Een crisis voelt vervelend en kan veel van je vragen. Met een quick fix zoals een positieve mindset alleen kom je er nu niet. Je ogen sluiten en doen of het er niet is werkt evenmin. De crisis staat of je nu wilt of niet recht voor je neus en komt nooit gelegen. Hier schuilt in mijn ogen dan ook de werkelijke de kunst van het leven: het dragen en verdragen van de minder leuke tot soms heel ingrijpende dingen in het leven.
In dit artikel ga ik daar dieper op in, want omgaan met crisissituaties is een belangrijk onderdeel van het leven. Geen enkel mens ervaart alleen maar succes of geluk. Sterker nog, de paradox van een crisis is misschien wel dat deze een sleutel tot geluk in zich heeft.
Ongemakkelijke emoties en gedachten
Ongemakkelijke emoties en gedachten horen bij het leven en in crisistijd krijg je daar volop mee te maken. Of een crisis nu in jezelf plaatsvindt of zoals met de coronacrisis wereldwijd speelt, het vergt een zekere kunst om hiermee om te gaan.
Maar, daar liggen dan meteen ook de kansen. Het vraagt van jou een aanpassing naar een nieuwe manier van leven. Soms tijdelijk, maar vaak geven crises een aanleiding om dingen grondig te veranderen.
Een leven voor en na de crisis
Je herkent het vast wel dat de kleine zorgen die je eerst had in het niet vallen bij een crisis waar je in zit en de zorgen die daarmee gepaard gaan. Vaak zie je ook dat je perspectief in z’n geheel drastisch verandert: er is een leven voor en een leven na de crisis. In interviews met mensen die een ingrijpende situatie hebben meegemaakt lees je bijvoorbeeld vaak dat ze de crisis dankbaar zijn voor de verandering.
Zo brengt het mensen vaak dichter bij elkaar, verdiept het je gevoelsleven en krijg je met dank aan de opgedane ervaring een verruimde blik op het leven.
Twijfels
De opbrengst van een crisis ervaar je grotendeels pas achteraf. Als je er middenin zit, niet wetende hoe het af gaat lopen heb je te dealen met allerlei gevoelens en speelt onzekerheid over de situatie en het einde ervan je parten.
Je moet keuzes maken zonder de toekomst te kennen. Dit kan je uit balans brengen en doen twijfelen, doe ik er wel goed aan? Dat is heel normaal en hoort bij het proces.
Tip 1 | Blijf bij jezelf
Een crisis is een tijd waarin het voelt alsof de grond onder je voeten weg aan het zakken is. Oude gevoeligheden en gedachten komen weer omhoog en het kan lijken of je weer terug bij af bent. Niks is minder waar, je kunt je opgebouwde ervaring namelijk niet zomaar uitwissen. Wel is het zo dat je met jouw gevoeligheden aan de slag mag, op een diepere laag welteverstaan.
Observeer je gevoelens en welke gedachtener zijn zonder ervan weg te willen. Als het je helpt, zet dan fijne muziek op en/of ga even buiten wandelen.
💡 Lees ook: HSP tips om bij jezelf te blijven
Tip 2 | Geef je emoties de ruimte
Signaleer emoties die je (nog) dwarszitten, omdat er behoeften onder schuilgaan die om aandacht vragen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over begrip, veiligheid, verbinding of het gebrek eraan (nu of in je verleden).
Een prettige manier om emoties de ruimte te geven is via creativiteit. Teken, schilder of schrijf over je emoties. Belangrijk hierbij is dat je niet bezig gaat zijn met een kunstwerk of het eindresultaat. Kijk eens hoe de emotie er voor jou uitziet en beschrijf of teken dit: welke vorm heeft je emotie? Welke kleur? Wat valt je nog meer op zoals bijvoorbeeld de grootte, de zwaarte, de plek in je lichaam waar je hem kunt voelen enz. Vind je het lastig of te spannend om dit alleen te doen? Bijvoorbeeld wanneer emoties in het verleden onveilig waren? Vraag dan een coach of therapeut om hulp.
Tip 3 | Deel je gevoelens met anderen
Het delen van je gedachten en emoties helpt ze te ordenen, relativeren (indien nodig) en het geeft soms interessante invalshoeken. Het begrip en de aandacht van de ander kunnen al helend op zich zijn.
Zijn de mensen in jouw omgeving geneigd om oplossingen aan te dragen en zit je daar niet op te wachten? Het is natuurlijk lief bedoeld, maar vaak niet wat nodig is. Geef voor je van wal steekt duidelijk aan de ander aan waar je behoefte aan hebt zoals bijvoorbeeld enkel een luisterend oor. Of vraag de ander alleen met je mee te denken als je daar zelf om vraagt. Wees helder, dan weet de ander meteen hoe hij/zij er het beste voor je kan zijn.
Extra tips
Slaap voldoende, wees mild en zorg goed voor jezelf. Dat is een belangrijke basis om een crisis te doorstaan.
2 Reacties
Hallo Maaike
Bedankt voor de stuk. Het help mij nu weer om dichter bij mezelf te komen in deze tijd. Ik vind het allemaal best moeilijk, op momenten dan. De ene keer gaat het en de andere helemaal niet. Voor de corona tijd had ik net alles op een rijtje kunnen zetten voor mezelf en had ik mijn hsp goed onder controle voelden het. Met de onverwachte aankondiging dat we een intelegente lock down gaan is bij mij hard aan gekomen. Ik krijg ook last van angst. Dat ik ook ziek zal worden ik slaap slecht en ik had weinig energie meerdere dagen. Naar 5weken miste ik enorm mijn ritme en een beetje van de normale leven voor de corona. Ik praat weinig over mijn gevoelens en wil alles zelf oplossen. Ik voel me richting loos. Elke dag voelde het alsof ik moet overleven. Normaal is wat ik het meeste mis. Ik probeer nu regelmatig te gaan wandelen en even contact zoeken help nu ook. Ik heb me ook een schrift gekocht om op te schrijven hoe ik me voel. Dat help bij ook. Bij het lezen van dit stuk heeft het mij weer geholpen om dicht bij mezelf te komen en weer goed voor mezelf te gaan zorgen. Fijn om te lezen.
Groeten Herecia
Hallo Herecia,
Fijn dat je er wat mee kunt, sterkte in deze tijd!
Warme groet,
Maaike