HSP problemen, dit is waar HSP’s het meest tegenaan lopen

Dit is waar HSP's het meest tegenaan lopen
6 minuten

Welke HSP problemen zijn er? Ik vroeg op Instagram &Facebook waar HSP’s het meest tegenaan lopen. Er werd massaal gereageerd. Ik heb een aantal thema’s geselecteerd in dit artikel, zodat je kunt zien dat je niet de enige bent die sommige zaken lastig vindt. Ook geef ik tips hoe je hier anders mee om kunt gaan.

Dit is waar HSP’s het meest tegenaan lopen, mis je er nog een? Laat het even weten in de comments.

Ik voel me anders en niet begrepen

Ik voel me anders. Mensen begrijpen vaak niet hoe ik dingen ervaar en voel.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Je bent ook anders dan niet-HSP. Emoties komen intenser binnen en jouw wijze van verwerking is diepgaand en gaat over meer gebieden in je hersenen. Hierdoor heb je meer zogeheten ‘suddertijd’ nodig en zie je ook meer nuances in situaties. Niet-HSP kennen dit niet en snappen daardoor niet altijd dat het voor jou anders werkt. Kijk of je jouw anders zijn kunt omarmen door meer begrip te hebben voor jezelf en onthoud dat er nog zo’n 15-20 % anders is. 😉

Ik denk veel na & pieker vaak

“Ik denk lang na voordat ik beslissingen neem & pieker vaak nog lang na over dingen die ik gezegd heb. Ik heb toch niets verkeerds gezegd?!”

HSP coach Maaike Kruijsen: Lang en veel nadenken heeft te maken met je diepgaande verwerking. Je bekijkt zorgvuldig alle opties en weegt de risico’s en kansen af om uiteindelijk een weloverwogen keuze te kunnen maken. Dit noemen we ook wel het stop & check systeem bij HSP. Wanneer dit echter te sterk staat afgesteld stop je wel, maar zie je vaak (vooral) mogelijke risico’s en is het lastig om in actie te komen. Herken je dit?

Ik ben snel overprikkeld

“Ik voel me snel overweldigd door alle prikkels in het leven.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Nadenken voor je iets zegt is aan de ene kant een voordeel, maar het heeft als nadeel dat je mogelijk je (eerste) gevoel niet serieus neemt en gaat twijfelen. Vooral HSP’s met afwijzingsgevoeligheid schieten in het denken, uit angst iets verkeerds te zeggen. Daarmee pas je je dan al snel teveel aan de ander aan en staat die ander op nr. 1 waar jij eigenlijk zelf zou moeten staan. 😉 Begin met directer worden door bij je eerste gevoel stil te staan en dit te oefenen met mensen bij wie je je veilig voelt.

Ik heb last van negatieve energieën en sferen

“Ik pik gemakkelijk negatieve energieën en sferen op en kan dat dan moeilijk loslaten.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Dat is niet zo vreemd, HSP’s zijn extra gevoelig voor negatieve omgevingsinvloeden. Maar gelukkig geldt dit ook voor positieve omgevingsinvloeden. Belangrijk is dus om jezelf met positiviteit te omringen. Denk hierbij aan het luisteren naar fijne, rustige muziek om weer tot rust te komen of een kopje thee of warme douche om je lijf te ontspannen.

Ik wil alles oplossen

“Ik wil alles oplossen en ik merk dat ik daardoor ook dingen van anderen overneem.”

HSP coach Maaike Kruijsen: HSP’s hebben vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Combineer dit met dienstbaarheid en de behoefte aan erkenning en een oververantwoordelijkheid is geboren. Lief gevoelig mens,  je hoeft niet alles alleen op te lossen (en daarmee jezelf soms in de problemen te brengen). Een ander moet ook zijn verantwoordelijkheid nemen en je helpt de ander dan juist door dat niet op je eigen bord te leggen.

HSS: voldoende prikkels vs overprikkeling

“Ik verveel me snel en heb voldoende prikkels & uitdaging nodig, maar ik heb ook snel last van overprikkeling.”

HSP coach Maaike Kruijsen: HSS staat voor high sensation seeker en gaat over de prikkelzoekende HSP. Deze groep (ca 30% van de HSP) heeft naast de gevoeligheid voor overprikkeling ook voldoende stimulans nodig om optimaal te kunnen functioneren. Herken je dit bij jezelf? Zorg dan dat je activiteiten doet met leuke prikkels die tegelijkertijd ontspannen. Bijvoorbeeld fotograferen in de natuur (mits je daarvan houdt natuurlijk!). Een goede, maar niet saaie balans is hier cruciaal.

Ik leef vooral in mijn hoofd

“Ik merk dat ik alles vanuit mijn hoofd benader. Ik analyseer veel en bagatelliseer mijn problemen.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Dit is er ook overduidelijk eentje in de categorie waar HSP’s het meest tegenaan lopen. Leven in je hoofd komt vaak voor wanneer je emoties er op de een of andere wijze niet kunnen (of mochten) zijn. Ik zie hier in de praktijk vaak thema’s met veiligheid. Werd je als kind bijvoorbeeld overgevoelig tot zelfs hysterisch genoemd op het moment dat je (intense) emoties ervoer? Of bijvoorbeeld gepest op school? Wanneer je het lastig vindt om je emoties er te laten zijn en je het gevoel hebt dat je er bijna in verzuipt als ze er zijn, zoek dan hulp. Achterhaal waar dit vandaan kwam en leer stapje voor stapje dat het wel veilig is en dat elke emotie oké is. Check ook even deze praktische tips als je teveel nadenkt.

Ik ben een pleaser

“Ik doe vaak dingen voor anderen waarbij ik mezelf opzij zet. Achteraf voel ik me daar rot over, maar ik heb het gevoel dat ik geen nee kan zeggen.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Pleasen komt voort uit een laag zelfbeeld. Iets wat ik vaak zie bij HSP die vervelende situaties in hun leven hebben meegemaakt. Ergens is er een overtuiging ontstaan dat je jezelf opzij moet zetten voor de ander. Bijvoorbeeld uit angst dat de ander bij je weggaat. Voor jezelf kiezen voelt dan egoïstisch en gaat gepaard met schuldgevoelens. Dit komt vaak voort uit afwijzingsgevoeligheid (rejection sensitivity). Het is belangrijk hier iets aan te gaan doen, want dit kost je veel energie.

Ik neem emoties van anderen over

“Ik voel vaak aan wat een ander voelt alsof het van mijzelf is. Als iemand zich down voelt ben ik in no time zelf ook down, terwijl ik me daarvoor nog blij voelde. Ik voel soms ook emoties aan voordat de ander ze zelf voelt.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Het overnemen van emoties van anderen heeft te maken met het feit dat HSP’s overactieve spiegelneuronen lijken te hebben. Hiermee omgaan begint met het maken van onderscheid tussen welke emoties van jou en welke van de ander zijn. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat emoties van anderen niet jouw verantwoordelijkheid zijn. Visualiseer voor jezelf dat alles wat bij de ander hoort naar de ander terugkeert, zodat het niet in jouw systeem blijft hangen.

Ik hoor vaak: doe niet zo moeilijk

“Mensen vinden dat ik te moeilijk of ingewikkeld doe, maar ik kan meestal pas besluiten als ik alle opties overwogen heb en het echt goed voelt.”

HSP coach Maaike Kruijsen: “Sensitieve mensen kunnen niet stoppen met complex te denken”, zei de Zwitserse psychotherapeut Eduard Schweingruber als een van de eersten over een groep mensen die hij omschreef als hoogsensitieve mensen. Onderzoek met fMRI scanners bewijzen het: HSP’s verwerken situaties in meer gebieden in hun hersenen dan niet-HSP. Met als voordeel dat je makkelijker verbanden kunt leggen en als probleem dat je er soms gewoon teveel bij haalt. 😎

Ik heb last van zintuiglijke prikkels

“Ik heb last van harde geluiden, geuren, fel licht, labels in kleding enz.”

HSP coach Maaike Kruijsen: Gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels zie je vaak bij hoogsensitiviteit en is een van de bekende HSP problemen. Hoewel de één hier meer last van heeft dan de ander. Het kan ook een gevolg zijn van chronische overprikkeling waardoor overgevoeligheid ontstaat. Je lichaam heeft dan namelijk minder energie om alle prikkels te verwerken. Vergelijk het maar eens met een slechte nacht, Je kunt overdag veel minder hebben en geluiden komen harder binnen.

Vond je dit leuk? Deel met anderen:

Bewaar voor later op Pinterest:

Dit is waar HSP's het meest tegenaan lopen

Ook interessant

10 Reacties

 1. Per punt kort en bondig uitgelegd, en heel duidelijk. Fijn artikel.

   • Hallo Maaike… Ik huil altijd heel snel… ik kan het gewoon niet uitschakelen. Hoort dit ook tot HSP en hoe ga ik ermee om? Vind het erg vervelend.

    • Hallo An, veel HSP huilen snel(ler). Dit heeft mijns inziens met 2 factoren te maken:
     1. de intensiteit waarmee dingen binnenkomen.
     2. HSP zijn sneller gespannen en huilen is een manier om spanningen te ontladen.

     Hoewel het per HSP verschilt, is dit wel iets waar een groot deel van de HSP’s last van hebben. Acceptatie dat dit bij je hoort is vaak de eerste stap.

     Warme groet,
     Maaike

 2. Ik ben een man van bijna 50. Voel me vaak onbegrepen. Het lukt me niet om mijn gevoelens te uiten.
  Ik herken veel van wat er op deze pagina vermeld wordt. Ik ben 4 jaar terug in een burn out terecht gekomen. Ben er wel weer uit gekomen maar ik merk dat weer terug aanhef komen is. Weet niet wat ik er mee aan moet. Er over praten is moeilijk omdat datgene wat ik zeg vaak niet begrepen wordt

 3. Een en al herkenning, fijn geschreven!! Ik sla dit op.. Dank je wel!!


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.