlei voordelen, zoals effectiever werken met minder afleiding, fijn in je eigen omgeving en je kunt bijvoorbeeld je pauzes beter afstemmen op je behoeftes. Ben je op zoek naar een nieuwe (kantoor)baan? Bespreek dan de opties om thuis te kunnen werken. Check daarbij wel of de mate van thuiswerken bij je past. De één werkt liever meer thuis en de ander is liever wat meer op kantoor.

Tot slot

Omgevingsfactoren spelen ook op het werk voor HSP een belangrijke rol. Als je hoogsensitief bent, is het belangrijk om daar rekening mee te houden. Onderzoek je (potentiële) werkgever op een aantal punten zodat je beter kunt inschatten of het bedrijf bij jou past. Dit maakt het werken als HSP voor jou een stuk gemakkelijker én productiever!

HSP traject via je werkgever

Wist je dat HSP begeleiding regelmatig vergoed wordt door de werkgever? Bijvoorbeeld in het kader van een ontwikkelingsplan of opleiding. Informeer naar de mogelijkheden bij je werkgever.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Werken als HSP

Ook interessant

Nog geen reacties. Reageer hieronder!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *